Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024, 10:24:00 μμ
Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2023 10:10

Κιλκισίου Βαρθολομαίος: Μήνυμα επί τοις Χριστουγέννοις 2023

Αδέλφια και παιδιά μου εν Χριστώ,

Ο Κύριος γεννήθηκε! Ο Σωτήρας, ο Πλάστης του κόσμου αυτού γαλουχείται σήμερα σε ένα απλό παχνί, σε μία φάτνη, ενώ εντοπίζεται από τους ευλαβείς προσκυνητές χάρη σε ένα υπέρλαμπρο αστέρι: το άστρο της Βηθλεέμ. Ο αποσυμβολισμός αυτής της διπλής εικόνας είναι καθηλωτικός και ανεπανάληπτος,  καθώς ο Κύριος υποδεικνύει σε όλους μας ότι η αυτή η λάμψη, δηλαδή η θέωση, η ίδια μας η σωτηρία εκπορεύεται από την ταπείνωση. Επομένως, ο Χριστός δεν προτείνει την βία, αλλά την ίδια την ειρήνη, ψυχική και εξωτερική, ούτως ώστε ο άνθρωπος να κατορθώσει αυτό για το οποίο είναι προορισμένος.

Ωστόσο, αδελφοί μου, είναι τραγική η ειρωνεία να γιορτάζουμε σήμερα την σάρκωση της Ειρήνης, όταν στην πραγματικότητα μαίνεται παντού στην οικουμένη ένας πόλεμος.  Οι ένοπλες συρράξεις διαδέχονται η μία την άλλη, μεταξύ των οποίων και στα αιματοβαμμένα χώματα όπου βάδισε  ο Θεάνθρωπος. Πέραν τούτου, η ίδια η εορτή των Χριστουγέννων πολεμάται εμμέσως, όταν εξακολουθεί να εδραιώνεται κάθε χρόνο και περισσότερο ως η γιορτή των στολισμών, των εδεσμάτων, των δώρων και κάθε άλλου είδους υλιστικής υπερβολής. Και ναι, πρόκειται για υπερβολή όταν οι στολισμοί, τα δώρα και τα γλυκά δεν συνοδεύονται από τη νηστεία, την εσωτερική κάθαρση και την αναζήτηση του αληθινού νοήματος της γεννήσεως του Κυρίου. Διώχνουμε την ειρήνη από τη ζωή μας χι έτσι ζούμε χωρίς Χριστό!

Να θυμόμαστε, παιδιά μου, ότι αυτή τη μέρα γεννάται η εγκράτεια, όχι η βουλιμία. Αυτή τη μέρα, το βλέμμα μας μαγνητίζεται από την ανάγκη του εμπερίστατου, του πτωχού, του αναξιοπαθούντα, όχι από τα πολύχρωμα λαμπιόνια. Αυτή τη μέρα η υπερδιέγερση του εγώ καταργείται από την ειρήνη της Ουσιαστικής αγάπης. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν,  να εμπεδώσουμε τη σπουδαιότητα αυτής της ημέρας και να είστε σίγουροι πως τότε θα πολλαπλασιαστεί και η απόλαυση  που νιώθουμε  από τις λοιπές υλικές ομορφιές των  ημερών. Με λίγα λόγια, ας προτάξουμε το φως της ψυχής στο τεχνικό φως που πλημμυρίζει τον κόσμο. Μόνον έτσι θα τον βελτιώσουμε. Μόνον κατά Χριστόν.

Καλά, ουσιαστικά και ευλογημένα Χριστούγεννα παιδιά  μου!

Ο Μητροπολίτης

Ο Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος