Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024, 10:41:58 μμ
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 17:50

Ευρωδικαστήριο: Η Βρετανία δεν μπορεί να ζητεί βίζα από πολίτες της ΕΕ

«Χαστούκι» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη Βρετανία για το καθεστώς βίζας για μέλη οικογενειών πολιτών της ΕΕ. Το Ευρωδικαστήριο απεφάνθη πως είναι παράνομη η βρετανική απαίτηση για εκ προτέρων θεωρήσεις εισόδου από πολίτες εκτός ΕΕ, οι οποίοι είναι μέλη της οικογένειας πολιτών της ΕΕ και έχουν άδεια διαμονής σε άλλη χώρα της Ένωσης.


Η Βρετανία διαφωνεί με την ετυμηγορία, ανακοίνωσε το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεφάνθη σχετικά με την υπόθεση της ΕλέναΠατρίσια Μακάρθι Ροντρίγκες, Κολομβιανής παντρεμένης με άνδρα με βρετανική και ιρλανδική υπηκοότητα που ζει στην Ισπανία.

Οι κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπουν στο Λονδίνο να απαιτεί από τη συγκεκριμένη γυναίκα να υποβάλλει αίτηση για θεώρηση εισόδου κάθε φορά που ταξιδεύει στη Βρετανία από την κατοικία τους στη Μαρμπέγια της Ισπανίας, τονίζεται στην απόφαση.

Το Δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση έπειτα από αίτημα Βρετανών δικαστών στους οποίους η οικογένεια διαμαρτυρήθηκε πως η απαίτηση από την Ελένα Μακάρθι να ταξιδεύει στο βρετανικό προξενείο στη Μαδρίτη κάθε έξι μήνες για ανανέωση βίζας παραβιάζει οδηγία της ΕΕ που επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ και τις οικογένειές τους να μετακινούνται ελεύθερα σε όλη την Ενωση.

Στην ανακοίνωσή του το δικαστήριο αναφέρει πως οι ανησυχίες της Βρετανίας για τις απάτες ως προς την ταυτότητα των προσώπων δεν της δίνουν το δικαίωμα να επιβάλλει αυτόματες απαιτήσεις σε πρόσωπα όπως η Μακάρθι, εφόσον δεν υπάρχει υποψία για απάτη ή ότι ο γάμος της είναι ψεύτικος.

Εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι η Βρετανία διαφωνεί με την απόφαση και θα αναμείνει την ετυμηγορία του βρετανικού Ανώτατου Δικαστήριου πριν αποφασίσει πώς θα κινηθεί.

«Επιχειρηματολογήσαμε εναντίον αυτού στο δικαστήριο και έτσι διαφωνούμε σαφώς με το αποτέλεσμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον στους δημοσιογράφους.

Ερχόμενη σε σύγκρουση με την ΕΕ η βρετανική κυβέρνηση έχει καταστήσει καίριο στόχο την ενίσχυση του εθνικού ελέγχου επί της μετανάστευσης σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς ο Ντέιβιντ Κάμερον επιδιώκει την αναθεώρηση της σχέσης της Βρετανίας με την Ένωση πριν το δημοψήφισμα παραμονής ή εξόδου από την ΕΕ που έχει υποσχεθεί στους Βρετανούς έως το 2017 εφόσον επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.

Πηγή: Το Βήμα