Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, τους πρώτους δέκα μήνες του 2023 σημειώθηκαν 9.860 περιστατικά, ενώ το 2024 η αντίστοιχη αριθμητική έφτασε τα 18.427. Αντίστοιχα, σημαντική είναι η διαφορά και στις συλλήψεις, καθώς το 2023 συνελήφθησαν 6.453 άτομα, ενώ από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους έχουν συλληφθεί 11.308.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, στην πλειονότητά τους τα θύματαενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες και οι δράστες άνδρες. Ειδικότερα, το 2024 υπήρξαν 5.583 άνδρες θύματα, ενώ οι γυναίκες θύματα φτάνουν τις 15.571. Επιπλέον, οι δράστες αυτού του τύπου εγκλημάτων ήταν 15.413 άνδρες και 3.565 γυναίκες.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η αύξηση των περιστατικών δεν υποδηλώνει αύξηση της βίας, αλλά ότι «έχουν ανοίξει τα στόματα» και γίνονται περισσότερες καταγγελίες.
Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, ένα από τα πρώτα έξι γραφεία που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας το 2021.
Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Πειραιά, Υπαστυνόμος Α΄ Χρήστος Κώστας, τα γραφεία λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. «Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για οποιοδήποτε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, που στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι γυναίκες, θέλει να έρθει είτε για να ενημερωθεί είτε για να μας καταγγείλει κάποιο περιστατικό».
Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας με δημόσιες και ιδιωτικές δομές, αναφέροντας ότι τα περισσότερα περιστατικά απαιτούν την παρέμβαση της Αστυνομίας για νομικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον Υπαστυνόμο Α΄ Χρήστο Κώστα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και συχνά έχουν υποστεί κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία. «Επίσης, έχουν εξάρτηση οικονομική και ψυχολογική από τον δράστη κάτι που βλέπουμε συχνά σε περιπτώσεις που η γυναίκα μετανιώνει να προβεί σε καταγγελία».
Σε ό,τι αφορά τους δράστες, συνήθως έρχονται από περιβάλλοντα που προδιαθέτουν για επιθετική συμπεριφορά, ενώ η χρήση ουσιών και άλλων εξαρτητικών συμπεριφορών είναι συχνό φαινόμενο.
Σχετικά με την εφαρμογή του panic button, ο κ. Κώστας τόνισε ότι πρόκειται για μια προληπτική μέθοδο που έχει αποδειχθεί χρήσιμη για τις γυναίκες που το έχουν εγκαταστήσει, επιτρέποντάς τους να ζητούν βοήθεια άμεσα και διακριτικά.
«Προσπαθούμε να ενημερώσουμε λεπτομερώς κάθε γυναίκα που έρχεται στο γραφείο μας για τη χρήση του panic button και να την πείσουμε να το εγκαταστήσει στο κινητό της» υπογράμμισε.
Αναφορικά με τα safe houses της ΕΛΑΣ, ο κ. Κώστας δήλωσε ότι οι γυναίκες που χρειάζονται άμεση προστασία δεν πηγαίνουν πάντα σε αυτές τις δομές, αλλά τους παρέχεται χρόνος και χώρος για να αποφασίσουν.«Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και έχει διαπιστωθεί ότι κάποιες γυναίκες αλλάζουν γνώμη και ζητούν βοήθεια μετέπειτα».
Τέλος, ο Υπαστυνόμος Α΄ Κώστας παρατήρησε ότι η εργασία σε γραφεία ενδοοικογενειακής βίας είναι δύσκολη και απαιτητική, επηρεάζοντας την ψυχολογική ευημερία των αστυνομικών.
Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.