Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024, 2:31:19 μμ
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 19:40

Στη Βουλή τα προβλήματα των γεωργοκτηνοτρόφων


parastatidis
O Βουλευτής Κιλκίς Θεόδωρος Παραστατίδης, σε ομιλία του στην ολομέλεια της βουλής σε νομοσχέδιο που αφορούσε την κτηνοτροφία και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, έκανε αναφορά γενικά στα προβλήματα γεωργών και κτηνοτροφών. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος παραγωγής των προϊόντων, στους πολλούς φόρους που επιβαρύνουν τους αγρότες, στα καρτέλ, στους αεριτζήδες μεσάζοντες, στη μη πληρωμή αποζημιώσεων των αγροτικών προϊόντων που σαν αποτέλεσμα είχαν την ραγδαία συρρίκνωση του εισοδήματος γεωργών και κτηνοτρόφων και ζήτησε την παρέμβαση της πολιτείας, να προβεί σε νέα ρύθμιση των χρεών τους προς τις τράπεζες, προκειμένου ν’ανασάνουν οικονομικά.

Η ομιλία έχει ως εξής: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να δεχτούμε πως με το ΝΣ αυτό γίνεται φιλότιμη και ουσιαστική προσπάθεια να μπει τάξη και  κανόνες, εκσυγχρονίζοντας την νομοθεσία για την εγκατάσταση των κτηνοτροφικών μονάδων.
Ρυθμίζονται διάφορα θέματα που αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελληνικής κτηνοτροφίας, στην προσπάθεια που γίνεται για την ανασύνταξη της πρωτογενούς παραγωγικής βάσης της χώρας μας.
Θα πρέπει η πολιτεία να θεσπίσει νόμους που να συμβάλουν στην δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, που θα διασφαλίζει ένα πλαίσιο οργάνωσης, ανάπτυξης και διακίνησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε οι παραγωγοί μας να είναι λιγότερο εξαρτώμενοι από τα διάφορα καρτέλ και κάθε είδους αεριτζήδων, που λυμαίνονται  τον κόπο και τον μόχθο του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Για παράδειγμα, δεν νοείται να παίρνουν το γάλα οι εταιρίες  και να αφήνουν απλήρωτους τους παραγωγούς από 6 έως 8 μήνες.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τον αγροτικό πληθυσμό, είναι η διαφορά τιμής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τους μεσάζοντες που δυστυχώς, τόσα χρόνια, οι κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα αυτό, παρότι σε κάθε προεκλογική περίοδο υπήρχε η υπόσχεση αντιμετώπισης του προβλήματος.
Και όμως, αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η πολιτεία, ανέλαβαν να το κάνουν οι ίδιοι οι πολίτες μέσα από την αυτοοργάνωση τους. Βλέπουμε  «το κίνημα της πατάτας», όπου, με  την παράκαμψη των μεσαζόντων,  οι παραγωγοί απολαμβάνουν διπλάσιες τιμές και οι καταναλωτές αγοράζουν στο 1/3 της τιμής.
Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και στον κλάδο των κτηνοτροφικών προϊόντων, αν παρέμενε το  «ΑΓΝΟ»  για παράδειγμα, ως συνεταιριστική  μονάδα. Σήμερα διαπιστώνεται, πως συντελέστηκε μεγάλο έγκλημα με την πώληση του συνεταιριστικού εργοστασίου «ΑΓΝΟ». Μια σύγχρονη μονάδα με καθετοποιημένη παραγωγή και εξαγωγικές δυνατότητες, που θα μπορούσε να εξυπηρετεί την κτηνοτροφία της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο. Με μια σωστή διαχείριση θα μπορούσε να είναι ένας καλός παρεμβατικός μηχανισμός στην αγορά, δημιουργώντας ανταγωνιστικούς όρους για καλύτερες τιμές, αποδυναμώνοντας την λειτουργία των Καρτέλ.
Δυστυχώς όμως, λόγω κακής διαχείρισης, παρουσίαζε κάθε χρόνο ελλείμματα, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί προβληματική και να πωληθεί όσο όσο σε ιδιώτες.
Φυσικά, ποτέ δεν αναζητήθηκαν ευθύνες από όλους αυτούς τους διοικούντες, για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν ίσως την ποιο σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, όχι μονό στα Βαλκάνια αλλά ακόμη και στην Ευρώπη.
 Το αποτέλεσμα το βιώνουμε σήμερα, στο χώρο παραγωγής και διάθεσης γαλακτοκομικών προϊόντων και τις επιπτώσεις στον κτηνοτροφικό πληθυσμό. Και αυτό διότι δεν υπάρχει το πλαίσιο εκείνο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να οργανωθούν οι παραγωγοί, για να μπορέσουν να υπερασπιστούν τον κόπο τους.
