Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024, 9:26:53 πμ
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2008 09:49

Γκλαβάκης: Να προστατεύσουμε τους υδροβιότοπους της Ελλάδας

Τετρακόσιοι υδροβιότοποι, με επιφάνεια που ξεπερνά τα 2.000.000 στρέμματα έχουν μείνει στην χώρα μας,  ενώ  μέχρι το 1974 η Ελλάδα απώλεσε  το 61% λόγω αδικαιολόγητων  αποξηράνσεων τους. Εξαίρεση αποτελούν λίγες  λίμνες, όπως π.χ. των Γιαννιτσών, του Αχινού, του Λεσινίου όπου  οι αποξηράνσεις ήταν αναγκαίες για να καταπολεμηθεί η ελονοσία. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων  στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 400 υδροβιότοποι, το εμβαδόν των οποίων ξεπερνά τα 2.000.000 στρέμματα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υδροβιότοπων ο Έλληνας ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Γκλαβάκης  δήλωσε ότι "η σημερινή μέρα έχει σκοπό να αφυπνίσει τους πολίτες, τις κυβερνήσεις και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για την αξία και τα οφέλη που προκύπτουν από τους υδροβιότοπους. Φέτος το σύνθημα αυτής της μέρας είναι υγιείς υδροβιότοποι, υγιείς κοινωνίες (healthy wetlands-healthy people), κάνοντας έτσι σαφής την προσφορά αυτών των πλούσιων σε βιοποικιλότητα τόπων στην υγιή διαβίωση των ανθρώπων".
Οι υδροβιότοποι έχουν τεράστια σημασία για τον άνθρωπο, καθώς συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των οικοσυστημάτων και στην διεξαγωγή πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων. Δίνουν νερό για ύδρευση και άρδευση, εμπλουτίζουν τον  υδροφόρο ορίζοντα, προστατεύουν από πλημμύρες, ενεργούν ως φίλτρα καθαρισμού ρύπων, μειώνουν τις ζημίες από παγετούς και καύσωνες. Επίσης, φιλοξενούν αλιεύματα και θηράματα, δίνουν πλούσια τροφή στην κτηνοτροφία, παρέχουν ευκαιρίες για αναψυχή, άθληση, οικολογικό τουρισμό, εκπαίδευση και έρευνα. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα είναι συνδεδεμένοι με την ιστορία, τη μυθολογία και την πολιτιστική παράδοση των γύρω περιοχών.
Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των υδροβιοτόπων έχει υποβαθμιστεί. Σύμφωνα με σχετική μελέτη αξιολόγησης του Ο.Η.Ε από το 1950 η Ευρώπη έχει απολέσει περισσότερο από το 50% των υγροτόπων και των γεωργικών εκτάσεων που θεωρούνται υψηλής φυσικής αξίας ενώ ταυτόχρονα έχουν υποβαθμιστεί και πολλά από τα θαλάσσια οικοσυστήματα της. Σε επίπεδο ειδών, 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη. Η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι καλύτερη σε παγκόσμια επίπεδο. Ως κύριες απειλές των υδροβιότοπων αναφέρονται η μόλυνση από τα αστικά, βιομηχανικά και γεωργικά λύματα.
Η χώρα μας, παρά την μικρή της έκταση μπορεί να υπερηφανεύεται για τους υδροβιότοπους της, καθώς είναι πλούσιοι σε βιοποικιλότητα και φιλοξενούν σπάνια ενδημικά είδη, κυρίως πτηνά, που δεν συναντώνται πουθενά αλλού. Το 1974, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κύρωσαν τη Σύμβαση για τη Προστασία των Υδροβιοτόπων που υπογράφηκε το 1971 στη πόλη Ραμσάρ του Ιράν, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να προστατεύει 11 υδροβιότοπους ως "υδροβιότοπους διεθνούς σημασίας".
Ο κ. Γκλαβάκης άρχισε ήδη επαφές με σκοπό την προστασία των υδροβιοτόπων. Πρόσφατα συμμετείχε κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Χαλάστρας κ. Ουζούνη, σε σύσκεψη με θέμα την υποβάθμιση της Χαλάστρας αφού τα εδάφη, ο αέρας και τα νερά της ευρύτερης περιοχής υποβαθμίζονται από τα λύματα του Αξιού και άλλων ποταμών της γειτονικής Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά και από τα βιομηχανικά λύματα των εργοστασίων της περιοχής.