Με αναφορές στην ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης, στο Μεσανατολικό και στο μεταναστευτικό το κείμενο συμπερασμάτων της πρώτης μέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σε αυτό το σκεπτικό εδράζεται η πρόταση που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες για χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας με έκδοση ευρωομολόγου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι το κόστος θα μοιραστεί αναλογικά και οι μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες και οικονομίες δεν θα επωμιστούν δυσανάλογα μεγάλο κόστος για την ασφάλεια ολόκληρης της Ένωσης.
Βορράς vs Νότος
Πηγές στην Αθήνα με γνώση των συζητήσεων στις Βρυξέλλες για το θέμα της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης και της ενίσχυσης της αμυντικής της βιομηχανίας δηλώνουν ότι δεν ξαφνιάστηκαν με την άρνηση της Γερμανίας, πρωτίστως, αλλά και των άλλων χωρών του Βορρά, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία, στην έκδοση ευρωομολόγου.
Είναι διακηρυγμένη η θέση της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωναν, ότι το… πείραμα με το χρέος της Ε.Ε. στο Ταμείο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού δεν πρέπει να επαναληφθεί, αλλά να καταγραφεί ως μια μοναδική εξαίρεση.
Η συζήτηση τώρα ξεκινά και θα διαρκέσει μήνες, ωστόσο δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι η ομάδα του «όχι» σε ένα νέο κοινό χρέος, έχει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού στηρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν – ο οποίος υπενθυμίζεται ότι μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν αυτοί που είχαν ρίξει αρχικά στο τραπέζι την πρόταση για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης – η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και γενικότερα ο Νότος.
Η πρόταση της Αθήνας
«Η Ελλάδα είναι ήδη μία χώρα, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του Α.Ε.Π., πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι όμως απολύτως σαφές ότι αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά, θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής, προτείνοντας τη λύση του ευρωομολόγου.
Ραντεβού τον Ιούνιο…
Σε αυτή τη χρονική στιγμή οι «27», όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο της Συνόδου, συμφωνούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή να διερευνήσουν όλες τις επιλογές χρηματοδότησης και να υποβάλουν έκθεση τον Ιούνιο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής.
«Σιδερένιο Θόλο» στην Ευρώπη θέλει η Γερμανία
Στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες ευήκοα ώτα φέρεται να βρίσκει η πρόταση που προωθεί η Γερμανία, για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής ασπίδας, στα πρότυπα του Ισραηλινού “Σιδερένιου Θόλου” (Iron Dome), με την επωνυμία European Sky Sield… Μια ασπίδα πολλών επιπέδων, που να μπορεί να αναχαιτίσει μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους.
Τι πρέπει να διασφαλίσει η Ελλάδα;
Αρμόδιες διπλωματικές πηγές, ερωτηθείσες για τις συζητήσεις που διεξάγονται για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει στο μέτρο του δυνατού στα ευρωπαϊκά σχέδια, όμως, τονίζουν ότι θα πρέπει να εξασφαλίσει δύο πράγματα:
-Πρώτον, τα οπλικά συστήματα τα οποία θα αναπτυχθούν να ανταποκρίνονται και στις δικές της υπηρεσιακές απαιτήσεις.
-Δεύτερον, η όποια συμμετοχή να μη θέτει σε δεύτερη μοίρα τη δυνατότητα της χώρας μας να ανταποκριθεί στην άμεση απειλή που αντιμετωπίζει, δηλαδή σε αυτήν της Τουρκίας.
Με άλλα λόγια, τα κεφάλαια που θα κατευθύνει η Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά προγράμματα δεν θα πρέπει, εκτιμούν, να υπονομεύσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα που αναπτύσσει για να αντιμετωπίζει την προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο, στη Θράκη και στην Ανατολική Μεσόγειο.