Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κυλά η ψηφοφορία και με ελαφρώς αυξημένο ποσοστό συγκριτικά με τις κάλπες του 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής έως τις 15.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) είχαν ψηφίσει 1,181.278 ψηφοφόροι, δηλαδή ποσοστό 36,6% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2010 η συμμετοχή είναι αυξημένη κατά 1,5%.
Στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές φθάνει το 34,1% και στη Σερβική Δημοκρατία το 40,43%.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Στιέπαν Μίκιτς επισήμανε ότι καταγράφηκαν καθυστερήσεις 10 λεπτών έως και δύο ωρών στο άνοιγμα 250 εκλογικών κέντρων, κυρίως λόγω τεχνικής φύσης προβλημάτων.
Δύο σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη Σάνσκι Μοστ, όπου δέχθηκαν επίθεση δύο παρατηρητές και σε ένα εκλογικό κέντρο στη Φόνιτσα όπου επικράτησε ένταση.
Η ψηφοφορία διεξάγεται σε συνολικά 5.401 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.
Οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εκλέγουν τα μέλη της τριμερούς προεδρίας και τα μέλη της Βουλής της Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της χώρας, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και τα μέλη των συνελεύσεων δέκα καντονιών της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Σερβικής Δημοκρατίας, καθώς και τα μέλη της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας.
Στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας δικαίωμα ψήφου έχουν 1.241.832 πολίτες και στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία 2.037.076 πολίτες.
Στις εκλογές συμμετέχουν 50 πολιτικά κόμματα, 24 συνασπισμοί κομμάτων και 24 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν για το μέλλον τους και να εκλέξουν ηγέτες που θα αρχίσουν να υλοποιούν μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Εκλογικά κέντρα στο Σαράγεβο επισκέφθηκε ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πέτερ Σόρενσεν ο οποίος τόνισε ότι όσοι εκλεγούν πρέπει να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να οδηγήσουν τη χώρα στην ΕΕ.
Οι εκλογές είναι μόνον η αρχή μιας διαδικασίας, στη συνέχεια της οποίας οι πολίτες πρέπει να παρακολουθήσουν αν οι εκλεγμένοι πολιτικοί αξιωματούχοι εκπληρώνουν τις υποσχέσεις, τόνισε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ Νίκολας Χιλ, ο οποίος έχοντας ρόλο παρατηρητή επισκέφθηκε επίσης εκλογικά κέντρα στην πρωτεύουσα της Βοσνίας.
Αρκετοί πολίτες πάντως αντί να ψηφίσουν υποψήφιους των εκλογών προτίμησαν να ακυρώσουν τα ψηφοδέλτια με διάφορους τρόπους.
Κάποιοι πρόσθεσαν στα ψηφοδέλτια ονόματα προσωπικοτήτων που ενδεχομένως θαυμάζουν και τους έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, όπως Σέρλοκ Χολμς, Ίβιτσα Όσιμ (Βόσνιο πρώην παίκτη και νυν προπονητή ποδοσφαίρου) και Χίντε Γιαμαζάκι (ο πρέσβης της Ιαπωνίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη), και άλλοι χρησιμοποίησαν τα ψηφοδέλτια για διατυπώσουν σχόλια προς τους πολιτικούς ή να τους αφήσουν μηνύματα.
«Μόνον ο Σέρλοκ Χολμς μπορεί να απαλλάξει τη χώρα από το έγκλημα» ανέφεραν κάποιοι δυσαρεστημένοι πολίτες στα μηνύματά τους.
Σε άκυρα ψηφοδέλτια βρέθηκαν επίσης στίχοι τραγουδιών του σερβικού συγκροτήματος της εναλλακτικής ροκ, SARS και του βοσνιακού συγκροτήματος Dubioze kolektiv.
Ενας ψηφοφόρος επέλεξε να γράψει στίχους του τραγουδιού Perspektiva του συγκροτήματος SARS: «Η πραγματικότητα είναι ασπρόμαυρη - και το μέλλον γκρι».
Άλλοι ψηφοφόροι αφιέρωσαν χρόνο για να γράψουν τι πιστεύουν για τους υποψήφιους για την τριμερή προεδρία της χώρας, άλλοι ζωγράφισαν και ένας έστειλε μήνυμα στο προπονητή της ομάδας ποδοσφαίρου της Βοσνίας, Σαφέτ Σούσιτς να παραιτηθεί.
Το άκυρο ψηφοδέλτιο που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, σύμφωνα με την πύλη ειδήσεων στο διαδίκτυο Klix. ba ήταν αυτό με το μήνυμα ενός ψηφοφόρου: «Το ψηφοδέλτιο ακυρώνεται από έναν πολίτη με πανεπιστημιακή μόρφωση».
Πηγή: Το Βήμα