Είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον ενός δικαστή σχετικά με την κατηγορία της «υποκίνησης σε φυλετικό μίσος».
Σε ερώτηση που της έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο για τη δίκη, που θα πραγματοποιηθεί σε έναν μήνα στη Λυόν, η Μαρίν Λεπέν απάντησε, ειρωνικά: «Μα, ναι, βέβαια! Δεν θα τη χάσω αυτήν την ευκαιρία».
Η αντίδρασή της ήταν πιο οργισμένη όταν έκανε δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που ένας πολιτικός ηγέτης οδηγείται στη Δικαιοσύνη επειδή εξέφρασε τα πιστεύω του» είπε.
«Εκείνοι που καταγγέλλουν την παράνομη συμπεριφορά των φονταμενταλιστών είναι πολύ πιο πιθανό να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη από τους φονταμενταλιστές που υιοθετούν παράνομη συμπεριφορά» σημείωσε.
Τον Δεκέμβριο του 2010, κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής συγκέντρωσης ενώπιον κομματικών στελεχών στη Λυόν, η Μαρίν Λεπέν, κι ενώ πραγματοποιούσε εκστρατεία της για την προεδρία του Εθνικού Μετώπου, κατήγγειλε σε ομιλία της «τους μουσουλμάνους πιστούς που προσεύχονται στον δρόμο» συγκρίνοντάς τους με την ναζιστική κατοχή στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Λυπάμαι, όμως, για εκείνους που αρέσκονται στο να μιλάνε για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εάν μιλάμε για κατοχή, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την περίπτωση αυτή (των μουσουλμάνων που προσεύχονται στους δρόμους), καθώς πρόκειται ξεκάθαρα για μια εδαφική κατοχή» είχε δηλώσει η Λεπέν.
«Πρόκειται για μια κατοχή τμημάτων γης, συνοικιών όπου εφαρμόζεται ο θρησκευτικός νόμος, πρόκειται για μια κατοχή. Σαφώς, δεν υπάρχουν τεθωρακισμένα, δεν υπάρχουν στρατιώτες, ωστόσο πρόκειται σίγουρα για μια κατοχή και οι κάτοικοι υποφέρουν από αυτήν» είχε προσθέσει.
Η τοποθέτηση της αυτή είχε οδηγήσει στη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σε βάρος της από την εισαγγελία της Λυόν με την κατηγορία της «παρακίνησης σε φυλετικό μίσος».
Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν σφοδρές αντιδράσεις των αντιρατσιστικών οργανώσεων, αλλά και δύο προσφυγές αντιρατσιστικών ενώσεων και οργανώσεων κατά της ισλαμοφοβίας.
Η έρευνα είχε τεθεί στο αρχείο τον Σεπτέμβριο του 2011, ωστόσο μία από τις οργανώσεις είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Λυόν και ξεκίνησε προανάκριση τον Ιανουάριο του 2012.
Στις 2 Ιουλίου του 2013 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την άρση της κοινοβουλευτικής της ασυλίας ανοίγοντας το δρόμο για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της Λεπέν, τον Ιούλιο του 2014.
Την 11η Σεπτεμβρίου η εισαγγελία είχε ζητήσει την παραπομπή της ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου.Πηγή: Το Βήμα