Η Eurostat δημοσίευσε τον Νοέμβριο του 2023 τα στοιχεία για τη μείωση του πληθυσμού ανά χώρα, περιφέρεια και νομό το 2021 και καταγράφει το πλήγμα που δέχθηκε η Ελλάδα από την πανδημία όταν καταγράφηκαν 16.000 θάνατοι από την covid-19.
Δεν καταγράφει τίποτε που δεν γνωρίζουμε. Εξάλλου επανειλημμένα έχουμε τονίσει το μέγα πλήγμα που δέχθηκε η χώρα και κυρίως η βόρεια Ελλάδα από την πανδημία. Απλώς η Eurostat έρχεται να επικυρώσει όσα μετ’ επιμονής υποστηρίζουμε. Η Βόρεια Ελλάδα, και ειδικά η Κεντρική Μακεδονία, έχει υποστεί την μεγαλύτερη συρρίκνωση πληθυσμού, όπως δείχνει το -15,5 ανά 1.000 άτομα στις Σέρρες, το -13 στους 1.000 κατοίκους στο Κιλκίς και το 11‰ στην Πέλλα, αλλά και το -10,1‰ στην Καστοριά.
Οι μόνες άλλες περιπτώσεις όπου σημειώνεται διψήφιο ποσοστό μείωσης είναι το -11,1‰ σε Καρδίτσα και Τρίκαλα και το -10‰ στη Φθιώτιδα.
Σε θετικό έδαφος βρίσκονται μόνο το Ρέθυμνο με 1,7‰, τα νότια Δωδεκάνησα με 0,8‰, οι Κυκλάδες με 0,5‰.
Συνολικά στην ΕΕ το 2021 ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 265.257 άτομα, με την Eurostat να υπογραμμίζει ότι η καθαρή μετανάστευση παρέμεινε θετική (περισσότεροι άνθρωποι εισήλθαν στην ΕΕ αντί να την εγκατέλειψαν).
Από την απλή ανάγνωση του χάρτη της Eurostat προκύπτει κι ένα ακόμα συμπέρασμα αρκούντως μελαγχολικό: Ολόκληρη η βόρεια συνοριακή ζώνη έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού με εξαίρεση τους δυο νομούς όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα, την Ξάνθη και τη Ροδόπη!
Αναλυτικά στα συμπεράσματά της η Eurostat αναφέρει:
Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2021 και 1ης Ιανουαρίου 2022, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο πληθυσμός της ΕΕ μειώθηκε κατά 265.257 άτομα. Αυτή η μείωση θα μπορούσε να αποδοθεί σε φυσικές αλλαγές πληθυσμού (περισσότεροι θάνατοι παρά γεννήσεις), καθώς η καθαρή μετανάστευση συν η προσαρμογή παρέμεινε θετική (περισσότεροι άνθρωποι εισήλθαν στην ΕΕ αντί να την εγκατέλειψαν). Επιπλέον, η πανδημία έπαιξε ρόλο.
Το 2021, ο ακατέργαστος ρυθμός φυσικής πληθυσμιακής αλλαγής της ΕΕ ήταν -2,7 ανά 1.000 άτομα. Στο επίπεδο NUTS 3, 980 περιφέρειες από τις 1.164, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, είχαν αρνητικό ρυθμό φυσικής μεταβολής του πληθυσμού (που αντιπροσωπεύεται από τους τόνους χρυσού στον χάρτη), 173 περιφέρειες κατέγραψαν θετικό ποσοστό και 11 περιφέρειες δεν είδαν καμία αλλαγή (ίσος αριθμός γεννήσεων με τους θανάτους), και οι δύο απεικονίζονται με πράσινο-μπλε τόνους στον χάρτη.
Το 2021, κάθε περιφέρεια NUTS 3 της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Κροατίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας κατέγραψε αρνητικό αργό ρυθμό φυσικής μεταβολής του πληθυσμού. Στην Τσεχία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, σχεδόν κάθε περιφέρεια κατέγραψε αρνητικό ποσοστό με μία εξαίρεση: η πρωτεύουσα της περιφέρειας Hlavní město Praha, Bolzano-Bozen, Poznański και Gdański, η πρωτεύουσα της Osrednjeslovenska και η περιφέρεια της πρωτεύουσας του Bratislavský kraj και του Prešovský kraj, αντίστοιχα.
Περιοχές της Βουλγαρίας… “πρωταθλήτριες” σε …απώλειες πληθυσμού
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την απώλεια πληθυσμού ήταν όλες στη Βουλγαρία: Βίντιν (-25,7 ανά 1.000 άτομα) και Μοντάνα, Κιουστεντίλ, Γκάμπροβο, Πέρνικ και Βράτσα (όλες με ποσοστά κάτω από -20.0 ανά 1.000 άτομα).
Αντίθετα, κάθε περιοχή στην Ιρλανδία είχε θετικό ακατέργαστο ρυθμό φυσικής μεταβολής του πληθυσμού το 2021, ενώ ένας σχετικά υψηλός αριθμός περιοχών που βρίσκονται στο (κυρίως βόρειο και ανατολικό) Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, (κυρίως δυτική) Αυστρία και Σουηδία κατέγραψαν επίσης θετικά ποσοστά. Αυτό συνέβη επίσης στο Λουξεμβούργο και την Κύπρο (το καθένα έχει μόνο μία περιφέρεια).