Μιλώντας ενώπιον προσκείμενων στο Κρεμλίνο ακτιβιστών στην Σταυρούπολη της Νότιας Ρωσίας και επιθυμώντας να αναδείξει την αρνητική επίδραση του Λένιν στην Ιστορία της χώρας, ο Πούτιν αναφέρθηκε στην περίπτωση του Ντονμπάς, της βιομηχανικής περιοχής στην ανατολική Ουκρανία όπου μερικές εβδομάδες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014 σημειώθηκε εξέγερση φιλορώσων αυτονομιστών. Η σύρραξη που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών συνεχίστηκαν παρά την υπογραφή ειρήνης τον Φεβρουάριο του 2015.
Κάνοντας λόγο για μια «παραληρηματική κίνηση» ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τον Λένιν για το ότι συμπεριέλαβε την επικράτεια του Ντονμπάς στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας, επικρίνοντάς τόν ταυτόχρονα για τη δημιουργία ενός ομόσπονδου κράτους τα διοικητικά υποκείμενα του οποίου είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με τον νυν πρόεδρο της Ρωσίας η κίνηση αυτή του Λένιν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ρώσος πρόεδρος άσκησε ανοιχτά τόσο δριμεία κριτική κατά του ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης, καθώς κατά το παρελθόν εμφανιζόταν ιδιαίτερα προσεχτικός στις δηλώσεις του ώστε να μην χάσει ψήφους μεταξύ των πολλών θαυμαστών του Λένιν. Ταυτόχρονα επισήμανε όμως ότι η κυβέρνησή του δεν σκοπεύει να απομακρύνει το βαλσαμωμένο σώμα του ρώσου πολιτικού από το μαυσωλείο του στην Κόκκινη Πλατεία, προειδοποιώντας κατά των «όποιων βημάτων θα μπορούσαν να διχάσουν την κοινωνία». Αυτό ωστόσο δεν τον απέτρεψε από το να επικρίνει τον ιδρυτή της ΕΣΣΔ και για την εκτέλεση του τσάρου Νικόλαου Β΄ και της οικογένειάς του καθώς επίσης και για τη δολοφονία χιλιάδων ιερέων.
Οι πρωτόγνωρες αυτές δηλώσεις του ρώσου προέδρου κατά του Λένιν ενδέχεται να εντάσσονται - αναφέρει το Ασοσιέιτεντ Πρες - στο πλαίσιο των προσπαθειών του να αιτιολογήσει την πολιτική που ακολουθεί η Μόσχα όσον αφορά την κρίση της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα δεν αποκλείεται να εκφράζουν και τις ανησυχίες του Κρεμλίνου για την ενδεχόμενη ύπαρξη αυτονομιστικών τάσεων σε κάποιες από τις επαρχίες της Ρωσίας.
Αναφέροντας ότι κατά την περίοδο που υπηρετούσε στην Κα Γκε Μπε συμφωνούσε με τα κομμουνιστικά ιδεώδη περί μιας δίκαιης και ενάρετης κοινωνίας τα οποία «θύμιζαν πολύ εκείνα της Αγίας Γραφής», ο Πούτιν υπογράμμισε επίσης ότι η πραγματικότητα ήταν διαφορετική.
Πηγή: Το Βήμα