Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, 12:10:07 μμ
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 19:33

«Θεσσαλονίκη: Ο Νέος Ομφαλός του Κόσμου – Στρατηγικές Συνεργασίες για την Περιφερειακή Ανάπτυξη»

Ο ρόλος της Ελλάδας και, συγκεκριμένα, της Θεσσαλονίκης στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Θεσσαλονίκη: Ο Νέος Ομφαλός του Κόσμου».

Η εκδήλωση εστίασε στις σημαντικές πρωτοβουλίες όπως ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) και η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, προσδιορίζοντας τη Θεσσαλονίκη ως έναν κεντρικό κόμβο σύνδεσης.

Η Στρογγυλή Τράπεζα οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, του Hellenic American Leadership Council, της ΔΕΘ-HELEXPO και της εφημερίδας «Καθημερινή», με σκοπό τη δημιουργία πλατφόρμας διαλόγου που θα συνδέει τον Ινδικό, Μεσανατολικό και Ευρωπαϊκό Διάλογο με την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και με το Πρόγραμμα Three Seas. Στο πλαίσιο των συζητήσεων προτάθηκε η σύσταση μόνιμου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τις χώρες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Γ. Τσομώκος, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών (Π3Θ), την άτυπη διακυβερνητική πλατφόρμα που περιλαμβάνει 13 χώρες της ΕΕ και συμμετοχές από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περιέγραψε την αποστολή της, η οποία επικεντρώνεται στην προώθηση έργων διασυνδεσιμότητας μέσω επενδύσεων σε διασυνοριακές υποδομές.

Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τόνισε τη γεωστρατηγική σημασία της Θεσσαλονίκης και τον ρόλο της στην ανάπτυξη οικονομικών και πολιτιστικών συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά πρωτοβουλίες όπως η Π3Θ, καθώς αυτές συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο σταθερού και ειρηνικού περιβάλλοντος. Υπογράμμισε την αξία των συμπεριληπτικών πρωτοβουλιών και τη δυνατότητα της χώρας να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν ζητήματα αλληλοκατανόησης.

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, George Tsunis, αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν από τις περιφερειακές συνεργασίες και υπογράμμισε τη σημασία των έργων υποδομών για την ενεργειακή αυτάρκεια και την παγκόσμια ασφάλεια. Όπως σημείωσε, οι Ηνωμένες Πολιτείες επενδύουν 900 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας, υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση του εμπορίου και της συνδεσιμότητας είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη.

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ali Obaid Al Dhaheri, μίλησε για το μοντέλο συνεργασίας που επιδιώκουν οι Πρωτοβουλίες Διαλόγου, εξηγώντας πώς αυτό μπορεί να φέρει κοντά τα έθνη και να διευρύνει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Στη συνέχεια, ο Πρέσβης της Ινδίας, Rudrendra Tandon, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της Ινδίας με την Ελλάδα και τη σημασία της συνεργασίας με την Ευρώπη στον τεχνολογικό τομέα.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ, Noam Katz, τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασιών που δημιουργούν Διαδρόμους στην περιοχή, προκειμένου να προαχθούν κοινοί στόχοι και να συμβάλλουν στη σταθερότητα. Από την πλευρά της, η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Julie D. Fisher, υπογράμμισε τη σημασία των στενών δεσμών και τον ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία αυτή.

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Fabrizia Lapecorella, εστίασε στις στρατηγικές πρωτοβουλίες περιφερειακής ανάπτυξης και τις προκλήσεις που συνδέονται με την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς και στις νέες ευκαιρίες από τη Μέση Ανατολή. Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Angelina Eichhorst, αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης της ατζέντας συνδεσιμότητας της ΕΕ και στη χρηματοδότηση που απαιτείται για την υλοποίηση των σχετικών έργων.

Ο Ανώτερος Σύμβουλος του Προέδρου της Heritage Foundation, James Carafano, επεσήμανε τη σημασία της ανάπτυξης στην ευημερία του κόσμου και τη συνδεσιμότητα ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της Ευρώπης. Η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, Μαρία Γαβουνέλη, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού πλαισίου για επενδύσεις και πολυεπίπεδα έργα υποδομών.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Λουκία Σαράντη, πρότεινε τη σύσταση μόνιμου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, με συμμετοχή επιχειρηματικών ενώσεων όπως ο ΣΕΒ. Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Δ. Σαρακάκης, τόνισε τη σημασία της συνεργίας και της ψηφιοποίησης στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Στην εκδήλωση, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας στις πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και την επίδραση των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Τη συζήτηση άνοιξαν οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης, Αναστάσιος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο έργο της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου και στη σημασία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην ανάπτυξη της πόλης. Στην εκδήλωση παρέστη και η πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία, Μάρα Μαρινάκη.

©
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr