Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2024, 11:10:37 μμ
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 16:40

2ος Κύκλος Φιλοξενίας Κυπρίων Εθελοντών από την ΚΔΕΚ με στόχο την κοινωνική προσφορά

kdek
Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς (ΚΔΕΚ) στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GRUNDTVIG-Σχέδια Εθελοντισμού για Άτομα Μεγαλύτερης Ηλικίας με τίτλο «Ενδυνάμωση των Νέων Μέσω της Τέχνης» φιλοξένησε τέσσερις Κύπριους εθελοντές.
Πιο συγκεκριμένα, για τις ανάγκες του διακρατικού προγράμματος η ΚΔΕΚ φιλοξένησε  για 3 εβδομάδες εθελοντές από την Λεμεσό και την Πάφο της Κύπρου, οι οποίοι είναι πολίτες με πολύχρονη κοινωνική προσφορά και δράση και εκπροσωπούν την Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Λεμεσού «Κιβωτός Ελπίδα». Η επίσκεψη των εθελοντών έγινε στο πλαίσιο του 2ου κύκλου φιλοξενίας Κυπρίων Εθελοντών.
Στο διάστημα αυτό οι εθελοντές τους οποίους υποδέχθηκε καταρχήν ο Πρόεδρος της ΚΔΕΚ κος Γεώργιος Θεοδωρίδης, προσέφεραν τις εθελοντικές τους υπηρεσίες στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ) της ΚΔΕΚ, υπό την καθοδήγηση και υποστήριξη της Διευθύντριας του ΚΔΑΠ κας Κόνης Καραουλάνη.
Κατά την υποδοχή τους οι Κύπριοι εθελοντές επισκέφθηκαν τον Δήμο Κιλκίς και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς όπου ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της ΚΔΕΚ κο Γεώργιο Θεοδωρίδη για τους σκοπούς και τις δραστηριότητες της Επιχείρησης και ειδικότερα για τις πρωτοβουλίες που στηρίζουν και προωθούν τον εθελοντισμό.
Μέσω της παροχής εθελοντικών κοινωνικών υπηρεσιών των Κυπρίων αφενός ενισχύεται η ιδέα του εθελοντισμού, δημιουργήθηκαν δεσμοί μεταξύ των εθελοντών και των παιδιών που φιλοξενούνται στο ΚΔΑΠ και αφετέρου τα ίδια τα παιδιά του ΚΔΑΠ ωφελήθηκαν βελτιώνοντας γνώσεις και δημιουργικές δεξιότητες, αξιοποίησαν την τέχνη για την ενδυνάμωσή τους και εργάστηκαν ομαδικά. Επιπλέον το πρόγραμμα ενίσχυσε τη καλή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των Κυπρίων και Ελλαδιτών εθελοντών και ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ της ΚΔΕΚ με τη οργάνωση «Κιβωτός Ελπίδα». Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι προ ολίγων μηνών φιλοξενήθηκαν επίσης – μέσω του προγράμματος Grundtvig - στην Λεμεσό της Κύπρου τέσσερις Εθελοντές από το Κιλκίς για τον ίδιο σκοπό.
Παράλληλα με την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του προγράμματος, οι εθελοντές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Κιλκίς αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παιονίας. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας επισκέφθηκαν το ΚΕΚ Επιμορφωτική Κιλκίς όπου ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή του κο Παναγιώτη Αμοιρίδη για την αξία και τους στόχους των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αλλά και τη μακρόχρονη συνεργασία του ΚΕΚ με φορείς, οργανώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου σε θέματα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας, τοπικής ανάπτυξης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Οι Κύπριοι εθελοντές επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό και Πολεμικό Μουσείο του Κιλκίς καθώς και το αξιόλογο Σπήλαιο στον λόφο του Αγίου Γεωργίου. Επίσης επισκέφθηκαν την Λίμνη Δοϊράνης και τον Διασυνοριακό Σταθμό Ελλάδας-Σκοπίων αλλά και άλλα χωριά που βρίσκονται στα περίχωρα του Κιλκίς.
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του προγράμματος ακολούθησε μια ολοήμερη περιήγηση στην περιοχή του Δήμου Παιονίας. Οι Κύπριοι εθελοντές επισκέφθηκαν τον χώρο του  Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες», ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο κο Γιάννη Παπαδόπουλο για την ιστορία των Ποντίων, την κουλτούρα αλλά και τις εθελοντικές δράσεις που πραγματοποιούνται μέσω των μελών του. Βέβαια αναφορά έγινε και στις εκπαιδευτικές ενέργειες και προγράμματα που υλοποιούνται στο χώρο του Συλλόγου για την εξυπηρέτηση των Δημοτών Παιονίας μέσω του Παραρτήματος που διαθέτει η Επιμορφωτική Κιλκίς. Στη συνέχεια οι Κύπριοι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τα γραφικά χωριά του Παΐκου και περιηγήθηκαν στις παραδοσιακές γειτονιές της Γουμένισσας. Στη Γουμένισσα οι συμμετέχοντες του προγράμματος προσκύνησαν την Ι.Μ. Παναγίας Γουμενίσσης και  τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου. Αφότου ενημερώθηκαν για την ιστορία της περιοχής, την ιδιαίτερη ενασχόληση των κατοίκων με τον οίνο αλλά και για τα ξακουστά «Χάλκινα της Γουμένισσας», είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το οινοποιείο «Αϊδαρίνη» και να ενημερωθούν από τον οινοποιό κο Χρήστο Αϊδαρίνη για τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται σήμερα ώστε να παραχθεί ο περίφημος οίνος με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας αλλά και να γευτούν την ιδιαίτερη γεύση των κρασιών. Η περιήγηση στην Παιονία έκλεισε με προσκύνημα στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Γρίβας αλλά και την Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την υλοποίηση του 2ου κύκλου εθελοντικής προσφοράς στο Κιλκίς, οι προσπάθειες όμως της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κιλκίς για ανάπτυξη της έννοιας του εθελοντισμού και της προσφοράς δεν σταματούν εδώ…