ΑΣ. και για ύποπτες σχέσεις τους με τη Χρυσή Αυγή. Αυτό προκύπτει από την πλήρη λίστα για υποθέσεις επιθέσεων ή άλλων παράνομων ενεργειών σε βάρος μεταναστών που περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για το 2013 - των επονομαζόμενων Αδιάφθορων - της ΕΛ.ΑΣ. Στην έκθεση αυτή, που αποκαλύπτει «Το Βήμα», περιλαμβάνονται πολλές άγνωστες υποθέσεις με ρατσιστικές ενέργειες στις οποίες πρωταγωνιστούν εκατοντάδες ένστολοι.
Αρχή από τον Εβρο
Η έρευνα που ξεκίνησε από καταγγελία της ίδιας της Frontex αφορά ξυλοδαρμό δομινικανών λαθρομεταναστών και αφαίρεση χρημάτων από αγνώστους αστυνομικούς στην περιοχή του Εβρου στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης ασφαλείας των θαλασσίων συνόρων «Ποσειδών 2012» τον Νοέμβριο της χρονιάς που διεξαγόταν η άσκηση. Οπως σημειώνεται στην έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η δικογραφία με - άγνωστο περιεχόμενο - υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης στις 26 Ιουνίου 2013.
Η σχετική εσωτερική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει σειρά άλλων ενδεικτικών περιστατικών:
Στις 26 Μαΐου 2013 υπήρξε ρηματική διακοίνωση της πρεσβείας της Λιβύης στη χώρα μας που αφορά καταγγελία υπηκόου της αφρικανικής χώρας για απρεπή συμπεριφορά σε βάρος του από αστυνομικούς. Ενώ είχε έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να επισκεφθεί τον ασθενή αδελφό του, την ώρα που βρισκόταν στην περιοχή της Ακρόπολης συνελήφθη, κρατήθηκε και χτυπήθηκε από αστυνομικούς του αστυνομικού τμήματος που εδρεύει στο Κουκάκι. Από τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. υπεβλήθη σχετικός φάκελος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για εμπλοκή ενός ανώτερου αξιωματικού διοικητή και τριών κατώτερων αστυνομικών.
Στις 27 Ιουνίου 2013 υπήρξε παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης κατόπιν μηνύσεως τριών αλλοδαπών σχετικά με παράνομες ενέργειες αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής κατά τη μεταφορά τους στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με σκοπό την επαναπροώθησή τους, η οποία τελικώς ματαιώθηκε. Διατάχθηκε έρευνα σε βάρος 12 αστυνομικών.
Στις 8 Ιουνίου 2013 διατάχθηκε ανάκριση για ύποπτες ενέργειες αστυνομικών κατά τη διάρκεια μηχανοκίνητης πορείας στον Πειραιά έξω από χώρο μουσουλμανικής προσευχής στα Καμίνια. Ακολούθησε διοικητική έρευνα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για εμπλοκή ενός ανώτερου αξιωματικού διοικητή, δύο κατώτερων αξιωματικών και έντεκα αστυνομικών.
Στις 15 Μαΐου 2013 υπήρξε ενημέρωση από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για μια ρηματική διακοίνωση της πρεσβείας του Μαρόκου στην Αθήνα σχετικά με καταγγελία μιας μαροκινής υπηκόου για ρατσιστική συμπεριφορά και βία σε βάρος της από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2013 υποβλήθηκε δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών όπου καταγράφονται ως υπαίτιοι δύο αστυνομικοί. Ωστόσο ακολούθησε και διοικητική έρευνα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για εμπλοκή δύο κατώτερων αξιωματικών και τριών κατώτερων αστυνομικών.
Στο χωράφι και στο κελί
Ενα από τα πιο ενδεικτικά περιστατικά είναι αυτό που καταγράφεται τον Μάιο του 2013 στη Νέα Μάκρη. Οπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση, στις 7.00 το απόγευμα της 3ης Μαΐου 2013 (Μεγάλη Παρασκευή) 47χρονος υπήκοος Πακιστάν που προσελήφθη αυθημερόν από έλληνα εργοδότη (στα έγγραφα μνημονεύονται τα ονόματά τους) για να εργαστεί ως εργάτης σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του, παρακείμενο της οικίας του, δέχτηκε επίθεση με χρήση σωματικής βίας (γροθιά στο πρόσωπο), κατόπιν φραστικού μεταξύ τους επεισοδίου, με αποτέλεσμα να αιμορραγήσει. Ο παθών κάλεσε τηλεφωνικά σε βοήθεια έναν ομοεθνή του, ο οποίος προσέτρεξε στο σημείο της συμπλοκής μαζί με άλλον ένα φίλο του και κληθέντες αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Μάκρης Αττικής. Ωστόσο στο έγγραφο επισημαίνεται ότι για τον τρόπο χειρισμού του περιστατικού διατάχθηκε διοικητική έρευνα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για εμπλοκή ενός αξιωματικού και επτά αστυνομικών.
