Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2024, 7:40:50 μμ
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010 17:32

Συναπάντημα της Νεολαίας των Ποντιακών Σωματείων

pontiaka_somateia


Για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά, στον Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Βέρμιο, πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως και τις 18 Ιουλίου, το «Συναπάντημα της Νεολαίας των Ποντιακών Σωματείων», υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Iδρύματος «Παναγία Σουμελά». Στο «Συναπάντημα» έλαβαν μέρος (450)τετρακόσιοι πενήντα  και πλέον νέοι ποντιακής καταγωγής, εκπρόσωποι της πλειονότητας των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδας και της Ελληνικής Διασποράς, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα.
Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν οι Νομάρχες Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης και Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, η Δήμαρχος Βεροίας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο Αντιδήμαρχος Βεροίας Γιώργος Μιχαηλίδης και η Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων (ΠΟΠΣ) Χριστίνα Σαχινίδου.
Οι νέοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις:
-        «Οι ψηφιακές τεχνολογίες στην υπηρεσία της Ποντιακής Μνήμης» από το Μιχάλη Βαρλά, Ιστορικό και Υπεύθυνο του Έργου Γενεαλογίας στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
-        «Κινδυνεύει το περιβάλλον στο οποίο ζούμε; Γιατί; Εμείς τι κάνουμε;» από τη Σοφία Βασιλειάδου, Λυκειάρχη και Φυσικό με Μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Περιβάλλοντος.    
-         «Ασφάλεια στο διαδίκτυο, στο χώρο κοινωνικής δικτύωσης-Προσωπικά δεδομένα» από την Άννας Ευθυμίου, Δικηγόρο και Εντεταλμένη Σύμβουλο στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Ενώ ο εκδότης Σάββας Παντελιάδης ενημέρωσε τα παιδιά για την εφημερίδα «Οικολογία & Περιβάλλον», την οποία εκδίδει.
Με στόχο την ενίσχυση της ποντιακής διαλέκτου παρουσιάστηκαν και φέτος δύο θεατρικά έργα. Το έργο «ο Φίλ’ππον» του Στάθη Ευσταθιάδη από τον θίασο του σωματείου Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας και η κωμωδία «η ανιψιά τη Βέβαια» του Φίλωνος Κτενίδη από το θίασο της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων σε σκηνοθεσία του Γιάννη Γεωργιάδη.
Ιδιαίτερο τόνο έδωσε στη φετινή διοργάνωση η Βυζαντινή Παραδοσιακή Χορωδία του Μορφωτικού Ποντιακού Συλλόγου «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Νέας Τραπεζούντας Πιερίας. Οι χορωδοί έψαλλαν στον Εσπερινό και απέδωσαν με ξεχωριστό τρόπο τραγούδια από όλη την Ελλάδα υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Λάζαρου Τζορμπατζίδη.   
Επίσης επισκεφθήκαν τη Νομαρχία Ημαθίας όπου τους υποδέχθηκε ο Νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης και ξεναγήθηκαν στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου και στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου από τον αρχιμανδρίτη Πατέρα Παύλο Σταματά.   
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιθέας Ελασσόνας παρουσίασε έδειξε στα παιδιά τον τρόπο παρασκευής του ποντιακού φαγητού «γιοφκά» (μακαρίνα).  
Τα βράδια, μετά το επίσημο πρόγραμμα, οι νέοι διασκέδαζαν με τραγούδια και χορούς του Πόντου.
Οι νέοι και οι νέες απέδωσαν την οφειλόμενη τιμή στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ποντίων καταθέτοντας στέφανο στο Μνημείο της Γενοκτονίας, έργο του γλύπτη Ευθύμιου Καλεβρά, όπυ βρίσκονται ενταφιασμένα τα οστά του αντάρτη του Πόντου Καπετάν Ευκλείδη Κουρτίδη. Το στεφάνι των νέων του «Συναπαντήματος» κατατέθηκε τιμητικά από την Αντιπρόεδρο της «Ελληνικής Νεολαίας» της Γεωργίας η Βιολέττα Μωυσίεβα που ζει στην Τιφλίδα.
Οι εργασίες έκλεισαν με τη Σύμβουλο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Αθηνά Παπαδάκη ανέγνωσε ψήφισμα το οποίο συντάχθηκε από επιτροπή εκπροσώπων των σωματείων και έγινε ομόφωνα δεκτό από τους συμμετέχοντες.
Τέλος, τα παιδιά συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Ναό και αφού χόρεψαν τραγουδώντας το παραδοσιακό «Σουμέλα λεν τη Παναγια» αποχώρησαν για τις πόλεις τους αφού ευχήθηκαν να ξαναβρεθούν όλα μαζί του χρόνου στο 13ο «Συναπάντημα» του έτους 2011. Για την επιτυχία του επόμενου «Συναπαντήματος» λοιπόν, συγκρότησαν νέα Οργανωτική Επιτροπή από έναν εκπρόσωπο των σωματείων τους.