Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024, 9:19:29 πμ
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024 23:09

ΑΑΔΕ: Εκτενής αναφορά στις ελεγκτικές δραστηριότητες των τελωνείων Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2024

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα Τελωνεία συνεχίζουν τη διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων, καταγράφοντας σημαντικές επιτυχίες στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης ρευστών διαθεσίμων, καπνικών προϊόντων, αλκοολούχων προϊόντων, ναρκωτικών, παραποιημένων ειδών και ενεργειακών προϊόντων.

Ενδεικτικά, οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ κατάσχεσαν συνολικά πάνω από:

* 395.690 ευρώ, 56.590 δολάρια, 35.000 Ντιρχάμ ΗΑΕ και 103.100 Ρούβλια Ρωσίας

* 1.385.240 τεμάχια τσιγάρων και 95 κιλά καπνού

* 660 λίτρα παράνομων αλκοολούχων προϊόντων

* 33.495 τεμάχια απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων

A. Αδήλωτα ρευστά διαθέσιμα

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ενώ δεν είχαν δηλωθεί στο Τελωνείο, εντοπίστηκαν:

* 10.900 ευρώ σε επιβάτη κατά την άφιξή του από το Ισραήλ

* 19.000 ευρώ σε επιβάτη κατά την άφιξή του από την Κωνσταντινούπολη

… [συνέχεια με υποκείμενα και ποσά όπως στο αρχικό κείμενο]

Στο Τελωνείο Κακαβιάς, κατά τη διάρκεια ελέγχου, εντοπίστηκαν 14.000 ευρώ σε επιβάτη κατά την έξοδο από την Ελλάδα προς την Αλβανία.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, τα χρηματικά ποσά που δεν δηλώθηκαν στο Τελωνείο δεσμεύθηκαν, και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

B. Λαθραία καπνικά προϊόντα

Στο Τελωνείο Ευζώνων, σε φορτηγά που προσήλθαν στη χώρα, κατόπιν ελέγχου εντοπίστηκαν:

* 44 κούτες (8.800 τεμάχια) τσιγάρων κρυμμένα κάτω από το υδραυλικό σύστημα ανύψωσης της καρότσας. Στον οδηγό επιβλήθηκε πολλαπλό τέλος για τη λαθρεμπορία ύψους 3.560 ευρώ.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) Αττικής σχεδίασε και υλοποίησε στην Αττική πολυήμερη στοχευμένη τελωνειακή επιχείρηση με το κωδικό όνομα «ΕΡΜΗΣ», με αιφνιδιαστικούς ελέγχους δίωξης σε αποστολές δεμάτων που διακινούνται μέσω μεταφορικών/ταχυδρομικών επιχειρήσεων. Οι ελεγκτές εντόπισαν και κατάσχεσαν ναρκωτική ουσία κεταμίνη βάρους 4.8 kg, η αξία της κατασχεθείσας ποσότητας ναρκωτικής ουσίας υπολογίζεται σε περίπου 500.000 ευρώ.

Ελεγκτές του Τελωνείου Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», στα πλαίσια των ελέγχων που πραγματοποιούν για τη διακίνηση παραποιημένων προϊόντων, προέβησαν στην δέσμευση 46 χαρτοκιβωτίων τα οποία περιείχαν 4.817 τεμάχια με παραποιημένα προϊόντα.

Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο και τα είδη θα καταστραφούν.

Στο Τελωνείο Κήπων, ελεγκτές του τμήματος δίωξης λαθρεμπορίου πραγματοποίησαν έλεγχο εμπορευμάτων σε δυο φορτηγά αλβανικής μεταφορικής εταιρείας από Τουρκία με προορισμό την Αλβανία. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη λαθραίων προϊόντων που έφεραν σήματα επώνυμων εταιρειών.

Η παρατηρούμενη αυξημένη δραστηριότητα των ελεγκτών υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της ΑΑΔΕ να ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση και την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου.

Στον αερολιμένα Μυτιλήνης, κατά τη διαδικασία ελέγχου, βρέθηκαν 4 τμήματα απολιθωμάτων, η αξία των οποίων προσδιορίζεται στο ποσό των 5.900 ευρώ.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων συνεχίζει τις προσπάθειές της για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της οικονομίας της χώρας.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr