Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, 6:25:55 πμ
Δευτέρα, 24 Μαϊος 2021 09:05

Σκέψεις γύρω από τα γηρατειά

Γράφει η Ανθούλα Ναούμη, συνταξιούχος δασκάλα.

Η σκηνή διαδραματίζεται έξω από το ταχυδρομείο της μικρής μας πόλης. Λόγω κορωνοϊού αρκετοί περιμένουν έξω από το κτήριο. Ευτυχώς με μάσκες. Παίρνω και εγώ θέση, περιμένοντας την σειρά μου. Ξαφνικά ακούω κάποιον κύριο να λέει: η ηλικιωμένη  κυρία να μην περιμένει, ας περάσει.

Δέχθηκα την πρόταση χαμογελώντας και προχώρησα. Όμως κάποιες σκέψεις φώλιασαν μέσα μου. Ήταν ένα μήνυμα. Γιατί τα γηρατειά δεν τα αισθανόμαστε να έρχονται. Και ξαφνικά νάτα μπροστά μας. Η εισβολή τους είχε γίνει αργά  και να τώρα που μου το επιβεβαίωναν οι άλλοι.

Επιστρέφοντας στο σπίτι η λέξη ‘’ηλικιωμένη κυρία’’ ερχόταν και ξαναερχόταν στον νου μου. Όσοι βρισκόμαστε σε μια προχωρημένη ηλικία δυσκολευόμαστε να το παραδεχθούμε. Αν και το γήρας ουκ έρχεται μόνον. Τα γηρατειά δεν είναι η άνοιξη. Δεν είναι το καλοκαίρι. Είναι το φθινόπωρο ή ο χειμώνας.  Κάθε εποχή όμως έχει την σημασία της της και την ομορφιά της. Ας μην ξεχνάμε ότι η ζωή δεν είναι μόνο ζήτημα ηλικίας. Είναι τρόπος ζωής. Είναι η τέχνη του πως θα αξιοποιείς κάθε στιγμή και κάθε περίοδο της ζωής σου όπως σου ταιριάζει. Ποιος είπε ότι η γέρικη μηλιά δίνει γέρικα μήλα; Η λαμπάδα είτε βρίσκεται στην αρχή είτε στο τέλος  σημασία έχει να δίνει φλόγα. Και αυτή η φλόγα φωτίζει και θερμαίνει.  Σε όποιο στάδιο και εάν βρίσκεται παράγει την δική της θερμότητα και σκορπάει το δικό της φως.

Είναι στρουθοκαμηλισμός το να θέλουμε να κρύβουμε την ηλικία μας. Χρειάζεται να την βλέπουμε ως φίλη και όχι ως εχθρό. Βέβαια με την ηλικία οι δραστηριότητες αλλάζουν  αλλά η ηλικιακή πραγματικότητα δεν έχει μόνο αρνητικά στοιχεία. Το να μάθει κανείς να γερνάει χωρίς να γκρινιάζει είναι μεγάλο επίτευγμα. Κάθε ηλικία έχει τις φωτεινές και τις σκοτεινές της πλευρές. Τις αδυναμίες της και τα καλά της.  Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την ηλικία να αυξάνεται. Δεν μπορούμε να μείνουμε νέοι για πάντα  αλλά μπορούμε να διατηρούμε την ψυχική διάθεση της νιότης. Δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε απότομα τις διάφορες  δραστηριότητες  και πρέπει να αναζητούμε νέα  ενδιαφέροντα για ζωή.  Και δεν πρέπει να αισθανόμαστε την ηλικία σαν ντροπή, όπως αισθάνονται ορισμένες γυναίκες με την εμφάνιση της πρώτης ρυτίδας αλλά ως ευκαιρία πνευματικής ζωής.

Ένας σημαντικός πολιτικός, τέως πρόεδρος της δημοκρατίας συγγραφέας και φιλόσοφος, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος το είπε με μεγάλη ευστοχία. Είμαι 80 χρονών, ξέρω ότι αύριο θα πεθάνω αλλά σήμερα αρχίζω μαθήματα ισπανικών.  Με την σοφία του μας υπενθυμίζει ότι η Ζωή δεν έχει σχέση με το έτος γεννήσεως και δεν περιορίζεται από τον αριθμό που προσδιορίζει την ηλικία.

Ένας μεγάλος Έλληνας ιατρός που ανήκει στους εκλεκτούς της ανθρωπότητας, που μετά από πολυετείς έρευνες με το τεστ pap έσωσε  και εξακολουθεί να σώζει αναρίθμητες ζωές, ο  Παπανικολάου δεν ένοιωσε ποτέ την ηλικία σαν πρόβλημα. Όταν γιόρτασε τα 75 γενέθλια του, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε θα αποσυρθεί, απήντησε: ‘’στα 65 μου έλεγα πως θα σταματήσω στα 70, ύστερα μετέθεσα τα όρια στα 75, τώρα λέω ποτέ’’.   

Η προχωρημένη ηλικία μας δίνει την δυνατότητα και την ευκαιρία να προετοιμαστούμε για μια άλλη ζωή, αιώνια.  Όσοι φθάσαμε σε μεγάλη ηλικία ας ευχαριστούμε τον Κύριο για την παράταση της ζωής που μας χάρισε  και ας τον παρακαλούμε ώστε  τα τέλη της ζωής μας να είναι ανώδυνα και ειρηνικά, όπως λέει και το Ευαγγέλιο.

Ευχαριστώ τον άγνωστο κύριο του ταχυδρομείου που με τα λόγια του με έκανε να σκεφθώ την ηλικία μου και να εκφράσω κάποιες σκέψεις γύρω από τα γηρατειά που παρόλα τα προβλήματα που τα συνοδεύουν είναι μια ευλογία από τον Θεό.