Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί τελικά να μετακινηθούν ή τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.
Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων το περιοδικό Economist στην ετήσια έκδοση του για τις προβλέψεις της επόμενης χρονιάς που φέτος αναμένεται να εκδοθεί ηλεκτρονικά αύριο και σε έντυπη μορφή την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως επισημαίνει το περιοδικό, φαίνεται ότι τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η Βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα. Ένας νόμος του 1963 απαγορεύει στο Μουσείο να παραχωρήσει τους θησαυρούς του και η κυβέρνηση δεν είναι πιθανόν να τον αλλάξει, υπογραμμίζει, αλλά αμέσως μετά διευκρινίζει πως τόσο ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν όσο και ο νέος διευθυντής του, Νίκολας Κάλιναν, τον οποίο χαρακτηρίζει μεταρρυθμιστή, είναι υπέρ της λύσης ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού των γλυπτών, «με αντάλλαγμα ίσως άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημειώνει και τη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού, σερ Κιρ Στάρμερ, πως αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ο ίδιος δεν θα σταθεί εμπόδιο.
Το περιοδικό τονίζει επίσης ότι τα διαχρονικά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου ότι αποτελεί τον μοναδικό θεματοφύλακα των Γλυπτών έχουν καταρριφθεί εκ των πραγμάτων, ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι ένας εργαζόμενος του Μουσείου φέρεται να έκλεψε σχεδόν 2000 αρχαιότητες που πουλούσε ανενόχλητος στο ebay.
Επιπλέον, θυμίζει ότι η κοινή γνώμη της Βρετανίας, σε δημοσκόπηση της YouGov το 2023, έχει ταχθεί κατά 49% υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, ενώ μόλις το 15% των Βρετανών δήλωσαν αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη.
Το κορυφαίο βρετανικό περιοδικό προσθέτει μια άλλη διάσταση αναφέροντας ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, την επόμενη χρονιά, ο επαναπατρισμός πολιτιστικών κειμηλίων στις χώρες προέλευσης τους αναμένεται να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. Παραθέτει μάλιστα παραδείγματα επιστροφής αρχαιοτήτων από κορυφαία Μουσεία του κόσμου τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πως αυτή η τάση μέσα στο 2025 αναμένεται να ενισχυθεί.