Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024, 11:11:37 πμ
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024 14:09

Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου: Κρίση στο κρασί σε παγκόσμιο επίπεδο

Η μείωση της κατανάλωσης κρασιού, η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές εντάσεις πλήττουν τον αμπελοοινικό κλάδο.

Η μείωση της κατανάλωσης κρασιού σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές εντάσεις οδήγησαν τους εκπροσώπους του 75% των αμπελώνων του κόσμου, που συμμετείχαν σε συνάντηση για τα 100 χρόνια του Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, να διαμορφώσουν σχέδιο δράσης για τη σωτηρία του αμπελοοινικού κλάδου.

Συγκεντρώνοντας 37 από τα 50 μέλη του στο παλάτι των Δουκών της Βουργουνδίας στη Ντιζόν, ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) διοργάνωσε για δεύτερη φορά στην αιωνόβια ιστορία του μια υπουργική διάσκεψη (η πρώτη χρονολογείται από το 1932). Στη συνάντηση που συμμετείχαν 17 υπουργοί, 5 γραμματείς και 6 πρεσβευτές στη Salle des Estates της Βουργουνδίας, η διάσκεψη υψηλού επιπέδου κατέληξε σε κοινή δήλωση για την εκατονταετηρίδα του OIV (ιδρύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1924). Αυτή η δήλωση είναι ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός για τη στήριξη της αμπελουργίας και του κρασιού σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας τους, ανέφερε ο διευθυντής του OIV, σε συνέντευξη Τύπου. Κατέστησε σαφές ότι οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων έχουν λάβει υπόψη τα βασικά στοιχεία για τον κλάδο: βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική αλλαγή, αλλαγές στην κατανάλωση, αβέβαιο περιβάλλον για το διεθνές εμπόριο, ανάγκη για πολιτιστική ενίσχυση του κλάδου.

Η κρίση είναι ορατή από την τάση μείωσης της επιφάνειας των αμπελώνων στον κόσμο, καθώς και της ακανόνιστης, ακόμη και μειούμενης, παραγωγής τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά την κατανάλωση του κρασιού, είναι ένα γεγονός που δεν περιορίζεται μόνο στη Γαλλία, αλλά επηρεάζει όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες, σχολίασε η υπουργός Γεωργίας Annie Genevard.

Η δήλωση αναφέρεται ότι η κρίση ενισχύεται από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την εξέλιξη των προτύπων κατανάλωσης κρασιού, τις δημογραφικές αλλαγές και την ανάπτυξη νέων τάσεων κατανάλωσης, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Αξιοσημείωτο είναι πως η επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου κρασιού συνδέεται με τις αδικαιολόγητες τεχνικές και μη δασμολογικές φραγμούς που επηρεάζουν τον τομέα.

Σε αυτές τις παγκόσμιες κοινωνικοοικονομικές τάσεις προστίθενται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ενισχύουν τις προκλήσεις με κινδύνους που δυσχεραίνουν τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού. Η υπουργός επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί η παραγωγή στις αλλαγές της ζήτησης της αγοράς, διασφαλίζοντας ποιοτικές συνθήκες παραγωγής και ενημερώνοντας τους καταναλωτές για τη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης.

Η κοινή επιθυμία των 37 μελών του OIV είναι να προωθήσουν την παγκόσμια κληρονομιά των αμπελώνων και του κρασιού, επιβεβαιώνοντας τις ιστορικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές πτυχές αυτού του τομέα. Παράλληλα, ζητούν τη στήριξη καινοτομιών και βιώσιμων πρακτικών που θα συμβάλλουν τόσο στην προσαρμογή όσο και στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, οι 37 χώρες που συμμετέχουν στο κοινό ανακοινωθέν περιλαμβάνουν σημαντικούς παραγωγούς οίνου όπως η Αργεντινή, η Ιταλία, και η Ελλάδα, τονίζοντας τη διεθνή διάσταση του ζητήματος.

Πηγή: Politic.gr