Το έργο αφορά σε κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 66 MW στις θέσεις “Αμπελοβούνι” και “Γυμνοβούνια” των Δημοτικών Ενοτήτων Δοϊράνης και Χέρσου του Δήμου Κιλκίς και της Δημοτικής Ενότητας Πολυκάστρου στον Δήμο Παιονίαςστο Κιλκίς.
Πιο αναλυτικά και με βάση τα δημοσιεύματα τα Α/Π θα περιλαμβάνουν τα παρακάτω βασικά στοιχεία:
- Τέσσερις (4) Ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ονομαστικής ισχύος 6.600 kW, έκαστη, με διάμετρο ρότορα 170 m, στη θέση ‘’Αμπελοβούνι’’ και επτά (7) Α/Γ ονομαστικής ισχύος 6.000 kW, έκαστη, με διάμετρο ρότορα 170 m, στη θέση ‘’Γυμνοβούνια’’.
- Πυλώνες ύψους 115 m πάνω στους οποίους τοποθετούνται οι άτρακτοι, με τις αντίστοιχες θεμελιώσεις, καλωδιώσεις, ηλεκτρονικά ισχύος, κ.λπ.
- Μετασχηματιστές χαμηλής τάσης/ μέσης τάσης, οι οποίοι τοποθετούνται εσωτερικά στην άτρακτο κάθε Α/Γ και ανυψώνουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια χαμηλής τάσης (690 V) σε μέση τάση (33 kV).
- Οδοποιία πρόσβασης στις θέσεις των Α/Γ συνολικού μήκους 13,9 km εκ των οποίων τα 5,1 km αποτελούν βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου και 8,8 km αποτελούν νέα διάνοιξη. Στα έργα οδοποιίας περιλαμβάνονται και οι εκσκαφές για τη θεμελίωση των Α/Γ, η κατασκευή των πλατειών ανέγερσης των Α/Γ και η κατασκευή των απαιτούμενων τεχνικών κατά μήκος του δρόμου.
- Υπόγειες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσης τάσης, που διασυνδέουν ηλεκτρικά τις Α/Γ, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον κεντρικό οικίσκο ελέγχου.
- Οικίσκος ελέγχου, όπου εγκαθίσταται το σύστημα κεντρικού εποπτικού ελέγχου, τηλε-επίβλεψης και τηλεχειρισμού των Α/Π, καθώς και όλες οι βοηθητικές εγκαταστάσεις.
- Διασύνδεση των Α/Π με το Δίκτυο, μέσω υπόγειας γραμμής μεταφοράς μήκους 13,9 km που αναχωρεί από τον οικίσκο ελέγχου καταλήγει σε νέο Υποσταθμό 33/400 kV.
- Νέος Υ/Σ 33/400 kV που θα κατασκευαστεί από άλλη εταιρία νότια του οικισμού της Ποντοηράκλειας σε έκταση 88 περίπου στρεμμάτων.
Η ΠΕ Κιλκίς με γρήγορους ρυθμούς, έχει ήδη μετατραπεί σε ένα απέραντο φωτοβολταικό πάρκο καταστρέφοντας παράλληλα γόνιμη καλλιεργήσιμη γη. Τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται και στις ανεμογεννήτριες ως αποτέλεσμα του κυβερνητικού ενεργειακού σχεδιασμού. Ένας σχεδιασμός που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των αναγκών κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, αλλά και της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για τις ΑΠΕ, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων των περιοχών αυτών η άναρχη διασπορά ανεμογεννητριών.
Πρόσφατη είναι και η Κοινοτική Οδηγία που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με την Οδηγία, όλες οι περιοχές θεωρούνται εν δυνάμει "κατάλληλες" να αξιοποιηθούν για τέτοιες εγκαταστάσεις, ενώ άδειες και εγκρίσεις θα δίνονται πλέον με "fast track" διαδικασίες σε επιχειρηματικούς ομίλους, περιοχές "natura" κατατέτμονται και ουσιαστικά αίρεται η όποια στοιχειώδης προστασία παρείχαν.
Οι ορεινοί όγκοι, το ενεργειακό – αιολικό δυναμικό της περιοχής και της χώρας συνολικότερα είναι πραγματικό χρυσάφι για τους μονοπωλιακούς ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους.
