Οι αίθουσες στις Βρυξέλλες έγιναν πεδίο μάχης ιδιαίτερα για τον γάλλο σοσιαλιστή και θέτουν σε κίνδυνο το παζάρι σε πνεύμα «Μεγάλου Συνασπισμού» με το οποίο δόμησε ο Λουξεμβούργιος την επιτροπή του, μοιράζοντας ισορροπημένα τα χαρτοφυλάκια μεταξύ των πολιτικών ομάδων.
Ο γάλλος σοσιαλιστής, ο ισπανός συντηρητικός, ο βρετανός «λομπίστας», ο ούγγρος «φίλος του αυταρχικού Ορμπάν» και η Βέρα Γιουροβά από την Τσεχία δεν πέρασαν και θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο, είτε με νέα παρουσία τους ενώπιον των ευρωβουλευτών είτε υποβάλλοντας συμπληρωματικές γραπτές απαντήσεις στα ερωτήματά τους.
Η Αλένκα Μπράτουσεκ της Σλοβενίας, η οποία επίσης είχε θεωρηθεί «επικίνδυνη», περνά τη Δευτέρα από την ακρόαση, οπότε δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν οι μετεξεταστέοι θα πληθύνουν.
Η σύγκρουση γίνεται, όπως είναι ο κανόνας στις Βρυξέλλες, με υπόβαθρο πολλαπλά πεδία αντιπαράθεσης, με κεντρικότερα αφ' ενός τη διαμάχη για τη λιτότητα -στο κέντρο βρίσκεται ο Μοσκοβισί- και αφ' ετέρου τις κομματικές ισορροπίες.
Όσον αφορά την ισορροπία ΕΛΚ και Σοσιαλιστών, η μάχη κρίνεται στο δίδυμο του γάλλου και ισπανού υποψηφίου -φαίνεται ότι η μία ομάδα θέλει να κρατήσει «όμηρο» τον υποψήφιο.
Τα προβλήματα για τον Γιούνκερ ξεκίνησαν με τον βρετανό Τζόναθαν Χιλ. Ο Γιούνκερ, σε μία στρατηγική κίνηση, έβαλε τον υποψήφιο από το Λονδίνο στο χαρτοφυλάκιο που ανησυχεί, λόγω Σίτι, αρκετά τη Βρετανία -την εποπτεία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Η επιλογή του είχε προκαλέσει τέτοιες επιφυλάξεις που ήδη ενδιάμεσα αφαίρεσε από τις αρμοδιότητές τους το πλαίσιο των αμοιβών για τραπεζικά στελέχη. Και πάλι όμως, οι απαντήσεις του Χιλ στην ακρόαση κρίθηκαν ανεπαρκείς και θα επιστρέψει τη Δευτέρα.
Η ατμόσφαιρα στην ακρόαση του βρετανού ήταν πάντως ήρεμη. Διαφορετικό κλίμα όμως περίμενε τον γάλλο Μοσκοβισί.
Το γαλλικό έλλειμμα και η «αμεροληψία» του Μοσκοβισί
Ο γάλλος υποψήφιος, ήδη από το γραπτό του υπόμνημα, είχε διαβεβαιώσει ότι η δημοσιονομική πειθαρχεία του Συμφώνου Σταθερότητας θα είναι «ευαγγέλιο». Οι επιφυλάξεις σε βάρος του ήταν γνωστές: Αν πάρει τη θέση του επιτρόπου, θα πρέπει να πιέζει το Παρίσι που -για άλλη μία φορά- ανέβαλε τους στόχους για μείωση του ελλείμματος.
Στην ακρόαση, επανέλαβε πως θα είναι «αμερόληπτος φύλακας» των κανονισμών, ενώ επαναλάμβανε πως θα επιδιωχθούν αναπτυξιακές πολιτικές. Η φαινομενική αντίθεση -ή αντίφαση, για τους πιο επιφυλακτικούς στην αίθουσα- προκάλεσε επίμονες ερωτήσεις και δυσφορία.
