Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024, 8:31:08 πμ
Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024 08:24

Ισμαήλ Χανίγια: Πολιτικός Ηγέτης της Χαμάς, πρώην Πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής (1962–2024)

Ο Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ο οποίος έχασε τη ζωή του σήμερα στο Ιράν, κέρδισε διεθνή αναγνώριση το 2006, όταν έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του κινήματός του στις εκλογές.

Για αρκετό καιρό, υποστήριζε την ανάγκη συμβιβασμού του ένοπλου αγώνα με την πολιτική διαδικασία μέσα στην οργάνωσή του και φημολογείται ότι είχε καλλιεργήσει θετικές σχέσεις με ηγέτες άλλων παλαιστινιακών κινημάτων.

Ο 62χρονος Χανίγια βρισκόταν σε καθεστώς αυτοεξορίας στο Κατάρ και στην Τουρκία.

Γεννημένος σε οικογένεια προσφύγων από την πόλη που στα αραβικά ονομάζεται Ασκαλέν (Ασκελόν στα εβραϊκά), λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, ξεκίνησε την πολιτική του δραστηριότητα στην οργάνωση φοιτητών των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, εκεί όπου ιδρύθηκε η Χαμάς. Ήταν μέλος της φοιτητικής ένωσης του Ισλαμικού Πανεπιστημίου το 1983 και το 1984.

Τρία χρόνια μετά, εντάχθηκε στη Χαμάς με την ίδρυσή της, τη στιγμή που ξέσπασε η πρώτη Ιντιφάντα, η παλαιστινιακή εξέγερση που διήρκεσε έως το 1993. Κατά την περίοδο αυτή, ο Ισμαήλ Χανίγια συνελήφθη πολλές φορές από τις ισραηλινές αρχές και παρέμεινε εξόριστος για έξι μήνες στον νότιο Λίβανο.

Απέσπασε την διεθνή προσοχή το 2006, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής, έπειτα από την αιφνίδια νίκη του ισλαμιστικού κινήματος στις βουλευτικές εκλογές.

Μετά την ανάληψη της κυβέρνησης ενότητας, δεσμεύτηκε να εργαστεί για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους «στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», επιλέγοντας να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, καθώς η Χαμάς στη δημόσια ρητορική της εκείνη την εποχή δεν αναγνώριζε αυτά τα σύνορα.

Ωστόσο, υπό την ηγεσία του, το 2007, ξέσπασε ο μίνι-εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά από αιματηρές συγκρούσεις. Αυτή η σύγκρουση συνεχίζει να τροφοδοτεί τη διαμάχη μεταξύ Χαμάς και Φάταχ μέχρι και σήμερα.

Η συγκατοίκησή του με τη Φάταχ, το κόμμα του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ήταν σύντομη. Η Χαμάς την εκδίωξε από τον θύλακο με βίαιο τρόπο το 2007, δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ για τη μονομερή αποχώρησή του από την περιοχή που κατείχε επί δεκαετίες.

Ο Ισμαήλ Χανίγια εξελέγη ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, διαδεχόμενος τον Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος επίσης διαμένει στο Κατάρ.

Στο οπτικό υλικό που δημοσιεύθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς μετά την στρατιωτική επίθεση του κινήματος στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, φαίνεται ο Ισμαήλ Χανίγια να έχει μια ζωντανή συζήτηση με άλλα στελέχη της παράταξης στο γραφείο του στη Ντόχα, παρακολουθώντας ρεπορτάζ σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο που παρουσίαζε μαχητές που είχαν καταλάβει οχήματα του ισραηλινού στρατού.

Περισσότερους από εννέα μήνες μετά την κήρυξη του πολέμου που έχει καταφέρει την καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας, ο Ισμαήλ Χανίγια επισημαίνει σταθερά πως οι ισραηλινοί όμηροι δεν θα απελευθερωθούν πριν κηρυχτεί η οριστική κατάπαυση του πυρός.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr