Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024, 4:27:52 μμ
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010 13:45

Γεωργαντάς : Σύντομα θα επιλέξουμε το δρόμο της ανάπτυξης

georgantas


Σκληρή κριτική στην χρεοκοπημένη πολιτική της κυβέρνησης ασκεί ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε μήνυμά του ενόψει και του νέου έτους. Ο δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στις εκλογές του 2009, στις οποίες αναδείχτηκε πρώτος επιλαχών βουλευτής της Ν.Δ, τονίζει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ ιστορικά από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα για τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, καταλογίζει ευθύνες και στην τελευταία κυβέρνηση της Ν.Δ. για μη υιοθέτηση «τολμηρών πολιτικών» και προσκαλεί σε τοπικό επίπεδο σε συγκρότηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής, εξαίροντας μάλιστα το ρόλο των κ. Ψωμιάδη, Γκουντενούδη, Μπαλάσκα και Λαπόρδα.
Καταλήγοντας ο κ. Γεωργαντάς έμμεσα προεξοφλεί πως σύντομα θα κληθεί ο λαός να επιλέξει μια αναπτυξιακή πολιτική, όπως την προτείνει η Ν.Δ και αρνείται να την υιοθετήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου.  
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Γεωργαντά έχει ως εξής:
«Στο κατώφλι του νέου έτους οι Έλληνες ζούμε τις δυσκολότερες μέρες μεταπολεμικά. Οι οικονομικές δυσκολίες μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, η ανεργία, η περικοπή συντάξεων και μισθών, η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, η κατάρρευση της αγοράς, η ύφεση δημιουργούν το εφιαλτικό τοπίο από την Άνοιξη του 2010.
Είναι το αποτέλεσμα μιας αλυσίδας λαθών και του διάχυτου λαϊκισμού που χαρακτήρισαν την πολιτική μας μετά την μεταπολίτευση. Το βραχυπρόθεσμο υπερίσχυσε του μακροπρόθεσμου οφέλους, η εργασία  απαξιώθηκε στο βωμό του βολέματος, η διαφάνεια και η εντιμότητα υπέκυψαν στα πάσης λογής συμφέροντα, συντεχνιακά και  μικροκομματικά, η διαπλοκή υποκατέστησε τμήμα της λαϊκής κυριαρχίας, η πολιτική λειτουργία απαξιώθηκε.
Ήταν αναπόφευκτο ότι κάποτε η χώρα θα πλήρωνε  την χρεοκοπημένη αυτή πολιτική. Όταν όλη η Ευρώπη έχτιζε με όρους ανάπτυξης και μέλλοντος εμείς στην πατρίδα μας επιμέναμε πως «λεφτά πάντα υπάρχουν».
Όσο είναι βέβαιο ότι η χρεοκοπημένη αυτή πολιτική οδήγησε στην ξέρα της Τρόικας το εθνικό μας σκάφος, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι την κύρια ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που είχαν αναγάγει σε ιδεολογία τη σπατάλη, τον κρατικοδίαιτο  συνδικαλισμό, τη διαπλοκή με τους εθνικούς εργολάβους και προμηθευτές κ.ο.κ.
Αναμφίβολα στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν και οι μη τολμηρές πολιτικές της τελευταίας κυβέρνησης της Ν.Δ. Όμως ούτε τα ελλείμματα ούτε το τεράστιο χρέος δημιουργήθηκαν από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. Η διαχρονική πορεία του δημόσιου χρέους από το 1974 μέχρι σήμερα καταδεικνύει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο πως το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας με την εμμονή του σε κοντόθωρες και χρεοκοπημένες πολιτικές.
Τους τελευταίους μήνες υπό την πίεση της Τρόικας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δηλώνει πως ακολουθεί πολιτική περιορισμού του ελλείμματος. Αλλά είτε από ανεπάρκεια, είτε από νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία των όψιμων νοικοκύρηδων του οικονομικού της επιτελείου, η κυβέρνηση Παπανδρέου οδηγεί την χώρα με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο και τέλμα.
Με μυωπική πολιτική οριζόντιων φορομπηχτικών μέτρων  το ΠΑΣΟΚ  πλήττει τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, νεκρώνει την αγορά και την οικονομία, χωρίς να μεριμνά για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, την μόνη πολιτική που δύναται να βγάλει την ελληνική οικονομία από το αδιέξοδο.
Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί προσχηματικά το διάλογο με τα κόμματα απλά για να ανακοινώσει ειλημμένες αποφάσεις, όταν από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς σε κάθε δημόσια δήλωσή του αίρεται υπεράνω των κομματικών σκοπιμοτήτων και με υπευθυνότητα προτείνει την υιοθέτηση αναπτυξιακής  οικονομικής πολιτικής ως μόνης προϋπόθεσης για να στηρίξει την πορεία εξόδου από την κρίση. Οι θέσεις της Ν.Δ. για την ανάπτυξη είναι οι θέσεις που συνιστούν την πολιτική των περισσότερων χωρών της ΕΕ, που ξέφυγαν ήδη από την παγκόσμια κρίση και ύφεση.
Στο νομό μας η κρίση είναι πλέον φανερή σε κάθε έκφανση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Η αγορά εργασίας δέχτηκε πρώτη τα πλήγματα της κρίσης με τους νέους να αποτελούν τα προνομιακά θύματά της. Η αγορά στενάζει καθώς το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε ενώ δέχεται τον ανταγωνισμό γειτονικών αγορών – και γειτονικών χωρών.
Είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε να αναληφθούν πρωτοβουλίες στήριξης τόσο της αγοράς, όσο και των θέσεων εργασίας. Κι αυτό που αρνείται να πράξει σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση να το τολμήσουμε στο Κιλκίς με την χάραξη μιας αναπτυξιακής πολιτικής με τη συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Συνεργασία την οποία πρέπει να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα τους όλοι οι νεοεκλεγέντες άρχοντες της αυτοδιοίκησης.
Η προοπτική αυτή μάλιστα διαθέτει στο νομό μας τους βασικούς συντελεστές για την ευόδωσή της καθώς οι κύριοι καθοδηγητές της, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γκουντενούδης  και οι νέοι δήμαρχοι Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας και Παιονίας Αθανάσιος Λαπόρδας  διακρίνονται για την αγάπη τους στον τόπο, τις ικανότητες και τη ισχυρή βούληση να προωθήσουν αναπτυξιακές πολιτικές στο Ν. Κιλκίς.
Ο αγώνας της ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο. Είναι και ο δρόμος που εγγυάται  την ελπίδα και την  αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς τρόικες, ΔΝΤ και ξένους δανειστές να αμαυρώνουν τον εθνικό μας βίο.
Είναι ο δρόμος να ξαναβρούμε οι Έλληνες την περηφάνια μας. Και σύντομα, συντομότερα ίσως από όσο φαντάζονται οι περισσότεροι, θα κληθούμε να επιλέξουμε  αυτήν την πολιτική της ανάπτυξης και αυτόν τον δρόμο της ελπίδας και  σε εθνικό επίπεδο»