Πέμπτη, 24 Απριλίου 2025, 6:23:03 πμ
Τετάρτη, 09 Απριλίου 2025 18:56

EURIMAC-ΜΑΚΒΕΛ: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό σκληρό σιτάρι

Στη μακροχρόνια συνεργασία της με Έλληνες παραγωγούς σκληρού σίτου ποντάρει η εταιρεία Eurimac της οικογένειας Κωνσταντινίδη (50%) και της ιταλικής Euricom (50%), που παράγει εδώ και δεκαετίες τα ζυμαρικά ΜΑΚΒΕΛ στο εργοστάσιό της στο Κιλκίς.

Θέλοντας να δώσει υπεραξία στο ελληνικό σιτάρι, η εταιρεία έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από βελτιώσεις στη διαδικασία παραγωγής και στην τεχνική υποστήριξη της καλλιέργειας.

Η πιο πρόσφατη από αυτές τις καινοτομίες είναι το λανσάρισμα της μοναδικής πανευρωπαϊκά σειράς ζυμαρικών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που παρουσίασε η εταιρεία στους δημοσιογράφους και βρίσκεται ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ και σε μικρά παντοπωλεία ανά την Ελλάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurimac, Οδυσσέας Παπαδόπουλος, και ο ειδικός σε θέματα διατροφής Κωνσταντίνος Ξένος μίλησαν για τα οφέλη από την κατανάλωση των νέων ζυμαρικών σε ορισμένες ομάδες καταναλωτών, όπως οι διαβητικοί. Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ο υπεύθυνος Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας, Αθανάσιος Μπλέτσας, μίλησε στην «ΥΧ» για τη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με περίπου 1.000 Έλληνες παραγωγούς.

 

Ανθρακικό αποτύπωμα

«Απορροφούμε ετησίως περίπου 100.000 τόνους ελληνικού σκληρού σιταριού, τους οποίους αλέθουμε σε δικό μας μύλο, για την παραγωγή σιμιγδαλιού. Έχουμε πιστοποιηθεί για το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε κατά 100% ελληνικό σιτάρι. Περίπου το 30%-40% της πρώτης ύλης το προμηθευόμαστε από 1.000 παραγωγούς, που είναι συνεργάτες μας εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτούς προσφέρουμε δωρεάν λογισμικό ευφυούς γεωργίας, όπου τους κατευθύνουμε με τις κατάλληλες και ορθές καλλιεργητικές ενέργειες, ώστε να αυξήσουν τόσο την απόδοση του χωραφιού τους όσο και να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Μην ξεχνάμε ότι μετά το 2027, θα χρειαστεί και ο αγρότης να υπολογίζει το ανθρακικό του αποτύπωμα, με τη νέα ΚΑΠ».

Πιο συγκεκριμένα, μέσω του λογισμικού, όπως μας λέει ο κ. Μπλέτσας, «συμβουλεύουμε τον παραγωγό πότε είναι κατάλληλη περίοδος να γίνει το όργωμα ή το πότισμα. Λαμβάνουμε με το λογισμικό εικόνες από τον δορυφόρο που δείχνουν στοχευμένα πού πρέπει να κάνει ο αγρότης την κατάλληλη διορθωτική ενέργεια, για να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του».

Πράσινη ενέργεια

Επίσης, κατά τη διάρκεια της παραγωγής των ζυμαρικών στο εργοστάσιο χρησιμοποιείται κατά 100% πράσινη ενέργεια, είτε ηλεκτρική είτε θερμική. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή των ζυμαρικών», εξηγεί ο υπεύθυνος Βιώσιμης Ανάπτυξης και συμπληρώνει ότι «για την παραγωγή θερμικής ενέργειας στο εργοστάσιό μας χρησιμοποιούμε βιομάζα και συγκεκριμένα ορυζοφλοιό. Τα υπολείμματα από την καύση του ορυζοφλοιού τα διασπείραμε στα χωράφια και είδαμε ότι μειώθηκε το ανθρακικό αποτύπωμα των αγροτών κατά 40%».

Τέλος, στο στάδιο της αποθήκευσης γίνεται καλύτερη διαχείριση του προϊόντος: «Έχουμε αισθητήρες μέσα στα σιλό, όπου μετράμε τη συγκέντρωση οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Σε περίπτωση που μπορεί να υπάρχει κάποια πιθανή αλλοίωση, εντοπίζεται αμέσως και κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις».

 

Υγιεινή επιλογή

Για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν η έρευνα και η ανάπτυξη της νέας σειράς ζυμαρικών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη της ΜΑΚΒΕΛ μίλησε στους δημοσιογράφους ο κ. Παπαδόπουλος. Τα προϊόντα αυτά, όπως είπε, προέκυψαν ως απάντηση στην ανάγκη καταναλωτών που θέλουν να περιορίσουν την αύξηση των σακχάρων στο αίμα, αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια γευστική και υγιεινή διατροφή. Μετά από μήνες μελέτης και δοκιμών, η εταιρεία ολοκλήρωσε τη διαδικασία πιστοποίησης για σπαγγέτι, πένα, κριθαράκι και λινγκουίνι. Όπως είπε, η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επέκταση της γκάμας με ακόμα 2-3 κωδικούς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα φουσίλι.

 

Επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα νέο επενδυτικό πλάνο 12 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του 2025. Περιλαμβάνει την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής θερμικής ενέργειας από βιομάζα, αναβάθμιση του μύλου παραγωγής σιμιγδαλιού, νέα γραμμή κοφτών ζυμαρικών, αγορά νέου γειτονικού οικοπέδου και μηχανήματα βελτίωσης ελέγχου των ποιοτικών παραμέτρων των ζυμαρικών.

Πηγή: ypaithros.gr / Αλεξανδρής Πέτρος