Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2024, 5:27:32 μμ
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2024 13:17

Αναδρομή στην ελληνική κρίση και τον Μίκη Θεοδωράκη μέσα από τα απομνημονεύματα της Άγγελα Μέρκελ

Εκτενή αναφορά στην Ελλάδα, κυρίως στην περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, επιφυλάσσει η Άγγελα Μέρκελ στα απομνημονεύματά της, με τίτλο «Ελευθερία», που κυκλοφορούν σήμερα. Η πρώην καγκελάριος αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας, στον ρόλο της χώρας στη μεταναστευτική κρίση και στην Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ανασύρει και περιστατικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν ένωνε την φωνή της με τον κόσμο που ζητούσε την απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη από την Χούντα.

«Καθώς η μητέρα μου γνώριζε ελληνικά, με βοήθησε να ζητήσω με επιστολή στα ελληνικά την απελευθέρωσή του. Ένα πρωί μου είπε μια φίλη: Ο Μίκης μας πρόδωσε. Τι συνέβη; Ρώτησα. Απάντησε: Είναι ελεύθερος, αυτό θέλαμε, αλλά… Αλλά; Δεν ήρθε σε εμάς, πήγε στην Δύση», γράφει η κυρία Μέρκελ.

Στην Ευρωκρίση η Άγγελα Μέρκελ αφιερώνει 35 από τις 736 σελίδες του βιβλίου της, ξεκινώντας από την πρώτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την αποκάλυψη ότι το ελληνικό έλλειμμα ανερχόταν στο 12,7% του ΑΕΠ και όχι στο 3,7%. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτούσε από την Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμά της κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010». Ο (Γιώργος) Παπανδρέου συμφώνησε κατ’ αρχήν σε αυτό, αλλά δεν παρουσίασε σχέδιο για το πώς ήθελε να πετύχει αυτόν τον στόχο.

Η πρώην καγκελάριος περιγράφει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Γερμανία κατά την διάρκεια της κρίσης, με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τις νομικές δεσμεύσεις που έπρεπε να τηρηθούν, τονίζοντας ότι «η μόνη επιλογή ήταν τα διμερή δάνεια για την Ελλάδα σε συνδυασμό με δάνεια από το ΔΝΤ, τα οποία κάποια μέρα θα έπρεπε να αποπληρωθούν με τόκους».

Σύμφωνα με την αφήγηση της κυρίας Μέρκελ, «η κατάσταση στην Ευρώπη παραήταν σοβαρή για να επιτρέψω στον εαυτό μου να το σκεφτεί». Αυτή η δήλωση αναδεικνύει την αίσθηση του καθήκοντος που συνόδευε τις αποφάσεις της κατά την διάρκεια της κρίσης.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην 23 Απριλίου 2010, όταν ανακοινώθηκε ότι το ελληνικό έλλειμμα θα ξεπερνούσε το 15%. Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου έκανε δημόσια δήλωση για την κατάσταση στη χώρα του, προετοιμάζοντας τους πολίτες του για μια δύσκολη στιγμή, μιλώντας για μια νέα οδύσσεια.

Η Άγγελα Μέρκελ χαρακτηρίζει επίσης «ανοησία» τον ισχυρισμό της τότε γερμανικής αντιπολίτευσης ότι προσπαθούσε να κλείσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης πριν από τις κρατιδιακές εκλογές στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Αναφερόμενη στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η κυρία Μέρκελ επισημαίνει την δυσκολία του Γιώργου Παπανδρέου να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί.

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην καγκελαρία και εκφράζει την περιέργεια της για την προσωπικότητά του. «Κατά την διάρκεια των συνομιλιών, η κυρία Μέρκελ φαίνεται να έχει θετική διάθεση απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό», αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε η ελληνική κυβέρνηση.

Οι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρούσαν ότι είχαν συμφωνήσει στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ένα γεγονός που αποδείχθηκε ότι είχε σοβαρές συνέπειες.

Η κυρία Μέρκελ περιγράφει επίσης την δράση του Αλέξη Τσίπρα και του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς τους θαρραλέους και αποφασιστικούς.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr