Η υπουργός Οικονομικών Λιουντμίλα Πέτκοβα συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Νάντια Καλβίνο, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία μετά την ανάληψη των καθηκόντων της τον Ιανουάριο του 2024, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.
Η Πέτκοβα και η Καλβίνο συζήτησαν για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ ΕΤΕπ και Βουλγαρίας. Τα θέματα που καλύφθηκαν περιελάμβαναν τη βοήθεια για τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ υπό επιμερισμένη διαχείριση, την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη διερεύνηση πιθανών επενδύσεων για μεταρρυθμίσεις και δράσεις που είναι απαραίτητες για μια ισορροπημένη και βιώσιμη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα για τα κράτη μέλη.
H ΕΤΕπ είναι μακροχρόνιος εταίρος της Βουλγαρίας και εκτιμάμε την οικονομική υποστήριξη και τις συμβουλευτικές της υπηρεσίες, δήλωσε η Πέτκοβα. Η Καλβίνο δήλωσε ότι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ αλλάζουν την Βουλγαρία, βελτιώνουν τις υποδομές και στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και την ευημερία της χώρας. Το μήνυμα προς τα βουλγαρικά νοικοκυριά, τους επιχειρηματίες, τους φορείς καινοτομίας και τους αγρότες είναι ότι μπορούν να βασίζονται στην ενισχυμένη δέσμευση του Ομίλου ΕΤΕπ τους προσεχείς μήνες και χρόνια.
Από την έναρξη των δραστηριοτήτων του στη Βουλγαρία το 1992, ο Όμιλος ΕΤΕπ έχει παράσχει συνολικά περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση, καλύπτοντας επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των φαρμακευτικών προϊόντων, της βιομηχανίας τροφίμων, της περιφερειακής και δημοτικής ανάπτυξης, της ύδρευσης και αποχέτευσης, της διαχείρισης απορριμμάτων, του περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, της δορυφορικής τεχνολογίας, της έρευνας και ανάπτυξης μεταξύ άλλων. Το 2023, ο Όμιλος ΕΤΕπ στήριξε τη βουλγαρική οικονομία με νέα δάνεια, εγγυήσεις και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα ύψους 1,11 δισεκ. ευρώ.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε επίσης στον ενεργό ρόλο της ΕΤΕπ στην παροχή δανείων στον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση έργων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και εταιρίες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που οδηγούν την ανάπτυξη και συμβάλλουν σημαντικά στο ΑΕΠ της Βουλγαρίας.