Γραπτό υπόμνημα με ολοκληρωμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του δήμου Δοϊράνης παρέδωσε και παρουσίασε στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ Κώστας Τερζενίδης, κατά την παρουσία του Υφυπουργού στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δοϊράνης.
Το υπόμνημα της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ έχει ως εξής:
«Κύριε Υφυπουργέ,
Ο Δήμος Δοϊράνης, παρά το μικρό του μέγεθος, έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, κυρίως λόγω της προνομιακής του θέσης και του πανέμορφου περιβάλλοντός του, μόνο που απαιτούνται όραμα και δράσεις σε όλα τα επίπεδα.
Αυτονόητο είναι πως το πρώτο που χρειάζεται να γίνει, είναι η σωτηρία της λίμνης, με τη διευθέτηση των υδάτων του ρέματος Αγ. Παρασκευής-Καστανούσας, για το οποίο δεν απαιτούνται χρηματοδοτήσεις, αλλά απλή συνεννόηση με το Δήμο Κερκίνης. Σχετικό ψήφισμα, για τη λύση, καταθέσαμε στο συνέδριο της ΤΕΔΚ και ψηφίσθηκε ομόφωνα. Ένα πρόβλημα, που δυστυχώς ένα χρόνο τώρα δεν απασχόλησε τη Δημοτική Αρχή Δοϊράνης και το Δημοτικό μας Συμβούλιο!
Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ προτείνει παράλληλα, τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης και τη δημιουργία Δικτύου Λιμνών Β. Ελλάδας, με έδρα τη Δοϊράνη.
Από τα γενικότερα θέματα, επισημαίνουμε αυτό του υψηλού κόστους των οικοδομικών αδειών, σε οικισμούς μικρούς και συνοριακούς, όπως οι δικοί μας. Δεν μπορεί να υπάρξει αναγέννηση της υπαίθρου και των συνόρων, αν δεν πάψει η ανέγερση μιας οικοδομής, π.χ. στον Ακρίτα να στοιχίζει όσο και μια οικοδομή στο Κολωνάκι.
Ο Δήμος Δοϊράνης, που προσδοκά πολλά από την τουριστική ανάπτυξη, πρέπει να διασφαλίσει τα οδικά δίκτυα που θα ενώσουν τη λεκάνη του με την περιοχή των Κρουσίων, μέσω του δασικού δρόμου Αμάραντα-Γάβρα, με την περιοχή του δήμου Χέρσου μέσω του δασικού δρόμου Δροσάτου-Αγίας Κυριακής και με τη λεκάνη Πολυκάστρου, μέσω του δασικού δρόμου Ακρίτα-Ειρηνικό. Απαραίτητα είναι ακόμη και τα μικρά οδικά κομμάτια, από Δοϊράνη μέχρι το Λόφο των Μνημείων και από Αγιο Χαράλαμπο μέχρι τον παραλίμνιο δρόμο.
Μαζί με το Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης και το Βυζαντινό Μουσείο Δροσάτου, που επιτέλους πρέπει να λειτουργήσουν, αξίζει να στηριχτεί η προσπάθεια για το Αγροτικό-Λαογραφικό Μουσείο στα Αμάραντα, με το υλικό που πρόσφερε ο αείμνηστος Χρήστος Κετσετζής, το Μουσείο Γρηγόρη Αυξεντίου στον Ακρίτα και η πρότασή μας για ανοιχτό Πάρκο Προσφυγικής Ιστορίας στην πλατεία Κορυφής, ώστε να δημιουργηθεί στο Δήμο ένα δίκτυο Μουσείων, σημαντικός πόλος προσέλκυσης επισκεπτών, μαθητών, κ.λπ.
Ακόμη, στη βάση των κυβερνητικών αρμοδιοτήτων και των ευαισθησιών σας, επισημαίνουμε τα εξής θέματα:
- Την ανάγκη καταπολέμησης των ναρκωτικών, που στη λεκάνη Δοϊράνης-Μουριών το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς.
- Τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένου προγράμματος αγροτικής οδοποιίας.
- Τη στήριξη νέων αμπελουργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, με δημιουργία κτηνοτροφικού και μελισσοκομικού πάρκου.
- Τη δενδροφύτευση όλης της παραλίμνιας ζώνης, Δοϊράνη-Χίλια Δένδρα.
- Την ανάπλαση των δασικών περιοχών του «Πελιτώνα» Κορυφής και του Θεάτρου Δάσους Δροσάτου και σύνδεσή τους με μονοπάτι περιπάτου.
- Τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Δροσάτου
- Τη δημιουργία κοινού δικτύου ύδρευσης Μουριών-Δοϊράνης από το Μπέλλες, για υγιεινό και φθηνό νερό στους δημότες μας.
- Την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Σχολικό Κέντρο του δήμου στο Δροσάτο, μέσω του ΟΣΚ.
- Τον εξοπλισμό του ΚΑΠΗ Αμαράντων, όπου δημιουργούν πολιτισμό οι γυναίκες του χωριού».
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008 11:57