Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025, 5:14:58 πμ
Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2009 15:38

ΠΟΝΤΟΣ – ΛΕΥΚΑΔΑ : Ταξίδι στην ιστορία…

Το διήμερο 27 και 28 Ιουνίου 2009 αποτέλεσε σταθμό στα πολιτιστικά δρώμενα της Λευκάδας, όταν το φιλόξενο νησί του Ιονίου φιλοξένησε εκπροσώπους του Ποντιακού Ελληνισμού από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στόχος να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό και μαζί με τους Λευκαδίτες να τιμήσουν την Ιστορική Μνήμη και τις μεγάλες αξίες της Ελληνικής Πολιτιστικής παράδοσης.
Οι εικόνες για τους κατοίκους αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες μοναδικές. Νέοι και νέες από την Καβάλα, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Σταυρούπολη, τους Αμπελόκηπους, την Καλαμαριά και από τα Ποντιακά χωριά της Ακαρνανίας, έδωσαν το δικό τους παρών με τους πανάρχαιους ποντιακούς χορούς και τα τιμημένα  λάβαρα των προγόνων.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Παρασκευή 26.6 στην Βασιλική  με σύνθημα «ΠΟΝΤΟΣ-ΛΕΥΚΑΔΑ Ταξίδι στην ιστορία…»
Την επόμενη μέρα, Σάββατο 27.6 πραγματοποιήθηκε η μεγάλη παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της Λευκάδας. Με τις ποντιακές λύρες, τα νταούλια και τα λάβαρα, χορευτές και επισκέπτες έστησαν ατέλειωτους χορούς στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία. Ήταν μια πρωτόγνωρη εικόνα για τους κατοίκους της Λευκάδας που θα μείνει αξέχαστη στη μνήμη μικρών και μεγάλων.
Παρών και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας κ. Βασίλης Θερμός που επί δεκαετίες οργανώνει το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ της Λευκάδας.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Ποντιακό Ελληνισμό στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Βασιλικής με σπάνια ντοκουμέντα από όλες τις περιοχές του Πόντου και τραγικές εικόνες από τον ξεριζωμό των προγόνων, έργο ζωής του καθηγητή Κώστα Φωτιάδη.
Η επίσημη τελετή έναρξης των κυρίως εκδηλώσεων έγινε στο λιμάνι της Βασιλικής από τον Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κκ Θεόφιλο με μια εμπνευσμένη ομιλία για τον Ελληνισμό του Πόντου. Ιδιαίτερη αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε στο κοινό που κατέκλυσε το λιμάνι της Βασιλικής  ο κεντρικός ομιλητής κ. Ανδρεάδης,  ο οποίος και βραβεύτηκε για το έργο του.
Σημαντικές ήταν  οι παρεμβάσεις των  κκ. Κώστα Φωτιάδη, ο οποίος επίσης βραβεύτηκε από το Δήμο Απολλωνίων,  και του αιδεσιμότατου π. Γεράσιμου Ζαμπέλη, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα κοινά στοιχεία μεταξύ Λευκάδας και Πόντου.
Για την εν γένει προσφορά τους τιμήθηκαν επίσης ο παλαίμαχος Πόντιος διεθνής ποδοσφαιριστής Χρήστος Τερζανίδης και η φιλέλλην σουηδέζα μεταφράστρια ποντιακών βιβλίων κ. Elisabeth Lundvall η οποία ήρθε από τη Σουηδία ειδικά για την εκδήλωση.
Λόγω ειδικών προβλημάτων δεν κατέστη δυνατή η παρουσία του Τούρκου  εκδότη, συγγραφέα και αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία κ. ΡΑΓΚΙΠ ΖΑΡΑΚΟΛΟΥ ο εκδοτικός οίκος του οποίου έχει κυκλοφορήσει σε τουρκική μετάφραση  7 από τα βιβλία του Γιώργου Ανδρεάδη για τον Πόντο.