Κύριε υπουργέ, η Ελλάδα με τα πλεονεκτήματα που έχει και κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, με τον εκσυγχρονισμό και την ορθολογική διαχείριση, θα μπορούσε να πετύχει σημαντική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ώστε όχι μόνο να μπορεί να καλύψει την εσωτερική ζήτηση αλλά και να έχει μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες.
Αντί αυτού, σήμερα οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν μια κατακόρυφη άνοδο του κόστους παραγωγής, κυρίως εξαιτίας της επιβολής διάφορων φόρων, όπως :
στα καύσιμα, στο ρεύμα, στην αύξηση ΦΠΑ στις τιμές των ζωοτροφών, στα φυτοφάρμακα, στα  λιπάσματα, στην τιμή των σπόρων καθώς και  αύξηση ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ κλπ.
Επιπλέον, έχουν υποστεί και αυτοί τις αυξήσεις των διάφορων φόρων, ειδικών φόρων κατανάλωσης, του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ κα. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν πράγματι οι κτηνοτρόφοι να ελπίζουν στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους; Εκτός των άλλων, ένα σημαντικό τμήμα  των γεωργών και κτηνοτρόφων εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι των δικαιούμενων αποζημιώσεων για παλαιότερες ζημιές στις καλλιέργειες τους και στο ζωικό τους κεφάλαιο.
Κύριε υπουργέ, πολλοί παραγωγοί στο νομό Κιλκίς παραπονούνται ότι αποκλείστηκαν από τη συνδεδεμένη λόγω του πλαφόν που ισχύει στα βαμβάκια, που είναι 180 κιλά. Παρακαλώ να το εξετάσετε και να δώσετε λύση στο πρόβλημα αυτό.
Το  νομοσχέδιο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αλήθεια πως δίνει την δυνατότητα να μπουν οι βάσεις για ένα σημαντικό ξεκίνημα παραγωγής Ελληνικών Ζωικών Προϊόντων, ώστε να αποκτήσουν ένα παράθυρο για τις αγορές όλου του κόσμου.
Όμως κ. υπουργέ, είναι αλήθεια πως μια από τις βασικές αιτίες που δεν επιτρέπει την αποτελεσματική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, οφείλεται στον αναχρονιστικό νόμο πλαίσιο και την γραφειοκρατία που επικρατεί στον τομέα ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Αποτέλεσμα της σημερινής κατάστασης είναι, η χώρα μας να παρουσιάζεται ελλειμματική σε κρέας και σε γάλα και το έλλειμμα του εμπορικού γεωργικού ισοζυγίου να είναι σε συντριπτικό ποσοστό εις βάρος μας και να υποχρεούμαστε να κάνουμε εισαγωγές, με ότι αυτό σημαίνει. Επίσης, είναι απορίας άξιον, γιατί δεν προβάλλουμε και δεν  αξιοποιούμε επαρκώς το προϊόν «Φέτα» για αύξηση της εξαγωγής του. Ένα προϊόν κατοχυρωμένης  επωνυμίας και προέλευσης.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, με τα άρθρα του σημερινού νομοσχεδίου, πράγματι γίνονται κάποιες βελτιώσεις της υφιστάμενης κατάστασης, αφού απλοποιούνται οι διαδικασίες διοικητικών πράξεων και γίνεται προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας που αφορά την ίδρυση και λειτουργία  των κτηνοτροφικών μονάδων.
Δίνονται κάποια κίνητρα, ίσως όχι τόσο επαρκή όσο θα έπρεπε, για τον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ώστε να μπορέσουν οι μονάδες αυτές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Επίσης, τακτοποιούνται διάφορες χρονίζουσες εκκρεμότητες, όπως παραβάσεις πολεοδομικής φύσεως, μη έκδοση άδειας λειτουργίας, εγκαταστάσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές κλπ.
Κύριε Υπουργέ, Όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ιδιαίτερα σήμερα, ο γεωργικός και κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας διακατέχεται από αβεβαιότητα, ανασφάλεια και απόγνωση, εξ αιτίας κυρίως της συρρίκνωσης του εισοδήματος του. Αποτέλεσμα  να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, αλλά και να αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις ανάγκες της καθημερινής τους λειτουργίας. Από το βήμα αυτό κάνω την πρόταση, η πολιτεία να προχωρήσει σε μια νέα ρύθμιση των χρεών τους, ώστε να έχουν μια προσωρινή ανακούφιση.