Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η ανάγκη για επενδύσεις -σε βάθος χρόνου θα αποσβεστούν λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας-εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3 με 5 δισ. ευρώ.
Για τη χρηματοδότηση των έργων θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι, παράλληλα με ιδιωτικούς. Στελέχη του ΥΠΕΚΑ προτείνουν τη χρησιμοποίηση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου τύπου Jessica, το οποίο θα δανειοδοτεί με χαμηλό επιτόκιο σε ποσοστό 10-40% του κόστους της επένδυσης. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί να κινητοποιηθούν κεφάλαια από τις εμπορικές τράπεζες κατά 20-50% και από τη μετοχική συμμετοχή των επενδυτών κατά 40%.
Αρχικά εκτιμάται ότι η δομή που θα διαμορφωθεί θα είναι: 30% από το ταμείο, 30% από εμπορικές τράπεζες και 40% μετοχική συμμετοχή ιδιώτη. Όσο η ελληνική τραπεζική αγορά θα βελτιώνει τη δυνατότητα παροχής ρευστότητας, θα μειώνονται οι πόροι από το ταμείο σε 10% και θα είναι εφικτή η χρηματοδότηση περισσότερων επενδύσεων. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προτείνει να συζητηθεί η συγκεκριμένη δομή και με τις ελληνικές τράπεζες. Το ταμείο υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει με 100 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των 400 -500 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης απέστειλε χθες, Τετάρτη, επιστολή προς τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, με την οποία τους προσκαλεί σε συνάντηση εργασίας τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, με θέμα την αξιοποίηση του πλαισίου των ΣΔΙΤ για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, στόχος είναι η προώθηση έργων που παράγουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και τις υποδομές του δημοσίου τομέα -μετρήσιμο και υπαρκτό- αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ).
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την επιτυχή υλοποίηση τέτοιων έργων αποτελεί η μακροχρόνια διασφάλιση ικανής χρηματοδότησης από τρίτους. Όπως αναφέρει ο κ. Μανιάτης, «πιστεύουμε ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος μπορεί να είναι αρωγός στη δημιουργία μιας υγιούς αγοράς παροχής ανταποδοτικών ενεργειακών υπηρεσιών. Η εξοικονόμηση ενέργειας παράγει απτά οφέλη για τους πολίτες και το Δημόσιο, δημιουργεί θέσεις εργασίας και δίνει ώθηση στην υγιή επιχειρηματικότητα και την πράσινη καινοτομία».
Πηγή: Το Βήμα