Φαίνεται πως το «φτώχεια φέρνει γκρίνια» ισχύει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό και στην πολιτική. Το φτωχό εκλογικό αποτέλεσμα για τη δημοτική παράταξη «Αλλά…ΖΩ, Πρωτοβουλία Ευθύνης και Συμμετοχής», την έφερε μπροστά σε φαινόμενα κρίσης ή ακόμη και διάλυσης.
Η πρώτη μετεκλογική συνέλευση της παράταξης έγινε με μικρή συμμετοχή, μόλις 35 ατόμων, κάτι που επισημάνθηκε από ομιλητές, και ανέδειξε τις έντονες διαφωνίες και συγκρούσεις που υπάρχουν μέσα στην παράταξη, με την επικεφαλής Ιωάννα Ρούσσου να δέχεται κριτική για ηγεμονισμό και διχαστική τοποθέτηση και την ίδια να τονίζει πως «αν δεν έχω τη στήριξή σας, τότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε»!
Η συνέλευση ξεκίνησε με την παρουσίαση της εισήγησης της απερχόμενης Συντονιστικής Επιτροπής για τη μέχρι τώρα πορεία της παράταξης και την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Μια εισήγηση που δέχθηκε πολλά πυρά και εκφράστηκαν πολλές διαφωνίες από μέλη της παράταξης, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί να μη δοθεί στη δημοσιότητα, παρά το ότι διαβάστηκε σε ανοιχτή συνέλευση!
Ρούσσου: Πολύ
καλό το αποτέλεσμα
Η επικεφαλής της παράταξης αναφέρθηκε στην πορεία της παράταξης και στο εκλογικό αποτέλεσμά της, το οποίο χαρακτήρισε «πάρα πολύ καλό», υπολογίζοντας πως υπήρχε απειρία, έλλειψη χρόνου, βρώμικος πόλεμος από τους αντιπάλους και μικρή ενεργοποίηση μελών της παράταξης προεκλογικά.
Ωστόσο, η κ. Ρούσσου δε χαρίστηκε στους συναγωνιστές της: «Περίμενα να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο και να προχωράμε όλοι μαζί, αλλά έκανα λάθος. Κάποιοι έκαναν πίσω. Εγώ προσπάθησα να κρατήσω χαμηλούς τόνους για να μη διαλυθούμε, να μην έχουμε αρνητική κατάληξη. Σήμερα πιστεύω ότι ίσως και να ήταν λάθος. Δεν έπρεπε να αφήσω την κατάσταση να εξελιχθεί. Κι αυτό που με προβληματίζει είναι, αν θα επαναληφθούν τα ίδια, πια θα είναι η κατάληξη. Θα έχω εγώ και οι υπόλοιποι εκλεγμένοι την στήριξή σας; Αν όχι, τότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε».
Η κ. Ρούσσου επιτέθηκε στη διοίκηση του δήμου με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς: «Η διοίκηση του δήμου είναι ανύπαρκτη, κινείται για τα συμφέροντα των εργολάβων και σε βάρος του λαού, μέσα στη διαπλοκή και την αδιαφάνεια. Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτές τις λογικές. Ο δήμος του Κιλκίς, όπως έχουμε διαπιστώσει από τη διερεύνηση που κάναμε, βρίσκεται ανυπεράσπιστος σε χέρια βανδάλων(!). Εχουμε στοιχεία που έφθασαν στα χέρια μας αμέσως μετά τις εκλογές».
Η κ. Ρούσσου θέλησε να παρουσιάσει τα στοιχεία αυτά, αλλά το προεδρείο ζήτησε να συντομεύσει την τοποθέτησή της και να ολοκληρώσει, με αποτέλεσμα να διακόψει την ομιλία της χωρίς να αναφέρει στοιχεία. Πάντως, είναι πρωτοφανές μια επικεφαλής δημοτικής παράταξης και υποψήφια δήμαρχος να καλείται στο 10λεπτο να κλείσει την ομιλία της ή να μην μπορεί να δευτερολογήσει, στη λογική της ισότητας των μελών της παράταξης!
Κριτική μελών
Οι τοποθετήσεις μελών ήταν σε ανοιχτή ρήξη με την κ. Ρούσσου και τα όσα έγιναν προεκλογικά.
Ο κ. Αρης Παπαδόπουλος διαφώνησε με την εκτίμηση της κ. Ρούσσου περί καλό αποτελέσματος και τόνισε πως «αν δεν πάρεις υπόψη σου τα χαρακτηριστικά των τοπικών εκλογών, κινδυνεύεις να γίνεις γραφικός στον τόπο σου. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαμορφώνει συνθήκες νίκης ούτε για τις άλλες εκλογές. Θέλει επαναπροσδιορισμό στόχων…».
Στο σημείο αυτό παρενέβη η κ. Ρούσσου: «που ήσουν προεκλογικά Παπαδόπουλε και επανήλθες σήμερα;».
Ο κ. Παπαδόπουλος δεν απάντησε παρά μόνο έμμεσα: «Το σχήμα που δημιουργήθηκε δεν είχε προοπτική, γι’ αυτό και δεν είχα να κάνω κάτι παραπάνω από την απλή στήριξή του». Ζήτησε να τεθούν νέοι στόχοι, οι τρόποι επίτευξής τους και οι συμμαχίες.
Ο κ. Μιχάλης Βιδιαδάκης αναφέρθηκε στη σοβαρή διάσταση απόψεων του Συντονιστικού και της κ. Ρούσσου, στη μικρή συμμετοχή μελών στη συνέλευση. «Είναι πολύ δύσκολος ο αγώνας μας, θέλει στόχους και σχέδιο το εγχείρημα. Είχαμε θολή πολιτική άποψη. Δεν είναι μιάσματα όσοι πάλεψαν για την παράταξη και ανήκουν σε πολιτικό χώρο. Δεν θα εκτιμηθεί η θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ; Πολλές φορές ήταν για κλάματα η προεκλογική μας τακτική. Επικράτησε η αντίληψη της παρέας και όχι το άνοιγμα στην κοινωνία και η αποδοχή της διαφορετικής άποψης. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι σαφώς κάτω από το εφικτό. Το Αλλά…ΖΩ πρέπει να αλλάξει ριζικά και να βάλει τις βάσεις για νίκη στις άλλες εκλογές. Η κοινωνία μας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά θάναι η τελευταία”.
Ο κ. Τάσος Κεσίδης χαρακτήρισε «απογοήτευση» το εκλογικό αποτέλεσμα. «Η παράταξη δεν ήταν ΕΝΑ. Οδηγηθήκαμε στην απομόνωση στη λογική της καθαρής και κλειστής παράταξης. Επιλέξαμε επικεφαλής χωρίς πολιτική άποψη. Μιλήσαμε για την κοινωνία εν απουσία της κοινωνίας».
Η κ. Αννα Μαρία Παναγιωτίδου ανέφερε πως «ξεχάσαμε τη συλλογικότητα, τους στόχους όλοι μαζί τους βάλαμε, το όποιο αποτέλεσμα όλοι μαζί το καταφέραμε. Δεν κάναμε το Αλλά…ΖΩ για να αναδείξουν κάποιοι φταίχτες και να κουνούν το δάχτυλο ή να χτυπούν το χέρι στο τραπέζι. Όταν ακούω από την επικεφαλής «θα έχω τη στήριξή σας;» ή «προεκλογικά έκανα τη δική μου στρατηγική», εγώ δεν μπορώ να το κατανοήσω».
Ο κ. Αγγελος Αραμπατζής τόνισε έπρεπε να γίνουν πολλά από το μηδέν μέσα σε εφτά μήνες και με έντονη προεκλογική μάχη από ανθρώπους που ούτε καν γνωρίζονταν. “Γι’ αυτό θεωρώ πως το αποτέλεσμα είναι επιτυχές. Πιθανά να μπορούσε νάναι καλύτερο, αλλά δεν ήταν αυτό που θέλαμε. Χαίρομαι που εκλέξαμε τον επικεφαλής της παράταξης, αλλά αυτό ενδιέφερε τον κόσμο; Θα πρέπει να δρούμε και όχι μόνο να αντιδρούμε, να προτείνουμε λύσεις και όχι μόνο να καταγγέλλουμε, να είμαστε παρόντες και να ακούμε την κοινωνία”.
Η εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος Αγγελική Αντωνιάδου (από Κρούσια) ξάφνιασε με την τοποθέτησή της: «Είναι καλό το αποτέλεσμα για πολίτες που ξεκίνησαν από το μηδέν. Οι πολίτες μας έδωσαν μια ευκαιρία για να μας δοκιμάσουν. Εγώ δεν ανήκω εκ πεποιθήσεως σε κόμματα, παρατάξεις και σχήματα, δεν είμαι μέλος του Αλλά…ΖΩ και ούτε θα γίνω. Στο ψηφοδέλτιο μπήκα για να στηρίξω φίλους».
Ο κ. Κώστας Σακελλαρίου υπενθύμισε την πρότασή του, να μην είχε κατέβει η παράταξη στις εκλογές, μέσα σε τόσο λίγο διάστημα από τη συγκρότησή της. «Χωρίς υποψηφίους στα χωριά, δεν μπορούσαμε να πάμε καλά. Όταν πρότεινα προεκλογικά διορθωτικές κινήσεις ένιωσα χλευασμό. Πίστευα πως η Ιωάννα θα ήταν σήμερα ενωτική, αλλά εξέπεμψε διχασμό, αλαζονεία και ηγεμονισμό. Μας ρωτούσαν οι πολίτες που ανήκουμε πολιτικά κι εμείς ντρεπόμασταν να πούμε ακόμη και ότι μας στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ! Είμαστε μόνο 35 άτομα σήμερα, αλλά φοβάμαι πως στην επόμενη συνέλευση θα είμαστε οι μισοί».
Ο κ. Παναγιώτης Γρηγοριάδης τόνισε πως στις εκλογές δυστυχώς αυτοί που έχουν το χρήμα «πείθουν» και τους πολίτες. «Πρώτος στόχος μας ήταν η ενεργοποίηση των πολιτών και αυτός επιτεύχθηκε. Να προχωρήσουμε ενωμένοι».
Ο κ. Δημήτρης Αγαθόπουλος σημείωσε πως ο πρώτος και πολιτικός στόχος ήταν «να μην προχωρήσουμε στην πεπατημένη των κομματικών σωλήνων, να ανοίξουμε την παράταξη στην κοινωνία, και τον πετύχαμε, αλλά περιμέναμε κι ένα καλό εκλογικό ποσοστό..”.
Αναφερόμενος στα εσωτερικά προβλήματα της παράταξης μίλησε για «ομφαλοσκόπηση, δυστοκία στα οργανωτικά σχήματα, δυσπιστία και περιορισμένη πολιτική συμμαχιών, συγκεντρωτισμός, αλλά το σοβαρότερο ήταν η έκφραση του απολιτίκ. Αποφεύγαμε να πάρουμε πολιτική θέση, όχι κομματική. Η παράταξη αν δεν υπηρετήσει την πολιτική και τη συλλογικότητα, δεν έχει μέλλον. Πολιτική είναι η κακή διαχείριση με το νερό, η ιδιωτικοποίηση στον τομέα της καθαριότητας, η παραχώρηση του πολιτισμού σε ιδιώτες, το κατέβασμα του διακόπτη από τη ΔΕΗ, η κατάντια του νοσοκομείου, των περιφερειακών ιατρείων…».