Στις 12 Φεβρουαρίου 2013 στο Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας, κρατούμενος πακιστανός μετανάστης ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς όταν ζήτησε να μεταφερθούν οι κρατούμενοι σε άλλο κελί προκειμένου να υπάρχει χώρος για όλους ώστε να μπορούν να κοιμούνται το βράδυ. Δώδεκα πακιστανοί μετανάστες ξεκίνησαν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τον ξυλοδαρμό. Η πακιστανική κοινότητα κατήγγειλε ότι οι ξυλοδαρμοί μεταναστών είναι σύνηθες φαινόμενο στο συγκεκριμένο τμήμα σημειώνοντας ότι πρόκειται για το ίδιο τμήμα όπου τον Οκτώβριο είχε κρατηθεί άλλος αλλοδαπός, ο οποίος λίγο μετά την αποφυλάκισή του υπέκυψε σε τραύματα που σύμφωνα με την καταγγελία προήλθαν από βασανιστήρια αστυνομικού. Για την υπόθεση αυτή διατάχθηκε διοικητική έρευνα για εμπλοκή ενός ανώτερου αξιωματικού διοικητή, ενός κατώτερου αξιωματικού και δύο κατώτερων αστυνομικών.
Στις 31 Ιανουαρίου 2013 άρχισε προανάκριση από τους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ. κατόπιν έγγραφης διαμαρτυρίας της Παγκόσμιας Ενωσης Αλβανικής Μετανάστευσης και αφορά ρατσιστική συμπεριφορά και άσκηση ρατσιστικής βίας σε βάρος δύο αλβανών υπηκόων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πατησίων κατά τη σύλληψή τους. Στις 4 Ιουλίου 2013 κατατέθηκε δικογραφία για εμπλοκή δύο αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και δύο αστυνομικών.
Χαστούκια και συμμορίες στον δρόμο
Την Πρωτοχρονιά του 2013 στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκε ένα άλλο χαρακτηριστικό περιστατικό. Μια ομάδα τεσσάρων αστυνομικών είχε σταματήσει πέντε μετανάστες και τους ζήτησε τα χαρτιά τους. Ενας εξ αυτών πλησίασε έναν μετανάστη, μιλούσαν και ύστερα τον χαστούκισε. Ο αστυνομικός φορούσε την κουκούλα και δεν φαινόταν το πρόσωπό του. Στο πίσω μέρος του κράνους που είχε ωστόσο υπήρχε αυτοκόλλητο με την ελληνική σημαία. Στο σχετικό κείμενο αναφέρονται και οι πινακίδες των οχημάτων των αστυνομικών.
Στις 29 Νοεμβρίου 2012 στον Αγιο Παντελεήμονα, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για έλεγχο αφγανό αναγνωρισμένο πρόσφυγα. Τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα όπου άρχισαν να τον χτυπούν. Το θύμα μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο. Σχηματίστηκε δικογραφία για εμπλοκή έξι αστυνομικών.
Το πρωί της 30ής Οκτωβρίου 2012 στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ένας 19χρονος σουδανός πολιτικός πρόσφυγας (κάτοχος πολιτικού ασύλου) έχοντας στο χέρι κάρτα επιβίβασης και σουδανικό διαβατήριο προσπάθησε να ταξιδέψει αεροπορικώς στο Παρίσι. Τον πλησίασαν δύο αστυνομικοί οι οποίοι του ζήτησαν να τους ακολουθήσει χωρίς να εξηγήσουν τον λόγο. Παρότι ο Σουδανός είχε όλα τα νόμιμα έγγραφα, οι αστυνομικοί τον απομόνωσαν σε κλειστό χώρο, τον έφτυσαν στο πρόσωπο, τον εξύβρισαν και στη συνέχεια του επιτέθηκαν. Τον γρονθοκόπησαν στο πρόσωπο και τον κλώτσησαν πολλές φορές στον αριστερό μηρό και στη νεφρική χώρα. Στην προσπάθειά του να πάρει τα έγγραφά του, οι αστυνομικοί τα έσκισαν.
Στις 26 Οκτωβρίου 2012 οκταμελής ομάδα εμφανίστηκε στη γειτονιά του Ιπποδρόμου στις Τζιτζιφιές, όπου μένουν αρκετοί Αιγύπτιοι, και αφού ξυλοκόπησε άγρια έξω από το σπίτι του έναν νεαρό Αιγύπτιο και δύο φίλους του, ελληνικής και αλβανικής καταγωγής αντίστοιχα, εισέβαλε στη συνέχεια σε παρακείμενη οικία άλλου Αιγυπτίου, σπάζοντας την πόρτα, και του επιτέθηκε μπροστά στα παιδιά του. Ενας από την ομάδα έβγαλε όπλο και τον χτύπησε με τη λαβή στο κεφάλι. Οταν εμφανίστηκε η Αστυνομία και κατά τη διάρκεια του ελέγχου που πραγματοποίησε, ο οπλοφόρος επέδειξε αστυνομική ταυτότητα και αφέθηκε ελεύθερος από τους συναδέλφους του. Στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας μεταφέρθηκαν θύματα, μάρτυρες και ένα από τα μέλη της ομάδας, καθώς τα υπόλοιπα έξι είχαν ήδη προλάβει να διαφύγουν. Ακολούθησε έρευνα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. όπου εντοπίστηκαν οι ευθύνες οκτώ αξιωματικών και αστυνομικών.
Πηγή: Το Βήμα