Όποιος ήθελε να μπεί στο συνέδριο έμπαινε. Κανείς δεν εμπόδισε κανένα. Όσοι πήγαν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του Κασσελάκη, σκόπιμα παρέμεναν έξω, φώναζαν, δημιουργούσαν ένταση και ήταν οι ίδιοι που την επόμενη ημέρα βρέθηκαν στον Ταύρο, έξω από τα γραφεία του Κασσελάκη.
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς εδώ και δεκαετίες στο νομό, πασίγνωστος για την πολιτική δράση και ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αφηγείται πως γεννήθηκε και κορυφώθηκε η ένταση στη Νομαρχιακή Κιλκίς, πως φτάσαμε στο συνέδριο και τι έγινε στην Αθήνα και προκάλεσε το πλήρες χάσμα το οποίο οδήγησε πλέον και σε αποχωρήσεις.
«Μετά την αποχώρηση των στελεχών της Νέας Αριστεράς και μέχρι τον περασμένο Αύγουστο δεν υπήρξε κανένα θέμα ή ένταση στη Νομαρχιακή. Στηρίζαμε όλοι τον Πρόεδρο. Μετά τον Αύγουστο ξεκίνησαν τα προβλήματα όταν ο Κασσελάκης θέλησε να γίνει βουλευτής. Παραιτήθηκε ένας βουλευτής κι απέμεναν άλλοι εφτά. Ο Κασσελάκης ήταν ένατος. Τότε ήρθε κείμενο προς ψήφιση από τον Συντονιστή. Έφερα τις αντιρρήσεις μου. Δεν ήταν μόνο θέμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στους εφτά υπήρχαν και στελέχη τα οποία είχαν εν τω μεταξύ προσχωρήσει στη Νέα Αριστερά.
Φτάνουμε στην συνεδρίαση της Κ.Ε. όταν ο Κασσελάκης προκάλεσε την πρόταση μομφής. Τελικά συζητήθηκε και εγκρίθηκε. Κι ό ίδιος που την προκάλεσε δεν την αποδέχτηκε. Σηκώθηκε πολύς θόρυβος από τους υποστηρικτές του. Θεώρησαν την απόφαση αντιδημοκρατική. Ξεκίνησαν οι ύβρεις, εν τέλει ο διαχωρισμός στα δυο του κόμματος. Φέρνει ψήφισμα προς έγκριση στη Νομαρχιακή ο Κυβρεκίδης. Ψήφισμα καταδίκης της πρότασης μορφής. Το διαβάζει και λέει: Δεν θα το συζητήσουμε, δεν αλλάζει ούτε κόμμα. Θα ψηφιστεί ως έχει.
Εγώ προτείνω να το διαμορφώσουμε. Απαντά φέρε άλλο σχέδιο ψηφίσματος. Σε δυο μέρες ξανασυνεδριάζουμε και φέρνω δική μου πρόταση ψηφίσματος, ενωτική, αντιπολιτευτική στον Μητσοτάκη και την πολιτική του. Εξηγώ ότι δεν ενδιαφέρει τον κόσμο ο δικός μας μικρόκοσμος. Οι πολίτες μας έταξαν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτόν το ρόλο οφείλουμε να τιμήσουμε.
Συνεννοηθήκατε με τις άλλες οργανώσεις και φέρνετε αυτό το ψήφισμα; ρωτώ τον συντονιστή. Ναι μιλήσαμε και είναι σύμφωνοι και οι συντονιστές των άλλων οργανώσεων, απαντά.
Μόνο που δεν μίλησε με κανένα. Είχαν αποφασίσει την όξυνση.
Κάντε υπομονή, θα μας διώξετε, φώναζε ο Κυβρεκίδης.
Κι ο βουλευτής Πέτρος Παπάς έδινε τον τόνο: Εγώ θα σας καθοδηγήσω!
Το χάσμα ανάμεσά μας μεγάλωσε. Ύβρεις, εκτροπές, φτάσαμε να μην μιλάμε μεταξύ μας.
Και βρισκόμαστε πια στις εκλογές για ανάδειξη συνέδρων. Τελευταία ημέρα εγγραφής μελών και στην οργάνωση του Κιλκίς ένα άτομο φέρνει αιτήσεις εγγραφής 180 ατόμων! Ναι, είναι αυτοί που τώρα ζητάνε να διαγραφούν!
Στην οργάνωση της Παιονίας επί 77 ψηφισάντων βγήκα πρώτος σε σταυρούς σύνεδρος. Κι όταν πήγα στο συνέδριο δεν υπήρχε το όνομά μου. Και φυσικά δεν υπήρχε πιστοποίηση. Την άλλη ημέρα, το Σάββατο, ζήτησα να μάθω το λόγο και μου απάντησαν ότι δεν στάλθηκε από τον Κιλκίς το όνομά μου μεταξύ όσων εκλέχτηκαν σύνεδροι. Έγινε επανέλεγχος στα πρακτικά και τότε αποκαλύφθηκε η αλήθεια. Ήταν ένα λάθος, λέχθηκε από το Κιλκίς. Ούτε εγώ λοιπόν ψήφισα καθώς πιστοποιήθηκα το Σάββατο.
Είμαστε παραμονή συνεδρίου. Ρωτάω αν θα πάμε με λεωφορείο που «κλείνει» συνήθως η Θεσσαλονίκη και μου απαντούν πως δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη. Ξεκινώ με ΙΧ αυτοκίνητο και καθ’οδόν μαθαίνω πως η Θεσσαλονίκη νοίκιασε λεωφορεία και για το Κιλκίς. Έτσι μετακινήθηκαν πολλοί σύνεδροι από το νομό μας.
Κι εκ των υστέρων μάθαμε πως όλα ήταν πληρωμένα από τον Κασσελάκη. Μεταφορά και διαμονή! Δεν πλήρωσαν τίποτε οι Κασσελακικοί. Όλα ήταν πληρωμένα γι’ αυτούς.
Καταφτάνουν λοιπόν έξω από το Συνεδριακό χώρο τα λεωφορεία και παραμένουν εκεί κοντά. Φωνάζουν συνθήματα, δημιουργούν ένταση. Τα ίδια λεωφορεία θα μεταφέρουν τους ίδιους συνέδρους και στον Ταύρο. Για το σόου με τον Κασσελάκη.
Όλοι αυτοί έμειναν έξω και περίμεναν εντολές. Ήταν εκεί ο Πέτρος Παππάς που έκοβε βόλτες και προέτρεπε «πάμε να φύγουμε, τι δουλειά έχουμε στο μπουζουξίδικο; Δεν έχει το κτίριο καν σύστημα πυρόσβεσης»
Προφανώς κάποιος πήρε τηλέφωνο την Πυροσβεστικήη οποία κατέφτασε. Δυο ώρες καθυστέρηση μόνο από τον έλεγχο της υπηρεσίας.
Να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Όποιος ήθελε να μπεί στο συνέδριο έμπαινε, ζητούσε πιστοποίηση, τη λάμβανε και έμπαινε στην αίθουσα του συνεδρίου. Όποιος από τους εκλεγμένους συνέδρους δεν έλαβε πιστοποίηση ήταν επειδή δεν ήθελε να τη λάβει. Έμενε έξω για να δημιουργεί ένταση και εντυπώσεις.
Εξάλλου σημαίνοντα στελέχη του Κασσελάκη (Π. Παππάς, Καρανίκας, Τεληγιορίδου κ.α.) περιφέρονταν στον εξωτερικό χώρο, δεν έμπαιναν ηθελημένα και διαβεβαίωναν τους συνέδρους τους: «Θα σας πούμε εμείς τι θα κάνετε»
Την άλλη ημέρα τους είδαμε όλους αυτούς στον Ταύρο. Σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από το σόου που έστησαν εκεί.
Να σας πω και κάτι ακόμα: Όποιος ήθελε να μπεί στο συνέδριο, έμπαινε όποτε ήθελε και είχε τη δυνατότητα να καταθέσει πρόταση υποψηφιότητας του Κασσελάκη, πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου για να γίνουν οι σχετικές ψηφοφορίες. Κανείς τους -και μπήκαν τόσοι κι από το Κιλκίς- δεν το έπραξε. Είχαν όλο το δικαίωμα.
Τελικά όλη αυτή η συμπεριφορά συνοψίζεται πολιτικά στην παρότρυνση της Κασιμάτη, στελέχους του Κασσελάκη. Τη διατύπωνε εντός του χώρου του συνεδρίου: Πάμε να φύγουμε και να ακυρώσουμε το συνέδριο.
Αυτός ήταν ο σκοπός και η επιδίωξή τους. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού»
Αυτές είναι οι θέσεις και οι απόψεις του κ. Γιάννη Παπαδόπουλου επί όσων δραματικών σημειώνονται τους τελευταίους μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ. Και είμαστε πάντα ανοιχτοί να φιλοξενήσουμε κάθε άλλη άποψη.
Θ.Π.