Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024, 8:52:03 μμ
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 22:31

Απονομή Βραβείων και Επαίνων του 18ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού ‘’Κούρος Ευρωπού’’

texnh-kouros
Το βράδυ του Σαββάτου της 25ης Μαΐου 2013, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς έγινε η απονομή των Βραβείων και των Επαίνων στους νικητές του 18ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού ‘’Κούρος Ευρωπού’’, που προκήρυξε η ΤΕΧΝΗ του Κιλκίς.
Της απονομής προηγήθηκε το αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά: ‘’Στον άνθρωπο ιερός ας είναι ο άνθρωπος’’. Είναι γνωστό ότι ο Κωστής Παλαμάς έγραψε και απέδωσε το ποίημα ‘’Η πατρίδα στους νεκρούς της’’ στα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Ηρώων της Μάχης του Κιλκίς, που φιλοτέχνησε ο Δημητριάδης ο Αθηναίος, στις 23 Ιουλίου 1929, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου και μεγάλου πλήθους κόσμου.
Είναι επίσης γνωστό ότι συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου μας ποιητή.
Ήταν μια μυσταγωγική, ποιητική βραδιά, γεμάτη συγκίνηση και ποιότητα. Οι παρευρισκόμενοι καθηλωμένοι παρακολούθησαν την εισηγήτρια Ελένη Μερκενίδου, Φιλόλογο, ποιήτρια, διδάκτορα Φιλοσοφίας, και τα μέλη της Θεατρικής Σκηνής της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς, που διάβασαν αποσπάσματα από το έργο του ποιητή.
Πρωτότυπο, πρωτοποριακό, ιδιαίτερα προσεγμένο και επιμελημένο το σκηνικό, οι φωτισμοί και η σκηνοθεσία του αφιερώματος, που ανήκαν στον Παύλο Δανελάτο.
Ρίγησαν οι θεατές και κάποιοι δάκρυσαν στο άκουσμα της φωνής του ποιητή, αλλά και της φωνής του Άγγελου Σικελιανού στην κηδεία του αξεπέραστου Κωστή Παλαμά ‘’Ηχήστε οι σάλπιγγες’’ το 1943, στη Γερμανοκρατούμενη τότε Αθήνα.
Το αφιέρωμα απέδειξε, συν τοις άλλοις, ότι η γλωσσική και πολιτιστική παράδοση του Ελληνικού Έθνους είναι ενιαία, αδιάσπαστη και ανεξολόθρευτη από τον Όμηρο μέχρι το Σολωμό και τον Παλαμά, όπως έγραψε ο Κ. Γεωργούλης πριν από μισό περίπου αιώνα.
Στη συνέχεια η πρόεδρος κ. Κική Παπαδοπούλου Πάγκου αναφέρθηκε στο Διαγωνισμό και είπε ότι οι φετινές συμμετοχές έφθασαν τις 87, και προέρχονταν από όλα τα μέρη της Ελλάδας και Έλληνες του Εξωτερικού (Κύπρο, Γερμανία, Μ. Βρετανία, USA). Το επίπεδο των ποιητικών συλλογών ήταν υψηλό και η Κριτική Επιτροπή δυσκολεύτηκε στο τελικό αποτέλεσμα.
Η Κριτική Επιτροπή απαρτιζόταν από τη Ζωή Σαμαρά, πρόεδρο, ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ., το Δημ. Γουνελά, νεοελληνιστή, Καθηγητή Α.Π.Θ., την κ. Κική Δόγια Πλόχουρα, Φιλόλογο, την κ. Σόνια Λευκίδου, Φιλόλογο, τη Μαρία Λιτσαρδάκη, Επίκουρη καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και την Αφροδίτη Σιβετίδου, Καθηγήτρια του Α.Π.Θ.
Και η φετινή διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ. και στηριζόταν από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, τους Δήμους Κιλκίς και Παιονίας και το Επιμελητήριο Κιλκίς.
Το 1ο Βραβείο δόθηκε στη Φραγκίσκη Σταυράκη από τον Πειραιά. Το 2ο Βραβείο δόθηκε στην Ειρήνη Ρηνιώτη από τον Πειραιά.
Το 3ο Βραβείο δόθηκε στην Αγγελική Γεωργοτά από την Κέρκυρα.
Επαίνους έλαβαν:
Η Γιώτα Στρατή από τη Ν. Υόρκη Αμερικής.
Η Μαρία Πολίτου από τη Θεσσαλονίκη.
Ο Μάριος Μιχαηλίδης από τη Ραφήνα Αττικής.
Η Ευρώπη Μοσχονά Μαραγκάκη από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς.
Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Κιλκίς και ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας, του Κιλκίς.