Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024, 3:17:45 μμ
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024 20:54

Η Εναρκτήρια Τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024

Έναρξη στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια ανεπανάληπτη Εναρκτήρια Τελετή κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα.

 Η τελετή έναρξης του Παρισιού 2024, αντίθετα με τις προηγούμενες διοργανώσεις, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων εκτός γηπέδου.

Με δεκάδες σκάφη να μεταφέρουν περίπου 7.000 αθλητές και καλλιτέχνες σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα. 

 Οι ειδικά εξοπλισμένες κάμερες στα σκάφη επιτρέπουν στους θεατές στην τηλεόραση ή στα κινητά τους να παρακολουθήσουν από κοντά.

 Το πρώτο σκάφος που πέρασε στη ναυτική παρέλαση φέρει την ελληνική αποστολή, με τους αθλητές να κρατούν τις ελληνικές σημαίες στα χέρια τους. Ακολούθησε η αποστολή των προσφύγων, που αριθμεί 37 μέλη στο Παρίσι. Στην συνέχεια, ακολουθούν οι υπόλοιπες αποστολές με αλφαβητική σειρά.

 Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Τομά Ζολί, αποκάλυψε ότι η Ολυμπιακή φλόγα είχε «κλαπεί» από έναν μυστηριώδη ακροβάτη με λευκή κουκούλα.

 Η παρέλαση που αναχωρεί από τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz) περνά από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) και φτάνει κοντά στον Πύργο του Άιφελ, διασχίζοντας γέφυρες και πύλες, όπως οι Πον ντεζ Αρ (Pont des Arts) και Πον νεφ (Pont Neuf), και περνώντας κοντά από πολλά από τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας.

 Η Τελετή Έναρξης παρακολουθούν πάνω από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και περίπου 300.000 θεατές στις όχθες του ποταμού. Υπάρχουν περίπου 80 γιγαντιαίες οθόνες κατά μήκος της διαδρομής για καλύτερη παρακολούθηση.

 Για την ασφάλεια της τελετής είναι εκεί περίπου 45.000 αστυνομικοί, με ειδικές δυνάμεις επέμβασης και ελεύθερους σκοπευτές στην κορυφή των κτιρίων. Υπάρχει επίσης σύστημα κατά drone. Οι κοντινοί σταθμοί μετρό και αρκετές γέφυρες κλείνουν, ενώ αεροπλάνα επιτρέπεται να πετάξουν πάνω από το Παρίσι μόνο αν είναι ένα μέρος της τελετής.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr