Πάνω από 45 εργασίες προσανατολισμένες γύρω από τη σχέση της τεχνητής νοημοσύνης με τη δημοσιογραφία παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Ελληνόφωνο Συνέδριο Εργαστηρίων Επικοινωνίας (cclabs2024 – http://www.cclabs.gr/), το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.
Μ.Ε του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και συγκεκριμένα από το εργαστήριο «Εφαρμογών Πληροφορικής στα Μ.Μ.Ε» και το εργαστήριο «Ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε».
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών, οι εργασίες εμβάθυναν τόσο στις πρακτικές εφαρμογές των αντίστοιχων συστημάτων στο πεδίο της παραγωγής και του διαμοιρασμού των ειδήσεων όσο και στην ανάδυση των νέων συνθηκών εργασίας στις αίθουσες σύνταξης που προκύπτουν από τις ραγδαία μεταβαλλόμενες εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι ομιλητές κατάφεραν να αποτυπώσουν τον συνολικό αντίκτυπο της «σύγκλισης» μεταξύ δημοσιογραφίας και τεχνητής νοημοσύνης αναφορικά με τις νέες ευκαιρίες καινοτομίας, αλλά και τις προκλήσεις που επιφέρουν τα ευφυή συστήματα στην άσκηση της δημοσιογραφικής πρακτικής.
Το φετινό συνέδριο είχε τίτλο «Δημοσιογραφία, Μέσα και Επικοινωνία: Σύγχρονες προκλήσεις στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» και αναμεταδόθηκε ζωντανά, ως live streaming μέσω YouTube, στο ευρύ κοινό.
Το συνέδριο χαιρέτισαν ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών, καθηγητής Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε, καθηγητής Αλέξανδρος Μπαλτζής, καθώς και η Οργανωτική Επιτροπή της φετινής διοργάνωσης.
Με το πέρας του συνεδρίου απονεμήθηκε βραβείο καλύτερης εργασίας στις δύο ακόλουθες εργασίες:
1) «Πεποιθήσεις και Στάσεις Νέων για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Μιντιακός και Ψηφιακός Γραμματισμός» της Ασημίνας Σακλάκη και του Αντώνη Γαρδικιώτη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
2) «Μέτρηση Εικόνας Προορισμού με τη Χρήση ΑΙ και Big Data» του Κωνσταντίνου Καλλίνικου και της Αναστασίας Γιαννακοπούλου (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).
Όλες οι παρουσιάσεις του #cclabs2024 είναι διαθέσιμες μέσω YouTube από την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://www.cclabs.gr/.
Το επόμενο συνέδριο (cclabs 2025) θα φιλοξενηθεί από το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα από τα εργαστήρια «Εικόνας, Ήχου και Πολιτισμικής Αναπαράστασης» και «Εργαστήριο Τεχνολογιών Προστασίας της Ιδιωτικότητας και Εφαρμογών Πληροφορικής στις Κοινωνικές Επιστήμες».