Παρευρέθησαν ο αντινομάρχης κ. Αραβανής, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας κ. Καρτάνος, ο π. βουλευτής κ. Βεργίνης και εκπρόσωποι από διάφορα Μ.Μ.Ε. από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Την επόμενη ημέρα οι οργανωτές είχαν ετοιμάσει μία ακόμα έκπληξη για τους καλεσμένους.
Ένα θαυμάσιο κρουαζιερόπλοιο με το όνομα «ΙΚΑΡΟΣ» περίμενε τους επισκέπτες για να τους μεταφέρει στις πιο δημοφιλείς περιοχές της Λευκάδας.  Η αρχή έγινε με το ακρωτήρι του Λευκάτα όπου στα ερείπια του ναού του Δελφίνου Απόλλωνα δεσπόζει ο Φάρος. Σύμφωνα με αρχαία κείμενα και τη λαϊκή παράδοση από το βράχο του Λευκάτα έπεσε η ποιήτρια Σαπφώ για να εξαγνιστεί από τον άτυχο έρωτα προς τον νεαρό Φάωνα!
Το ταξίδι συνεχίστηκε με περίπλου στο νησί Μεγανήσι με τελικό προορισμό το Σκορπιό, το νησί όπου αναπαύεται ο Έλληνας Κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης και ο γιος του Αλέξανδρος, που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Το  νησί, ένας επίγειος παράδεισος, αναπολεί τις μέρες που ο Ωνάσης και η Κένεντυ φιλοξενούσαν τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής όπως ο Γουίνστον Τσώρτλιλ.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ !
Το βράδυ της Κυριακής τα Ποντιακά συγκροτήματα αποχαιρέτησαν τη Λευκάδα με εκδηλώσεις στα χωριά Καριά, Σφακιώτες, Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Δήμου Απολλωνίων και σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την ΤΕΔΚ Λευκάδας. Για το σκοπό των εκδηλώσεων ο δήμαρχος Απολλωνίων Γιώργος Λογοθέτης δήλωσε τα εξής :
«Ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι κληρονόμος του ανεκτίμητου Πολιτισμού που διατηρήθηκε αναλλοίωτος για τέσσερις χιλιάδες χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες διώξεων,  πολέμων, και σκλαβιάς. Δικό μας καθήκον είναι να τιμήσουμε όλους αυτούς που εξακολουθούν να μεταφέρουν την αγάπη και την αφοσίωσή για τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων. Να τους τιμήσουμε και να τους διαβεβαιώσουμε ότι στη Λευκάδα που το 1922 φιλοξένησε τα δικά τους ορφανά, θα βρίσκουν πάντα το δικό τους νησί.
Απώτερος στόχος μας είναι όπως εδώ στη Λευκάδα, να δημιουργήσουμε ένα μνημείο για τον Προσφυγικό Ελληνισμό. Ένα μνημείο που θα με τη βοήθεια της θάλασσας θα στέλνει τα δικά μας μηνύματα  μέχρι τα ακρογιάλια του Πόντου.»
Η πρόταση για τη δημιουργία του Μνημείου ενθουσίασε τους εκπροσώπους όλων των Ποντιακών Σωματείων. Μια ακόμα σημαντική πρόταση ήταν οι εκδηλώσεις να γίνουν θεσμός και ο Δήμος Απολλωνίων στη Νότια Λευκάδα να γίνει χώρος συνάντησης του Ποντιακού Ελληνισμού. Η πρόταση αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού όπως τονίζει ο δήμαρχος Γιώργος Λογοθέτης, ο Δήμος Απολλωνίων δεν έχει δημότες ποντιακής καταγωγής !
Να σημειωθεί επίσης ότι κατά τη διάρκεια των επαφών με τους εκπροσώπους των Ποντιακών Συλλόγων, έγινε αναφορά και στις δυνατότητες να δημιουργηθεί στη Λευκάδα ένας πρότυπος ποντιακός οικισμός με βάση τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία του Πόντου, και οι δυνατότητες για τα παιδιά ποντιακών οικογενειών να κάνουν τις διακοπές τους σε κατασκηνώσεις στη Λευκάδα.

ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ στην Λευκάδα
Ο σύλλογος Ποντίων Ν. Κιλκίς «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» συμμετείχε στις γιορτές για τον Ποντιακό ελληνισμό που διοργάνωσε ο Δήμος Απολλωνίων στην Λευκάδα.
Η αποστολή συμμετείχε με το μεγάλο χορευτικό της στις κεντρικές εκδηλώσεις το Σάββατο 27 Ιουνίου στην Βασιλική του Δήμου Απολλωνίων μαζί με χορευτικά από άλλους έξι ποντιακούς συλλόγους από τις Σέρρες, την Καβάλα, την Σταυρούπολη, την Καλαμαριά, τους Αμπελόκηπους και τον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.
Το πρωί της ίδιας μέρας όλα τα χορευτικά παρέλασαν μέσα από τα στενά της πόλης της Λευκάδας και χόρεψαν σε κεντρική πλατεία όλα μαζί κάτω από τα ακούσματα των λυράρηδων και των νταουλτζήδων.
Το ίδιο βράδυ έγινε κάτι ανάλογο και στην Βασιλική μέχρι τον χώρο της παράστασης.
Οι Αργοναύτες επιλέχθηκαν να δώσουν παράσταση στην έδρα του δήμου Σφακιωτών, τα Λαζαράτα, όπου και εντυπωσίασαν με τους χορούς και τους ήχους των μουσικών οργάνων που συνόδευαν.

Μια επιστολή από το Κιλκίς στον Δήμαρχο Απολλωνίων:                   
Κύριε Δήμαρχε.
Με συνεκίνησε   πρωτίστως σαν άνθρωπο και δευτερευόντως σαν Πόντιο, η πρωτοβουλία σας να οργανώσετε εκδηλώσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό στο νησί της Λευκάδας.
Λέτε κ. Δήμαρχε πως δεν έχετε Ποντίους, όμως πρέπει να ξέρετε πως υπάρχουν συναισθηματικοί δεσμοί μεταξύ Λευκάδος και Ποντίων. Η Λευκάς  είναι ο τόπος που φιλοξένησε ορφανά παιδιά μετά τον ξεριζωμό.
Θα αναφέρω τα παιδιά, Σταύρο και  Φώτη  Παπαδόπουλο, που μείνανε ένα χρόνο το 1922 στο χωριό Καρυώτες της Λευκάδος. Ο ίδιος είμαι εγγονός του Φώτη Παπαδόπουλου. Έχουμε και έναν τάφο εκεί, όπου είναι θαμμένη η θεία μας, Βαρβάρα. Ο ορφανός γιος της εδόθη για υιοθεσία και ακόμη τον ψάχνουμε. Ήταν 5 ετών, ήξερε το  όνομά του, Παπαδόπουλος Δημήτριος.
Θεωρούμε λοιπόν τη Λευκάδα δεύτερή μας πατρίδα. Γι αυτό έκανα αίτηση στο Δήμο Γαλλικό, όπου ανήκει το χωριό μας, όπως μία οδός ή η πλατεία να πάρουν το όνομα ΄΄Λευκάδος΄΄. Αυτό, θα είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής, προς το νησί σας για την φιλοξενία που δέχθηκαν οι πρόγονοί   μας.
Εύχομαι κ. Δήμαρχε και το πιστεύω πως οι προτάσεις σας θα λάβουν, σάρκα και οστά, η Λευκάδα λοιπόν είναι και δικό μας νησί (Ποντιακό).
Εύχομαι καλήν υγείαν και καλήν συνέχειαν.

Με εκτίμηση
Μπάμπης Παπαδόπουλος