Η παραπέρα ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί βασικό στοιχείο της "απελευθέρωσης" του κλάδου της Ενέργειας, γεγονός που επιταχύνει τη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο και τη συγκεντροποίηση του τομέα. Είναι προφανές ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, θα συνεχίσουν να παρέχουν κάθε είδους "διευκόλυνση", μεταξύ των οποίων είναι και η άμεση επιδότηση που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών, για την ανάπτυξη της λεγόμενης πράσινης Ενέργειας.
Κριτήριο των επενδύσεων στο χώρο της αιολικής ενέργειας δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για φθηνή Ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος, όπως ισχυρίζονται τα μονοπώλια και αναπαράγουν οι εκπρόσωποι της αντιλαϊκής πολιτικής σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, αλλά τα κέρδη, η μεγιστοποίηση του ποσοστού κέρδους.
Πρόκειται δηλαδή για κολοσσιαίες επεμβάσεις στους ορεινούς όγκους με πολλαπλές και συνδυασμένες επιπτώσεις σε οικονομικό - κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο:
- Ιδιωτικοποιείται ο φυσικός πλούτος της περιοχής, το ενεργειακό - αιολικό δυναμικό.
- Εξασφαλίζονται τεράστια κέρδη για τους επενδυτές μέσα από την προκλητική κρατική επιδότηση - φοροαπαλλαγές, τόσο της εγκατάστασης όσο και της πολιτικής των εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς ΑΠΕ.
- "Πράσινα" κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους, "πράσινα" χαράτσια για το λαό μέσα από την επιβολή τέλους ΑΠΕ, σε συνθήκες εκτεταμένης ενεργειακής φτώχειας.
- Εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος, της φυσιογνωμίας των ορεινών όγκων που δεν αναιρείται από τις δήθεν φιλοπεριβαλλοντικές δικλείδες των μελετών και εγκρίσεων, των υποσχέσεων για υπό όρους αποκατάσταση του βουνού μετά την παύση της λειτουργίας. Τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος παίρνονται με γνώμονα να είναι αειφόρος η κερδοφορία της επένδυσης. Είναι τα ελάχιστα αναγκαία για να μπορούν να εκμεταλλεύονται για πολλά χρόνια το βουνό και παράλληλα να κερδίζουν τη λαϊκή συγκατάθεση σε άλλο ένα έγκλημα.
- Το ποσοστό κάλυψης εδάφους από την αιολική εγκατάσταση δεν αφορά μόνο τις ανεμογεννήτριες, αλλά και τη διάνοιξη νέων οδών, καθώς και τα έργα διασύνδεσης, την εγκατάσταση σταθμών κ.λπ. Όταν αποσβεστεί η επένδυση, θα απομείνουν τα κουφάρια των παλιών ανεμογεννητριών μαζί με όγκους τσιμέντου στην περιοχή.
- Η οπτική και η ακουστική όχληση από τις ανεμογεννήτριες θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής, στις μόνιμες κατοικίες, αλλά και σε μια σειρά εγκαταστάσεις που αφορούν την τοπική οικονομία (κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες, μελισσοκομία, κλπ.).
- Οι όποιες θέσεις εργασίας, αφορούν αποκλειστικά τη φάση κατασκευής, ενώ οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν θα είναι πολύ λιγότερες.
- Τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη του μονοπωλίου και εξανεμίζονται από τις συνδυασμένες αρνητικές επιπτώσεις που περιγράψαμε παραπάνω.
Το ΚΚΕ κάνει ξεκάθαρο ότι κέρδη για τους ομίλους της Ενέργειας και φθηνή Ενέργεια για το λαό με προστασία του περιβάλλοντος δεν συμβιβάζονται.
Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου της περιοχής στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας.
Το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι "ναι ή όχι στα αιολικά πάρκα", αλλά "ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών;". Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην αξιοποίησή τους είναι η εκμετάλλευση και λειτουργία τους με κριτήριο το κέρδος.
Τ.Ε. Κιλκίς του ΚΚΕ