Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2024, 10:20:41 μμ
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2024 16:07

Ανακαίνιση και Μουσείο Ευρημάτων στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο της αποκατάστασης του κτιρίου-μνημείο του Στρατωνισμού Α3, στο π. στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο αυτό πρόκειται να φιλοξενήσει το μουσείο των ευρημάτων από τις ανασκαφές του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Το κτίριο Α3, με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια περίπου 3.000 τ.μ., είναι ένα από τα πρώτα δείγματα οργανωμένου στρατοπέδου σε ελληνικό έδαφος, χρονολογούμενο περί το 1895. Παράλληλα, με την έκθεση των ευρημάτων στο εσωτερικό του κτιρίου, οργανώνεται μόνιμη έκθεση αρχαιοτήτων στον αύλειο και περιβάλλοντα χώρο του, που αποσπάστηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για την κατασκευή του Μετρό. Μέσω του σχεδιασμού, εξασφαλίζεται η λειτουργία του νότιου προκηπίου ως υπαίθριου μουσείου με εκθέματα που περιλαμβάνουν την έπαυλη της ύστερης αρχαιότητας και δύο σαρκοφάγους από τη δυτική νεκρόπολη της Θεσσαλονίκης.

«Το έργο της αποκατάστασης του κτιρίου-μνημείου του Στρατωνισμού Α3 και οι αρχαιολογικές εκθέσεις χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού με πόρους 14.500.000 ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Στο κτίριο Α3 δημιουργούμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό μουσείο για την έκθεση και ανάδειξη των πολυάριθμων ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Με τη διαμόρφωση του αύλειου και περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου Α3 σε υπαίθρια αρχαιολογική έκθεση, οι επισκέπτες θα αποκτούν βιωματική προσέγγιση στο κτιριακό συγκρότημα, συμπληρώνοντας τη μουσειακή έκθεση που αναπτύσσεται εντός του Α3».

Η έπαυλη της ύστερης αρχαιότητας εντοπίστηκε κατά την ανασκαφική διερεύνηση στο σταθμό «Αγία Σοφία» κατά τη διάρκεια κατασκευής του μετρό κατά τα έτη 2017 – 2018. Τα ψηφιδωτά της έπαυλης χρονολογούνται στο β΄ μισό του 4ου – αρχές 5ου αι. Από το κτιριακό συγκρότημα αποσπάστηκαν όλα τα σωζόμενα τμήματα των ψηφιδωτών δαπέδων και συντηρήθηκαν. Επίσης, αποσπάστηκαν τα δύο υπόκαυστα των λουτρών και οι τοίχοι της νότιας αίθουσας. Οι σαρκοφάγοι προέρχονται από το δυτικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, με μια από αυτές να περιλαμβάνει μαρμάρινα ευρήματα και χρυσά κτερίσματα.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr