Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2024, 2:14:16 πμ
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 14:36

Διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από τη ΓΣΕΕ: Το Παρόν και το Μέλλον των Εργαζομένων

Με στόχους την καθιέρωση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη χρηματοδότηση προγράμματος κοινωνικής κατοικίας, τις μισθολογικές αυξήσεις και την καταπολέμηση της ακρίβειας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος καθόρισε το πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ ενόψει του αυριανού συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε: Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί τις τελευταίες μέρες σε επικοινωνιακή πολιτική ότι έχει δώσει αυξήσεις σε μισθούς. Ο μόνος ασφαλής τρόπος να μετρήσεις την αξία των μισθών είναι σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται προτελευταία στην Ευρώπη όσον αφορά τη συμμετοχή των μισθών και πρώτη στη συμμετοχή των κερδών στο εθνικό εισόδημα.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτόπουλος, κατήγγειλε προπαγάνδα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την κυβέρνηση, καθώς και την κατάργηση του πενθημέρου για χιλιάδες εργαζόμενους, ζητώντας παράλληλα την υπογραφή ουσιαστικών Συλλογικών Συμβάσεων σε όλες τις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου, υπογραμμίζοντας ότι τα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ έχουν εξελιχθεί σε κοινωνικά κινήματα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, παρουσιάστηκε σε δημόσια θέα και η έρευνα που διεξήγαγαν η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας, σε συνεργασία με την Alco, σε δείγμα 1500 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Η έρευνα εστιάζει στη μέτρηση της άποψης των εργαζομένων σχετικά με τις Συλλογικές ΣυμβάσειςΕργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 85% θεωρούν τις συλλογικές συμβάσεις απαραίτητη προϋπόθεση για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ειδικότερα, το 83% αναγνωρίζει την επίδρασή τους στη ρύθμιση του χρόνου εργασίας, το 80% στη διασφάλιση υγειονομικών συνθηκών, το 73% στην αύξηση των αμοιβών και το 71% στην επίλυση διαφορών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Ωστόσο, το 65% των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις δηλώνει ότι δεν έχει παρατηρήσει βελτίωση στην εργασία του από τις αρχές του 2023 έως σήμερα. Αντίθετα, από αυτούς που παραδέχονται βελτίωση κάποιου εργασιακού όρου λόγω συλλογικής σύμβασης, το 83% αναφέρει αύξηση του μισθού, το 24% ευνοϊκότερη ρύθμιση του ωραρίου και το 14% τη σύναψη πρόσθετου ασφαλιστικού συμβολαίου. Το 74% θεωρεί τις συλλογικές συμβάσεις απαραίτητες για την προστασία των εργαζομένων και την επίτευξη ισότιμων συνθηκών εργασίας, ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (76%) επισημαίνει ότι η απουσία συλλογικής σύμβασης έχει αρνητική επίπτωση στην επαγγελματική εξέλιξη και τα δικαιώματά τους.

Τέλος, το 82% των εργαζομένων τάσσεται υπέρ της καθολικής ισχύος των εργασιακών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους και της επεκτασιμότητας για όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου, γεγονός που υποδηλώνει τη συνειδητοποίηση του ρόλου των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων στην οργάνωση και λειτουργία του παραγωγικού συστήματος. Η έρευνα καταδεικνύει τη υψηλή εμπιστοσύνη των εργαζομένων στη θεσμική αξία των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες θεωρούνται εργαλείο διασφάλισης ποιοτικών εργασιακών όρων και μέσο προώθησης μιας δίκαιης παραγωγικής ανάπτυξης.

Ο κ. Αργείτης κατέληξε: Οι εργαζόμενοι διεκδικούν το δικαίωμά τους να προστατεύονται από Συλλογικές Συμβάσεις, κάτι που τεκμηριώνει τη σημασία των συνδικάτων και της ΓΣΕΕ στην προάσπισή τους.

©
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr