Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, 1:03:11 μμ
Κυριακή, 08 Φεβρουαρίου 2015 21:50

NY Times:«Η Ελληνική λιτότητα γεννά την απάτη:Παίζοντας τη νοσοκόμα»

«Η Ελληνική λιτότητα γεννά την απάτη: Παίζοντας την νοσοκόμα» είναι ο τίτλος του άρθρου του Danny Hakim στους New York Times στο οποίο θίγει το θέμα της παρανομίας στα ελληνικά νοσοκομεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας.

«Η Φωτεινή Κατσιγιάννη φοράει ένα λευκό καπέλο νοσοκόμας που εξέχει εμφανώς από το κεφάλι της. Είναι προϊσταμένη νοσοκόμα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ένα από τα πιο επιφανή νοσοκομεία της πόλης» αναφέρει ο Hakim «Έτσι, ξαφνιάστηκε τον περασμένο μήνα, όταν την πλησίασε ένας άνδρας στον διάδρομο του νοσοκομείου. Εκείνη την εποχή, ο σύζυγός της ήταν ασθενής εκεί. Ο παράξενος άνθρωπος προέταξε το χέρι του με μια επαγγελματική κάρτα καλύπτοντας το πρόσωπό του, έτσι ώστε εκείνη να μην μπορεί να τον εντοπίσει. Της πρόσφερε να της νοικιάσει μια αποκλειστική νοσοκόμα».

«Μου είπε ότι με 30 ευρώ θα μπορούσα να έχω ό.τι θέλω!» είπε η κυρία Κατσιγιάννη, γελώντας με την ιδέα ότι προτάθηκε στην προϊσταμένη να αγοράσει παράνομη νοσηλευτική φροντίδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα πρώτοι έρχονται οι άνδρες στα νοσοκομεία κατά τις ώρες των επισκεπτηρίων, αφήνοντας επαγγελματικές κάρτες με φωτογραφίες των νοσηλευτών κάτω από τα μαξιλάρια και στους χώρους αναμονής. Στη συνέχεια οι γυναίκες έρχονται τη νύχτα. Είναι κυρίως αλλοδαπές από χώρες όπως η Γεωργία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

«Η δεινή οικονομική κρίση της Ελλάδας έχει εκσπαχλίσει το σύστημα υγείας. Η καθολική κάλυψη τελείωσε, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν σύμφωνα με τους όρους της διάσωσης της χώρας. Οι περικοπές του προϋπολογισμού έχουν επίσης συρρικνώσει το προσωπικό των νοσηλευτών, οι οποίοι υποτίθεται ότι πρέπει να χειριστούν τις ιατρικές εργασίες» σχολιάζει ο Hakim.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, όλο και περισσότεροι ασθενείς που μπαίνουν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να προσλάβουν το δικό τους νοσηλευτή για να λάβουν την βασική φροντίδα. Επειδή όμως η οικονομική κρίση έχει αφήσει πολλούς ασθενείς χωρίς χρήματα και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη δεν μπορούν να «προσλάβουν» επαγγελματίες αποκλειστικές νοσοκόμες καταφεύγοντας σε «πιο οικονομικές υπηρεσίες». Μιας και η παρανόμως εργαζόμενη αποκλειστική, για 12 ώρες, κοστίζει λιγότερο 53 ευρώ από την ίδια στιγμή που η νομίμως εργαζόμενη αποκλειστική στοιχίζει 62 ευρώ για έξι ώρες και 40 λεπτά.

«Ετσι, οι ασθενείς στρέφονται σε παράνομες αποκλειστικές, συχνά μετανάστριες, με λίγη ή καθόλου εκπαίδευση.Σύμφωνα με υπολογισμούς, η αποκλειστική φορντίδα ασθενών γίνεται _κατά το ήμισυ_ από παρανόμως εργαζόμενους (αριθμούν περί τις 18.000)» εξηγεί ο Hakim στο ρεπορτάζ του και συνεχίζει «Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει τη παραοικονομία στην Ελλάδα, όπου πληρώνουν ακόμη και ειδικευμένους εργαζόμενους όπως μηχανικούς και υδραυλικούς κάτω από το τραπέζι για να αποφύγουν τους φόρους. Οι απογοητεύσεις μεταξύ των Ελλήνων για την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου βοήθησε και τροφοδότησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα, υποσχόμενος να απορρίψει τις πολιτικές λιτότητας».

Ο Θάνος Μαρούκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ στην Αγγλία, ο οποίος έχει μελετήσει το πρόβλημα, δήλωσε στους NYT πως εταιρείες προσωρινής απασχόλησης λαμβάνουν «τον έλεγχο του χώρου εργασίας του νοσοκομείου», προσθέτοντας: «Είναι απίστευτο το τι συμβαίνει, αλλά είναι αλήθεια».

