Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024, 4:26:18 μμ
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010 12:24

Παραστατίδης: Προϋπολογισμός αξιόπιστος και ρεαλιστικός

parastatidis


«Αξιόπιστο και ρεαλιστικό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Παραστατίδης, μιλώντας στην ολομέλεια της βουλής για τον προϋπολογισμό του 2011, όπου  μεταξύ των άλλων τόνισε:
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μια απλή οικονομική κρίση. Δυστυχώς είναι πολύ βαθύτερο. Μιλάμε πλέον για εθνική κρίση. Αν δεν προσέξουμε ιδιαίτερα και δεν πάρουμε μέτρα, η σημερινή κατάσταση θα προκαλέσει ριζικές ανατροπές στις κοινωνικές δομές και στην οικονομική διαστρωμάτωση της κοινωνίας, με κίνδυνο ανεξέλεγκτες κοινωνικές εξελίξεις.
Αν δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, η κρίση θα επηρεάσει αρνητικά κυρίως τις νεότερες γενιές των Ελλήνων,
- θα χαθούν στόχοι,
- θα ακυρωθούν φιλοδοξίες και οραματισμοί που είναι θεμιτές επιδιώξεις των νέων, που όμως δεν θα βρίσκουν δικαίωση.
Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομερή στοιχεία του προϋπολογισμού. Εξάλλου έχει γίνει πλήρης και λεπτομερής αναφορά σε αυτά από τους εισηγητές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από πολλούς συναδέλφους βουλευτές. Όμως, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι, βρισκόμαστε σε μια περίοδο, όπου ως κοινωνία έχουμε βυθιστεί σε κατάσταση ψυχολογικής κατάπτωσης.
Επικρατεί ένα καθεστώς τρόμου και ανασφάλειας στην αγορά. Καθότι η κατάσταση της οικονομίας χαρακτηρίζεται από ορισμένους τραγική και μη αναστρέψιμη.
Κύριε πρόεδρε ως νέος βουλευτής προερχόμενος από έναν ακριτικό νομό όπως είναι ο νομός Κιλκίς
- όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας,
- όπου η Γεωργία και η Κτηνοτροφία τα τελευταία χρόνια είχε εγκαταλειφθεί στο έλεος των καρτέλ,
- όπου τα νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού ήταν υπό κατάρρευση,
- ο εμπορικός κόσμος σε απελπιστική κατάσταση.
Δεν μπορώ να πω πως αισθάνομαι υπερήφανος με όλα αυτά.  Ιδιαίτερα δε, για την αντίληψη που έχει η κοινωνία μας για την πολιτική και τους πολιτικούς αυτή την περίοδο. Για αυτό βέβαια  φροντίζουν και τα ΜΜΕ καθημερινά, μέσα από ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές στοχοποιώντας αδιακρίτως και τονίζω το αδιακρίτως, όλους τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Όπως αντιλαμβάνεσθε ζούμε σε συνθήκες ΤΗΛΕΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Δεν είμαστε ίδιοι
Εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι την ανάγκη να απολογούμαι για κανέναν. Ιδιαίτερα για κάποιους ενδεχομένως επίορκους πολιτικούς.  Θα πρέπει κάποια στιγμή όμως να πληρώσουν όλοι αυτοί που κατάντησαν την χώρα σε αυτό το χάλι. Αυτή είναι η επιθυμία αν θέλετε σύσσωμης της κοινωνίας. Διαφορετικά θα επιβεβαιώνεται η ρήση κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει.
Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και διοίκησης της χώρας, ώστε η εξυγίανση αυτή να σηματοδοτήσει το τέλος μιας εποχής. Μιας εποχής που το πολιτικό σύστημα ανέχτηκε τη διαπλοκή και τη διαφθορά, σε όλα τα επίπεδα δημόσιας ζωής. Μιας εποχής που χαρακτηρίστηκε
- από την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος,
- από τις χαριστικές ρυθμίσεις στους έχοντες και κατέχοντες,
- από τη διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών,
- από τη χαμηλή παραγωγικότητα και την ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα.
Αποτέλεσμα των παραπάνω πολιτικών η χώρα έχει καταστεί αναξιόπιστη διεθνώς, έχει οδηγηθεί στη χλεύη, στη διαπόμπευση και στη πλήρη απαξίωση. Αυτή τη χώρα, μας κληροδοτήσατε κύριοι της ΝΔ και η πολιτική σας  αυτή ήταν η αιτία να οδηγηθούμε στο μνημόνιο. Ακούγαμε πολλές φορές και συνεχίζουμε να ακούμε από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων ότι, το μνημόνιο είναι η καταστροφή της χώρας και ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Αυτόν τον άλλο δρόμο δεν μας τον υποδείξατε ποτέ.
- Αλήθεια, ποιός δεν γνώριζε για παράδειγμα την κατάσταση στην Υγεία; Και όμως χρειάστηκε το μνημόνιο για να ξεκινήσει η προσπάθεια να μπει κάποια τάξη.
- Ποιός δεν γνώριζε την κατάσταση στον δημόσιο τομέα ο οποίος αντί να εξυπηρετεί ταλαιπωρούσε τους πολίτες.
- Ποιός δεν γνώριζε ότι η διαφθορά είχε προσλάβει τεράστιες διαστάσεις σε όλα τα επίπεδα
- Ποιός δεν γνώριζε την επερχόμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος;
- Ποιός δεν γνώριζε αλήθεια, την κατάσταση που επικρατούσε στα Πανεπιστήμια και γενικότερα στην Παιδεία.

Υγιές κράτος
Αντιλαμβάνεστε πως, όσα δεν γίνανε για τα παραπάνω, όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής ηρεμίας, καλείται τώρα, αυτή η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει όλα μαζί, και κυρίως να βρει λύσεις μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος με υγιείς θεσμούς, ένα κράτος σύγχρονο, σοβαρό και λειτουργικό στην υπηρεσία του πολίτη.
Για να υπάρξει μια αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, σε μια μνημονιακή περίοδο θα πρέπει να υπάρχει παράλληλα και ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Για παράδειγμα
- το πώς αξιοποιούμε τους οικονομικούς πόρους,
- σε ποιες επιλογές   επενδύουμε,
- πως αποφασίζουμε και ποιες προτεραιότητες ακολουθούμε,
- ποιο αναπτυξιακό μοντέλο και πιο πρότυπο υιοθετούμε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε την υποχρέωση να στρατευτούμε όλοι σε μια πανεθνική προσπάθεια, για να μπορέσει η οικονομία μας να βγει από το σημερινό αδιέξοδο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε στην ηγεσία του Υπ. Οικονομικών και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση ότι, με αυτόν τον προϋπολογισμό, και μέσα σε ένα πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, επιχειρεί την ανάκαμψη της αξιοπιστίας της χώρας και την στήριξη της οικονομίας. Ο προϋπολογισμός αυτός είναι ένας προϋπολογισμός αξιόπιστος και ρεαλιστικός, που κύριο στόχο και σκοπό έχει την διάσωση της χώρας. Δίνω θετική ψήφο στον φετινό προϋπολογισμό του 2011. Και σας καλώ λοιπόν να κάνετε και εσείς το ίδιο.  Να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να κάνουμε επιτέλους μια νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα.