Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, 4:39:36 μμ
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010 22:05

Πρόδωσαν την Ελλάδα και τώρα ζητούν τα …ρέστα

skopia


Ομαδική προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ετοιμάζουν πολίτες της ΠΓΔΜ, γεννηθέντες στην Ελλάδα από την οποία αποχώρησαν ως πολιτικοί πρόσφυγες κατά τη διάρκεια και με το τέλος του εμφυλίου πολέμου.  Οι προσφεύγοντες διεκδικούν την απόδοση της ακίνητης περιουσίας  που εγκατέλειψαν στην Ελλάδα, κυρίως οικήματα, οικόπεδα και χωράφια και την οποία τώρα κατέχουν τρίτα πρόσωπα ή παραμένουν ενδεχομένως αδιάθετα.
Οι πρόσφυγες του εμφυλίου νυν πολίτες της ΠΓΔΜ έχουν μάλιστα και την πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης της χώρας τους, αφού το όλο θέμα τίθεται στο συνολικό πακέτο των διεκδικήσεών τους. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, το θέμα της απόδοσης των περιουσιών στους πρόσφυγες του εμφυλίου έθεσε με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας μας Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος των αυτοαποκαλούμενων Μακεδόνων Αιγαιατών.
Και η Βουλή της ΠΓΔΜ όμως με προ μηνών απόφασή της υιοθέτησε ψήφισμα για την προστασία των δικαιωμάτων και των περιουσιών των προσφύγων του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.
Το όλο θέμα έλαβε διαστάσεις τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια και όλα συντείνουν  στην  εκτίμηση  ότι πρόκειται για καθοδηγούμενο σχέδιο  από την κυβέρνηση της χώρας αυτής – φιλοκυβερνητικοί είναι οι μοχλοί ανάδειξής, υποστήριξης και προβολής του.
Η προσφυγή είναι ομαδική και η νομική υποστήριξή του έχει ανατεθεί σε νομικό γραφείο των Σκοπίων. Για την τεκμηρίωση των θέσεών τους, όπως αναφέρεται στα πολυάριθμα ρεπορτάζ των εφημερίδων της ΠΓΔΜ, πρέπει να αναμένονται στο προσεχές μέλλον αιτήσεις προς τους δήμους των περιοχών της χώρας μας για να τους χορηγηθούν πιστοποιητικά γέννησης. Το θέμα λοιπόν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το ν. Κιλκίς καθώς ένα τμήμα των προσφύγων αυτής της κατηγορίας έφυγε από χωριά του νομού, κυρίως από την επαρχία της Παιονίας.  
Πάντως αξίζει να υπομνηστεί ότι με βάση και το νόμο του 1982 οι πρόσφυγες αυτοί που αυτοαποκαλούνται Αιγαιάτες Μακεδόνες και πρωτοστάτησαν τόσο εντός της ΠΓΔΜ όσο και στις άλλες χώρες όπου εγκαταστάθηκαν - κυρίως στον Καναδά και την Αυστραλία- σε ανθελληνική προπαγάνδα για να αναγνωριστούν ως εθνική μειονότητα, δεν έχουν δικαίωμα επιστροφής στην Ελλάδα.