Οι νοσηλευτές είναι μόνο η αρχή. Σχεδόν τα πάντα μπορούν να ενοικιαστούν, αναφέρει ο δημοσιογράφος στον μεσότιτλο του άρθρου του. «Έχουμε το ίδιο πρόβλημα με τηλεοράσεις, με τα ασθενοφόρα, θα έλεγα ακόμα και με τα κλινοσκεπάσματα και τις καρέκλες» δήλωσε στους NYT ο Αναστάσιος Γρηγορόπουλος, διοικητής του Ευαγγελισμού. Οι καρέκλες μεταφέρονται από αγνώστους που τις νοικιάζουν σε συγγενείς των ασθενών. Ή φέρνουν τηλεοράσεις.

Παράλληλα το δημοσίευμα θίγει και το πρόβλημα ασφάλειας των νοσοκομείων μιας και σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, η ασφάλεια του νοσοκομείου αποτρέπει μη εξουσιοδοτημένους επισκέπτες. Αλλά οι άνθρωποι της ασφάλειας λένε ότι δεν έχουν τη νομική αρμοδιότητα να ενεργούν χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας.

«Λόγω της κρίσης, τα τελευταία τρία χρόνια, βλέπουμε όλο και περισσότερες παράνομες νοσοκόμες» είπε ο κ. Γρηγορόπουλος στους NYT «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Πριν λίγες ημέρες κάλεσε την αστυνομία γιατί ο Ευαγγελισμός λεηλατήθηκε. Αρκετές παράνομες νοσοκόμες συνελήφθησαν αλλά αυτό είναι ένα αρκετά σπάνιο γεγονός επειδή η αστυνομία έχει τις δικές της ελλείψεις.

«Η εισροή των μεταναστών από τη δεκαετία του 1990 μεγάλωσε μια δεξαμενή φθηνού εργατικού δυναμικού» σχολιάζει ο Hakim.

Αυτοί οι μετανάστες «βρίσκονται σε κάθε κλινική και κάθε νοσοκομείο» είπε ο Δημήτριος Παπαχρήστου, ανώτερος υπάλληλος στο IΚΑ. «Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους ασθενείς για φθηνότερη φροντίδα. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Στέλνουμε επιθεωρητή σε ένα νοσοκομείο για να επιθεωρήσει τις νοσοκόμες που εργάζονται εκεί με σύμβαση. Βρίσκω λοιπόν σε αυτό το νοσοκομείο 15 άτομα που εργάζονται εκεί και δεν έχουν άδεια από το ΙΚΑ» λέει ο κ. Παπαχρήστου.

Πάντως ο ίδιος δεν μπορεί να εκδώσει ακόμη και πρόστιμα. Αλλά πρέπει να αναφέρει τέτοια περιστατικά στους διευθυντές των νοσοκομείων και αυτοί να αποφασίσουν αν θα καλέσουν την αστυνομία.

Ο Danny Hakim μίλησε με την 41χρονη Ελένη Σούλι, από την Αλβανία που παντρεύτηκε Έλληνα και εργάζεται ως αποκλειστική. «Δεν είναι νοσοκόμες» δήλωσε για τις παράνομες εργαζόμένες.

Η Μαρία Σκιαδά, 54 ετών, υπήρξε νοσοκόμα για 23 χρόνια. Είπε ότι είδε πρόσφατα μια γυναίκα που δεν χρησιμοποιούσε γάντια όταν καθάριζε. «Έτσι μεταφέρεις μικρόβια στο νοσοκομείο», είπε. Μάλιστα σύμφωνα με την κυρία Σούλι οι γιατροί πολλές φορές εκπλήσσονται με το πόσο γρήγορα εξαπλώνονται οι μολύνσεις.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης με τις παράνομες νοσοκόμες είναι και το παράδειγμα που αναφέρεται στο δημοσίευμα των NYT. «Μια νεαρή Γεωργιανή σε ένα ριγέ μπλε πουκάμισο φρόντιζε έναν ασθενή. Είπε ότι είχε ήδη εργαστεί στο σπίτι του ασθενούς και ήρθε μαζί του στο νοσοκομείο, ένας ισχυρισμός που, όπως λένε οι υπεύθυνοι, χρησιμοποιείται συχνά. Μια δεύτερη γυναίκα κρυφοκοίταξε από το διπλανό δωμάτιο, και αρνήθηκε να μας απαντήσει λέγοντας ότι δεν μπορούσε να μιλήσει ελληνικά».

«Παίρνουν τη μπουκιά από το στόμα μας. Έτσι είναι» είπε στους NYT η Σταυρούλα Αντωνίου, 46 ετών, νοσοκόμα που εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο νοσοκομείο Σωτηρία. Τόνισε ότι η πικρία της δεν έχει να κάνει με τον ρατισμό και ότι πολλές νόμιμες νοσοκόμες έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό. «Έχουμε σπουδάσει και έχουμε κάθισει χρόνια σε αίθουσες διδασκαλίας» σχολιάζει.




Πηγή: Το Βήμα