Κυριακή, 30 Μαρτίου 2025, 10:21:46 πμ
Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2025 08:35

Ισραήλ: Το συνέδριο Cybertech Global TLV αναδεικνύει την ανάγκη για συλλογική δράση κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Ο διασυνοριακός χαρακτήρας του ηλεκτρονικού εγκλήματος και η ανάγκη για συλλογική δράση απέναντι στις προκλήσεις που αναδύονται στον κυβερνοχώρο αναδείχθηκαν στις συζητήσεις και τοποθετήσεις της χθεσινής, πρώτης ημέρας του συνεδρίου Cybertech Global, που διεξάγεται στο Τελ Αβίβ.

Την ανάγκη συνεργασίας υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος σε διαδικτυακή παρέμβασή του στο συνέδριο ανέφερε ότι η χώρα του είναι πρωτοπόρος σε πολλές τεχνολογίες που φέρνουν επανάσταση στη ζωή μας καθημερινά, αλλά και τη σημασία των διασυνοριακών συνεργασιών. «Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέτωπο για να πολεμήσουμε τους επιτιθέμενους και την κυβερνοτρομοκρατία» τόνισε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο τέως γενικός διευθυντής της εθνικής διεύθυνσης ασφάλειας του Ισραήλ INCD, Γκάμπι Πορτνόι, ανέφερε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων, ειδικά στην σκιά της αυξανόμενης απειλής των κρατικά χρηματοδοτούμενων επιθέσεων, όπως αυτές από το Ιράν. «Το Ιράν μπορεί να επιτεθεί στο Ισραήλ με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά μπορεί επίσης να επιτεθεί σε πολλές άλλες χώρες» σημείωσε.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής της κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ, Νιτζάν Αμάρ, η ένταση των κυβερνοεπιθέσεων κατά του Ισραήλ τριπλασιάστηκε από το ξέσπασμα του πολέμου, με το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και άλλους να εξαπολύουν επιθέσεις. Ωστόσο, καμία επίθεση δεν κατάφερε να πλήξει τις εθνικές υποδομές του Ισραήλ ή την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας.

Κλήσεις για δράση και συνεργασίες

Εκπρόσωποι του κλάδου από διάφορες χώρες συμμετέχουν σε συζητήσεις για τις διεθνείς προκλήσεις στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας και την ανάγκη για συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Χρειάζεται ένα δίκτυο για να νικήσεις ένα (άλλο) δίκτυο» ήταν μια από τις κεντρικές φράσεις που ακούστηκαν, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα συνεργασίας για την αντιμετώπιση των απειλών.

Στο συνέδριο, οι ομιλητές επισήμαναν επίσης την ανάγκη για ρυθμιστικά πλαίσια που θα προάγουν την ασφάλεια χωρίς να καταπνίγουν την καινοτομία, καθώς και την ανησυχία τους για την προσαρμογή τεχνολογιών από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η εξαγορά της Wiz από την Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, έναντι 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυριάρχησε στη συζήτηση στο συνέδριο, καθώς η Wiz είναι κορυφαία startup στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Αυτό υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή της στο οικοσύστημα των τεχνολογικών επενδύσεων του Ισραήλ.

Στον χώρο του συνεδρίου, οργανώσεις ενημέρωναν το διεθνές κοινό για ζητήματα που αφορούν τους ομήρους, με τον πρόεδρο του Ισραήλ να ζητά την άμεση απελευθέρωση των 59 που κρατούνται από τη Χαμάς. «Το Ισραήλ δεν θα εφησυχάσει μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι»

Το συνέδριο συνεχίζεται με πληθώρα συζητήσεων που αφορούν την τεχνολογία και τις προκλήσεις που αυτή φέρνει.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Politic.gr