Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, 2:40:30 μμ
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009 08:25

Το ποντιακό από τη σκοπιά των Τούρκων

Ο εκλεκτός νομικός και δια βίου φιλίστωρ Θεόδωρος Παυλίδης εξέδωσε πρόσφατα δυο βιβλία του με περιεχόμενο τον Πόντο και την Ιστορία του. Πόντιος εκ του Δυτικού Πόντου και ο ίδιος ο φίλος και συνεργάτης Θεόδωρος Παυλίδης έχει ένα βασικό πλεονέκτημα στη μελέτη του ποντιακού ζητήματος. Γνωρίζει την ποντιακή διάλεκτο θαυμάσια και άρτια την τουρκική γλώσσα. Επομένως μπορεί να εγκύπτει στα κείμενα της τουρκικής ιστοριογραφίας, αλλά και ό,τι διασώζεται στην ποντιακή διάλεκτο απευθείας ο ίδιος χωρίς μεσολάβηση τρίτων (ιστορικών, μεταφραστών κ.ο.κ)

Η αξία των ανωτέρω καθίσταται προφανέστερη αν συνυπολογιστεί ότι σε κάθε απόδοση ξένου κειμένου και μάλιστα με την ιστορική φόρτιση του ποντιακού ζητήματος, παρεισφρέει ο «πατριωτισμός» του μεταφραστή.
Κι αν αυτά συνιστούν την θεωρητική «προίκα» του συγγραφέα, η βαθύτατη γνώση του στο ποντιακό ζήτημα είναι συνάρτηση του γεγονότος ότι η γνώση αυτή δεν περιορίζεται στις ελληνικές ή ελληνόφωνες πηγές, αλλά στην «altera pars».
Ανέλαβε λοιπόν και μελέτησε όλες τις τουρκικές πηγές, τα συγγράμματα που γράφτηκαν στη γειτονική χώρα για το ποντιακό ζήτημα και παρουσιάζει στο βιβλίο του «Το Ποντιακό από τη σκοπιά των Τούρκων».
Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις «Κυριακίδη» της συμπρωτεύουσας σε ένα καλαίσθητο τόμο πεντακοσίων σελίδων.
Δυο είναι τα κύρια κεφάλαια της πολύμοχθης εργασίας του: Τι ισχυρίζονται οι Τούρκοι αφενός για τα γεγονότα της περιόδου 1914-1924 και αφετέρου  και για τη σύγχρονη ποντιοσύνη.
Γιατί εξέδωσε το βιβλίο ή μάλλον γιατί επέλεξε αυτό το θέμα; Το διευκρινίζει ο ίδιος: «Με το βιβλίο αυτό κλείνει ο κύκλος της ποντιακής εσωστρέφειας και ανοίγονται ορίζοντες να γίνουν γνωστές στην Ελλάδα και οι απόψεις των «άλλων».
Δεν σημαίνει πως ό,τι οι ισχυρίζονται οι άλλοι είναι η αλήθεια. Αλλά καλό είναι πριν σχηματίσουμε τη δική μας αλήθεια να ακούσουμε και τι λένε οι άλλοι. «Μηδενί δίκην δικάσης πριν αμφοίν μύθον ακούσης» έλεγαν και οι αρχαίοι παπούδες μας που τόσο σεμνυνόμαστε γι΄αυτούς.
Κατ’ αρχή τον αναγνώστη τον περιμένει μια έκπληξη: Για το ποντιακό ζήτημα κυρίως ενδιαφέρονται οι τούρκοι συγγραφείς, αν κρίνουμε από τον όγκο των βιβλίων που εκδίδονται στην πέραν του Αιγαίου γείτονα. Εκατοντάδες βιβλία και μάλιστα πολλά από αυτά για τη σύγχρονη ποντιοσύνη. Ψάχνουν οι γείτονες τι σημαίνει στο κομμάτι του ποντιακού ελληνισμού αυτή η έκρηξη για την πατρίδα που απώλεσαν. Έκρηξη των τελευταίων 20-25 ετών όπου τα ταξίδια πλήθυναν, οι έλληνες προσκυνητές καταφθάνουν κατά δεκάδες χιλιάδες στην Τραπεζούντα και όπου άλλης  ποντιακής γής. Βεβαίως και από την Τουρκία, με μικρότερη συμμετοχή και ένταση, έρχονται πια στα μέρη μας Τούρκοι που έλκουν την καταγωγή τους από τα χώματα μας. Αλλά το κύμα  που όσο πάει και φουντώνει με ταξιδιώτες προς τον Πόντο προβληματίζει τους Τούρκους.
Αυτά και πολλά ακόμη, όπως η τουρκική άποψη για την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, όσο κι αν την αποστρεφόμαστε, είναι χρήσιμα εργαλεία για να κατανοήσουμε κυρίως τα δικά μας λάθη, τις δικές ολιγωρίες, τα ημέτερα λάθη στην ανάγνωση της παγκόσμιας φοράς των πραγμάτων…
Αλλά ξεκινήσαμε να παρουσιάσουμε το βιβλίο του Θεόδωρου Παυλίδη και είναι πρέπον να αφήσουμε τον ίδιο και το βιβλίο του να μιλήσουν στο νου και στην ψυχή σας.
Να το αγοράσετε και να το διαβάσετε. Διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία του νομού και από τα γραφεία μας