Αυτή είναι η πολιτική βάση της απόφασης. Υπάρχει όμως και η ...καταναγκαστική: σε βάθος τριετίας εκτιμάται πως το άνοιγμα της ΔΕΥΑΚ θα φτάσει τα 700.000 ευρώ και πρέπει να καλυφθεί. Οπότε στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας το όλο κλίμα προοιωνιζόταν συγκρουσιακό.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, πάντα πιο οργανωμένη, έκανε αισθητή την παρουσία της πέρα από τη σφοδρή αντίθεση που εξέφρασε ο επικεφαλής της στο Δημ. Συμβούλιο Γιάννης Φαχουρίδης. Νεολαίοι έσπευσαν και ανάρτησαν πανό στην αίθουσα της συνεδρίασης, καταδικάζοντας την προτεινόμενη αύξηση. Εξάλλου αναλυτικά τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης καταχωρίσαμε με τη δημοσίευση αναλυτικής ανακοίνωσή της.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Παύλος Τονικίδης επειδή θα αποχωρούσε, στην προ ημερήσιας διάταξης διαδικασία στράφηκε κατά της πρότασης αύξησης: Μια σώφρων διοίκηση δεν μπαίνει στη λογική αυξήσεων. Οι δαπάνες που επικαλείστε θα μπορούσαν να είναι μειωμένες αν δεν καθυστερείτε τέσσερις και πέντε μήνες να περιορίστε τις διαρροές νερού. Αντ' αυτού διαχέετε το κόστος της σπατάλης νερού στους δημότες, είπε μεταξύ άλλων και όταν προκλήθηκε από την κ. Λένα Αναστασιάδου, πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, σε ποιες βλάβες αναφέρεται, κατονόμασε τις περιπτώσεις του Χωρυγίου, του Μικροκάμπου. "Πάμε στην Πικρολίμνη να ακούσετε τους κατοίκους" την προσκάλεσε.
Αλλά και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων έσπευσαν να εκφράσουν την αντίδρασή τους. Ο κ. Αν. Σελαλματζίδης από το Σ. Μουριών είπε πως οι κάτοικοι είναι κάθετα αντίθετοι στην αύξηση της τιμής του νερού και επικαλέστηκε το γεγονός ότι ορισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου υδρεύονται χωρίς υψηλό κόστος από τα νερά του Μπέλλες.
Η κ. Λένα Αναστασιάδου αμφισβήτησε το τελευταίο, αναφέροντας πως και για εκείνες τις περιοχές υπάρχει κόστος.
Δριμύτερος ο κ. Θωμάς Μιχαηλίδης από την Τ.Κ. Μεγάλης Στέρνα. Καμιά διαφορά της πολιτικής σας από την αντίστοιχη της κυβέρνησης. Επιβάλλετε αυξήσεις και μάλιστα σε νερό ακατάλληλο προς πόση. Να διεκδικήσει ο δήμος κρατική χρηματοδότηση. Να γίνονται έλεγχοι της ποιότητας του νερού και να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα, τόνισε.
Κι επειδή το θέμα της ποιότητας τέθηκε από πολλούς συμβούλους, η κ. Λένα Αναστασιάδου καθησύχασε πως σε όλο το δίκτυο της ΔΕΥΑ το νερό είναι κατάλληλο και τα αποτελέσματα των συχνών αναλύσεων αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑ Κιλκίς.
Εν τέλει, η πρόταση της διοίκησης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα.
Ναι μεν, αλλά...
Άνοιγμα 700.000 ευρώ επικαλέστηκε η διοίκηση για να επιβάλλει την ...εναρμόνιση της τιμής με αύξησή της κατά 30% σε βάθος τριετίας για τα χωριά του δήμου. Υπάρχει όμως και μια παράμετρος του όλου θέματος που δεν αναδείχθηκε όσο έπρεπε στο διάλογο πλειοψηφίας - μειοψηφίας. Το τεράστιο και συνεχώς διογκούμενο χρέος προς την ΔΕΥΑ Κιλκίς εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών.
Πριν δυο χρόνια το χρέος αυτό υπολογίστηκε σε 3 εκατ. ευρώ, οφειλόμενο κυρίως από τους δημότες των καποδιστριακών δήμων που εντάχθηκαν στον καλλικρατικό δήμο Κιλκίς.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας το χρέος αυτό όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά διαρκώς αυξάνεται αφού δεν έγινε επεξεργασία και υλοποίηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής διεκδίκησης των οφειλών αυτών. Είναι χρέος που δημιουργείται από στρατηγικούς κακοπληρωτές τόσο στο Κιλκίς όσο και στα χωριά και η διοίκηση πλέον επιλέγει ως συνταγή να μεταφέρει το βάρος των χρεών αυτών στις πλάτες των καλοπροαίρετων πολιτών που πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους και τώρα εμμέσως πλην σαφώς καλούνται να πληρώσουν και τα χρέη των κακοπληρωτών.
Μια παράμετρος είναι αυτή: Μια δεύτερη αφορά στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους των χωριών. Όταν από τα πλέον επίσημα χείλη έχει ομολογηθεί ότι τα χωριά είναι παραμελημένα ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες, τότε υπό το φως και των προαναφερθέντων, η πολιτική εναρμόνισης της τιμής του νερού συνιστά μια άδικη πολιτική. Κι ας φαντάζει το αντίθετο.