Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, 4:52:58 μμ
Παρασκευή, 07 Μαϊος 2010 23:42

Η Αξιούπολη τιμά της επέτειο της μάχης στο Σκρα

Με ιδιαίτερα σημαντικό τρόπο τιμάται φέτος, την Κυριακή 16 Μαίου,  η 93η επέτειος από τη Μάχη στο Σκρά κατά την περίοδο του α’ παγκοσμίου πολέμου στο Μακεδονικό Μέτωπο. Στο φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εντάχθηκαν και τα εγκαίνια του παραρτήματος Μακεδονίας του Εθνικού Κέντρου Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» που θα εδρεύει στην Αξιούπολη. Είναι χαρακτηριστικό της μεγάλης απήχησης των εκδηλώσεων ότι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Κυριακή, 16 Μαΐου 2010
Α΄ ΜΕΡΟΣ
10:00 Αξιούπολη , Δημοτική Βιβλιοθήκη
– Εγκαίνια Παραρτήματος Μακεδονίας Εθνικού Ιδρύματος
Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
– Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος, Κώστα Νικολάκαρο

Β΄ ΜΕΡΟΣ 11:30, Σκρα Αξιούπολης
–  Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Σκρα
– Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Μάχης του Σκρα
– Προσκλητήριο Πεσόντων
– Κατάθεση στεφάνων
(η κατασκευή & μεταφορά του στεφάνου  είναι ευθύνη των φορέων)
– Κατάθεση στεφάνων από τους οργανωτές στην προτομή του
Ελευθέριου Βενιζέλου
– Ενός λεπτού σιγή
– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

Γ΄ ΜΕΡΟΣ  
– Χαιρετισμοί:
o Δήμαρχος Αξιούπολης, Σόνια Συμεωνίδου
o Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»,
Νικόλαος Παπαδάκης
– Ομιλία από τον  πρ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολο Κακλαμάνη
Παραδοσιακοί τοπικοί και Κρητικοί χοροί

Η μάχη του Σκρα
Το ΣΚΡΑ ΝΤΙ ΛΕΓΚΕΝ με υψόμετρο 1096 μέτρα δυτικά του Αξιού ποταμού, απότομη και βραχώδης περιοχή, αποτελούσε εξέχουσα αμυντική τοποθεσία και μεγάλης αξίας Βουλγαρικό παρατηρητήριο.
Ισχυρότατη αμυντική γραμμή με πλήθος τεχνικών έργων, χαρακωμάτων και ορυγμάτων επικοινωνίας, με διπλές και τριπλές σειρές συρματοπλεγμάτων, με πολυβολεία μέσα σε βράχους. ενισχυμένα με μπετόν ώστε να αντέχουν στις βολές του πυροβολικού και των όλμων και με δύο εις βάθος αμυντικές γραμμές.
Η σχεδίαση προετοιμασία της επιθετικής ενέργειας, ήταν η σπουδαιότερη από τις μεγάλες του Μακεδονικού μετώπου.
Η επίθεση θα διεξαγόταν από την Μεραρχία Αρχιπελάγους, σε συνδυασμό με διανυκτερεύσεις, ενός Συντάγματος της ΚΡΗΤΗΣ ανατολικά, και της  Μεραρχίας ΣΕΡΡΩΝ δυτικά.
Στις 05:10 της 16ης Μαΐου 1918 άρχισε ισχυρός βομβαρδισμός της τοποθεσίας από το συμμαχικό πυροβολικό με αραιά διαστήματα τη νύχτα.
Στις 04:30 το πρωί της 17ης Μαΐου 1918 εντάθηκε ο βομβαρδισμός και ακολούθησε βολή κινητού φραγμού και εξόρμηση του Πεζικού της μεραρχίας Αρχιπελάγους υπό τον υποστράτηγο Δημήτριο Ιωάννου με τα τρία Συντάγματα παρατεταγμένα και διαταγμένα σε βάθος.
Τα ανατολικό άκρο ταυ 6ου Συντάγματος με το 3° τάγμα στην Πρώτη Γραμμή. Το 2° Τάγμα σε εφεδρεία και το 1° Τάγμα προς κάλυψη του Συντάγματος Ανατολικά και σύνδεσμος με τη Μεραρχία της Κρήτης.
Τα επιτιθέμενα Τμήματα σε 15 λεπτά κατέλαβαν τους πρώτους αντικειμενικούς σκοπούς, εξουδετερώνοντας την εχθρική αντίσταση και συλλαμβάνοντας αιχμαλώτους. Μετά από 20 λεπτά ανάπαυσης και ανασύνταξης, το πυροβολικό μετέφερε τα πυρά στο δεύτερο αντικειμενικό σκοπό. Η επίθεση συνεχίστηκε με το 3° Τάγμα που κατέλαβε και τον δεύτερο αντικειμενικό σκοπό. Μετά από 15 λεπτά ανάπαυσης εγκατάστασης στις θέσεις του εφεδρικού Τάγματος συνεχίζεται η επίθεση με το 3° και 1° Τάγματα και στις 06:45 το Σύνταγμα ήταν κυρίαρχος της τοποθεσίας όπου οργανώθηκαν και απέκρουσαν αντεπιθέσεις.
Στο κέντρο το 1° Σύνταγμα Σερρών που είχε ενταχθεί στη Μεραρχία Αρχιπελάγους είχε διαθέσει το 1° Τάγμα στην πρώτη γραμμή και το 3° ως εφεδρεία. Παρά τις βαριές απώλειες από το εχθρικό πυροβολικό δεν ανέκοψε την εξόρμηση και κατέλαβε τους αντικειμενικούς σκοπούς.
Στα δυτικά το 5° Σύνταγμα Αρχιπελάγους, στις 04:55 με κάλυψη κυλινδούμενο φραγμό και παρά τις βαριές απώλειες του εχθρικού πυροβολικού κατέλαβαν τα έργα ταυ ΣΚΡΑ ΝΤΙ ΛΕΓΚΕΝ και μετά προωθήθηκαν στον δεύτερο αντικειμενικό σκοπό ΤΟΥΜΟΥΛΟΥΣ.
Στο Ανατολικό Μέτωπο ενεργούσε η Μεραρχία Κρήτης υπό τον υποστράτηγο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΠΗΛΙΑΔΗ που από τις 04:55 με το 7° και 8° Σύνταγμα κατέλαβαν τον πρώτο αντικειμενικό σκοπό (ΜΠΟΣ) και λόγω καθυστέρησης του τμήματος επιβραδύνθηκε η προβλεπόμενη επίθεση εναντίον της ΜΠΟΣΕΤ. Το 8° Σύνταγμα επιτιθέμενο κατέλαβε τον αντικειμενικό σκοπό και εγκαταστάθηκε εκεί παρενοχλούμενο από το εχθρικό πυροβολικό. Απώλειες: Τραυματίες 314 και νεκροί 71.
Στην ένδοξη αυτή μάχη, με το όνομα «Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ», οι ελληνικές δυνάμεις είχαν τις παρακάτω απώλειες: Τραυματίες 1777, αγνοούμενοι 164, νεκροί 338, μεταξύ αυτών και ο Διοικητής του 1ου Τάγματος Ταγματάρχης ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ που ο τάφος του βρίσκεται στα υψώματα του Σκρα.