Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2024, 3:41:50 πμ
Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2024 20:08

ΚΚΕ Κιλκίς: 80 χρόνια από τη Μάχη του Κιλκίς και την απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΛΑΣ

«Υπάρχουν στιγμές στην Ιστορία, που με τα ειδικά τους χαρακτηριστικά ξεφεύγουν από τα όρια της «στιγμής». Γίνονται σύμβολα, παραδείγματα, σημεία αναφοράς, εξηγούν μέσα από το ειδικό το γενικό. Τέτοια είναι η περίπτωση της μάχης στο Κιλκίς, στις 4 Νοέμβρη του 1944, μια μάχη με τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ από τη μια, και τα Τάγματα Ασφαλείας, από την άλλη».1 IMG20241104191637

 

Με αυτά τα λόγια η γραμματέας της ΚΟ Κιλκίς του ΚΚΕ Ειρήνη Χατζή, άνοιξε την εκδήλωση «τιμής και μνήμης για τα 80 χρόνια από τη μεγάλη ηρωική Μάχη του ΕΛΑΣ και την απελευθέρωση του Κιλκίς», που διοργάνωσε η ΚΟ Κιλκίς στο Εργατικό Κέντρο της πόλης .1 IMG20241104205655

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας του ΚΚΕ και ο Θανάσης Βαφειάδης, αγρονόμος - τοπογράφος Μηχανικός Πολεοδόμος. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό αφιέρωμα στο Αντάρτικο Τραγούδι, που επιμελήθηκε και παρουσίασε το Συγκρότημα Αχόρδιστοι Φίλοι (που αποτελείται από τους: Ρία Αλτιπαρμακίδου τραγούδι, Μπάμπη Ευρυπίδη κιθάρα και τραγούδι, Μπάμπη Μακρίδη καχόν και Αλέξανδρο Ελευθεριάδη κιθάρα).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, στέλεχος του Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Μνημείων και Μουσείων της ΚΕ που σε πρόσφατο δημοσίευμα στον «Ριζοσπάστη» είχε αναφερθεί στη Μάχη του Κιλκίς (4 Νοέμβρη 1944) και τους κάθε λογής παραχαράκτες της Ιστορίας. 

Όπως σημείωσε η Ειρήνη Χατζή «απευθυνόμαστε σε όσους αναζητούν την ιστορική αλήθεια, κυρίως στη νέα γενιά που το σημερινό σχολείο και τα βιβλία ιστορίας είτε δε λένε λέξη είτε κυρίως διδάσκουν την ιστορία αποσπασμένη από την πραγματικότητα, χωρίς αναφορά στο ρόλο του ίδιου του λαϊκού παράγοντα, στην ταξική πάλη σε ότι δηλαδή κινεί την ιστορία μπροστά. Δε λένε λέξη ότι καμία "εθνική ενότητα" δεν υπήρξε την περίοδο 1940 – 1944. Ούτε το ξεκίνημα της Αντίστασης ούτε η Απελευθέρωση ήταν αποτέλεσμα της "εθνικής ενότητας".  Δεν το κάνουν τυχαία αλλά επιδιώκουν να πείσουν ότι η ιστορία τέλειωσε και πως μια ζωή τόσο ο δικός μας λαός όσο και όλος ο πλανήτης δεν έχει άλλη επιλογή από το κοινωνικό οικονομικό σύστημα του καπιταλισμού και να υπομένει τη βαρβαρότητα του». 

Η ομιλία του Θανάση Βαφειάδη συνοδεύτηκε και με συγκεκριμένα ντοκουμέντα που επιμελήθηκε ο ίδιος, με την αξιοποίηση ντοκουμέντων του προσωπικού του αρχείου καθώς και του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ.

«Ποιοι ήταν όμως αυτοί που ντύθηκαν τη γερμανική στολή και τους εξυμνούσε ο Γερμανός πολεμικός ανταποκριτής μέσα από τις σελίδες του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ; Τι τους ένωνε με τους κατακτητές; Αυτό που τους ένωνε με τους Ναζί ήταν ο αντικομμουνισμός, έκδηλος στην προπαγάνδα του αστικού Τύπου, που είχε ταχθεί αναφανδόν στο πλευρό των στρατευμάτων κατοχής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Βαφειάδης.

Πολυμέσα