Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 20:10
Πνέει τα λοίσθια η οικονομία του Κιλκίς
Η αρχή έγινε στη δεκαετία του ’90 από μεταποιητές που αναζήτησαν την φθηνότερη εργασία σε Βουλγαρία και ΠΓΔΜ. Μαζί τους και οι καταναλωτές του Κιλκίς που αναζήτησαν στην φθηνότερη Βουλγαρία πρωτίστως και τη κατά τα άλλα «εχθρική» ΠΓΔΜ το συμφέρον τους μέσω των καλύτερων τιμών.
Εδώ και δυο χρόνια με την οικονομική κρίση το κακό παράγινε. Και δεν απέχει πολύ από την ζοφερή πραγματικότητα η εκτίμηση πως η οικονομική ζωή του νομού πνέει τα λοίσθια. Τώρα δεν είναι μόνο μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου του ενδύματος που μεταναστεύουν. Ακόμα και μικροεπιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες ορίζουν έδρα πια στη Βουλγαρία, για να γλιτώσουν την υψηλή (και έκτακτη) φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση.
Την ίδια ώρα η κίνηση στο δρόμο Πολυκάστρου – Ευζώνων από το απόγευμα της Παρασκευής και μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας παραπέμπει σε …Τσιμισκή. Οι Έλληνες ταξιδεύουμε στα Σκόπια για να αγοράσουμε βενζίνη, τρόφιμα, υπηρεσίες και διασκέδαση, καθώς τα καζίνα της μεθοριακής γραμμής γνωρίζουν μέρες δόξας και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.
Και όλα αυτά σε μια αγορά, όπως του Κιλκίς όπου το 1/3 % του διαθέσιμου εισοδήματος οδεύει στη Θεσσαλονίκη, όπως κατέδειξαν έρευνες, πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Το μόνιμο και διαρκές μειονέκτημα δηλαδή της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της τοπικής αγοράς, σε σχέση με τη συμπρωτεύουσα καθίσταται καρκίνωμα όταν συνυπολογιστεί και η διαρροή τζίρου προς Βουλγαρία και εσχάτως και προς ΠΓΔΜ λόγω κυρίως της μικρής απόστασης.
Μέχρι τώρα και παρά τις κατά καιρούς εκκλήσεις της διοίκησης του Επιμελητηρίου Κιλκίς δεν εκδηλώθηκε οποιαδήποτε οργανωμένη προσπάθεια των φορέων του Κιλκίς και πολύ περισσότερο της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στα καζίνο της Γευγελή και της Δοϊράνης (της ΠΓΔΜ) και στις γύρω αγορές – μέχρι τα Σκόπια φτάνουν οι εκδρομείς καταναλωτές, κυρίως υπηρεσιών- κατατίθεται σωρηδόν εισόδημα (και) του νομού για την ενίσχυση της οικονομίας της γειτονικής χώρας. Εισόδημα που αποστερείται και η τοπική μας αγορά με πολλαπλασιαστικές (δυσμενείς) επιπτώσεις και στην μεταποίηση – παραγωγή. Κατά τα άλλα ο εγχώριος φραστικός πατριωτισμός καλά κρατεί και μάλιστα αξιοποιείται και για προεκλογική χρήση.
Μετακομίζουν
και …υπηρεσίες
Κι αν όλα αυτά είναι γνωστά από χρόνια και γνωρίζουν τώρα έξαρση λόγω και της κρίσης, το νέο «φρούτο» ακούει στο όνομα: Αλλαγή έδρας επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την αποφυγή της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης.
Ειδικευμένα γραφεία λογιστών και νομικών της Θεσσαλονίκης παρέχουν την τεχνογνωσία για τη νομική …μετακόμιση της επιχείρησης στη Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου χωρίς να κωλύεται η δράση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις παραμένουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά εκδίδουν τιμολόγια ως βουλγαρικές επιχειρήσεις. Το κέρδος τεράστιο, αρκεί να εκτιμήσει κάποιος τη διαφορά φορολόγησης και ασφαλιστικών εισφορών. Και χωρίς τον κίνδυνο των κατά καιρούς περαιώσεων.
Το Δημόσιο λοιπόν και η ελληνική οικονομία αποστερούνται σε μια εποχή όπου κάθε ευρώ είναι πολύτιμο, φόρους και εισφορές ως αποτέλεσμα και της δικής του ασυνέπειας καθώς δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω και της ασυνέπειας του δημοσίου να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς αυτές.