Αλλά οι ευρωβουλευτές δεν πειθόταν. Χρειάστηκε να απαντήσει πολλές φορές την ίδια ερώτηση σε διαφορετικές γλώσσες: «Όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς» έλεγε ξανά και ξανά.
Οι ερωτήσεις, από ευρωβουλευτές του κεντροδεξιού ΕΛΚ, γίνονταν όλο και πιο επίμονες και το τακτ μειωνόταν. «Θα γίνετε μήπως επίτροπος "Φάρμας των Ζώων", στην οποία κάποια χώρες είναι πιο ίσες από άλλες» έφτασε να ακούσει ο Μοσκοβισί από την ολλανδή Έστερ ντε Λάνχε.
Ακόμη πιο αυστηρός ήταν όμως ο βουλευτής από το γερμανικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD. Όπως χαρακτηριστικά γράφει η γερμανική Sueddeutsche Zeitung, «ρωτούσε με το ύφος ιεροεξεταστή που έχει απέναντί του έναν αμαρτωλό».
Οι κομματικές ισορροπίες και η επιλογή «καμικάζι»
Η εχθρότητα των βουλευτών του ΕΛΚ είχε χαρακτήρα εκδίκησης: Ο ισπανός Κανιέτε, υποψήφιος για Επίτροπος Ενέργειας αλλά με μετοχές σε πετρελαϊκές εταιρείες, είχε μείνει νωρίτερα «μετεξεταστέος» εξαιτίας των αντιδράσεων των Σοσιαλιστών.
Παράλληλα με το «πρόβλημα» με τη λιτότητα και την ανάπτυξη, φαίνεται ότι οι υποψηφιότητες Μοσκοβισί και Κανιέτε είναι αλληλένδετες: Χαρακτηριστικά, η ισπανική El Pais γράφει ότι οι δύο πολιτικοί «έγιναν όμηροι μεταξύ δύο μεγάλων πολιτικών οικογενειών».
Το παζάρι μεταξύ ΕΛΚ και Σοσιαλιστών, το πνεύμα «Μεγάλου Συνασπισμού» πίσω από την επιτροπή Γιούνκερ, κρίνεται σε αυτές τις δύο υποψηφιότητες. Η συγκυρία με τη Βρετανία, όπου ο ευρωσκεπτικισμός παντού στο Λονδίνο είναι ενισχυμένος, ίσως καταστήσει αντιθέτως πιο πρόθυμους τους ευρωβουλευτές να «ανεχθούν» τον Χιλ.
Οι ισορροπίες είναι λεπτές και, εάν τελικά δεν βρεθεί διέξοδος για το σχήμα Γιούνκερ όπως έχει, ο Λουξεμβούργιος μπορεί να αναγκαστεί να αλλάξει χαρτοφυλάκια στους υποψηφίους της κάθε χώρας.
Έτσι όμως, χαλάει όλο το «καρουζέλ». Η τοποθέτηση του Μοσκοβισί στο χαρτοφυλάκιο είχε ως αντίβαρο, για παράδειγμα, τους διορισμούς πολιτικών του ΕΛΚ σε χαρτοφυλάκια «υπερ-επιτρόπων». Οι ισορροπίες διαταράσσονται αλυσιδωτά.
Τέτοιο ενδεχόμενο θα ανέβαλε τον στόχο να αναλάβει καθήκοντα η νέα Κομισιόν την 1η Νοεμβρίου. Οι ακροάσεις γίνονται πριν την ψηφοφορία στην Ευρωβουλή, η οποία καλείται να δώσει τη δεδηλωμένη». Θεωρητικά λοιπόν, ο Γιούνκερ έχει και μία άλλη επιλογή: Να αγνοήσει τις επιφυλάξεις και να στείλει την Κομισιόν του «ως έχει», χωρίς αλλαγές, στην Ευρωβουλή, ελπίζοντας ότι η Ολομέλεια τελικά θα την υπερψηφίσει.
Πηγή: Το Βήμα