Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2025, 12:46:27 πμ
Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2007 07:48

Στάση εργασίας από ΑΔΕΔΥ Κιλκίς

 Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ν. Κιλκίς και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία των Δ.Υ., ΝΠΔΔ και ΟΤΑ του Ν. Κιλκίς, “εκφράζοντας το αίσθημα της αδικίας, αγανάκτησης και άνισης μεταχείρησης όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο, διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταδικάζουμε τις ενέργειες των Υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών, για την τακτική των επιλεκτικών επιλογών που εφαρμόζουν και ακολουθούν σε θέματα που αφορoύν τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στο θέμα του μη καθορισμού του Ν. Κιλκίς ως παραμεθόριος Νομός”.
Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα Κιλκίς της ΑΔΕΔΥ, που σήμερα Παρασκευή προχωρά σε στάση εργασίας από 11 π.μ. έως 3 μ.μ. και σε συνέντευξη Τύπου, με την παρουσία των φορέων του νομού, στις 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Κιλκίς.
Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ Κιλκίς αναφέρει:
“Για το ιστορικό αναφέρουμε ότι ένα από τα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων του Νομού μας ήταν ο Ν. Κιλκίς να ενταχθεί στις παραμεθόριες περιοχές με συνέπεια μαζί με ένα πλήθος ευεργετημάτων που απορρέουν από την ένταξη όπως: μετατάξεις, μεταθέσεις, επί πλέον μοριοδότηση υποψηφίων από το Ν. Κιλκίς για διορισμό στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, κ.λπ, καθώς επίσης και της παροχής του επιδόματος προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών ύψους 120 ευρώ μηνιαίως.
Το αίτημα αυτό τέθηκε επιτακτικά στους αρμόδιους φορείς από το 2005 και τέλος το 2006 το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ν. Κιλκίς, ανέλαβε τον συντονισμό των ενεργειών των Νομών Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας και Δράμας για την από κοινού διεκδίκηση της ένταξης και των τεσσάρων Νομών στις παραμεθόριες περιοχές, διότι είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις για την ένταξή τους καθώς επίσης ήταν οι μόνοι Νομοί στην παραμεθόρια ζώνη της Ελληνικής επικράτειας που δεν είχαν ενταχθεί.
Το κοινό υπόμνημα κατατέθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στα Υπουργεία Εσωτερικών (για το χαρακτηρισμό των Νομών ως παραμεθόριοι Νομοί), Οικονομίας και Οικονομικών (για το οικονομικό κόστος της παροχής του επιδόματος των 120 ευρώ μηνιαίως), στους Αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, στους Βουλευτές των τεσσάρων Νομών, στους Νομάρχες και Δημάρχους των τεσσάρων Νομών, και στην ΑΔΕΔΥ, για την συμπαράσταση στο δίκαιο αίτημά μας από όλους τους προαναφερθέντες.
Στις 21-12-2006 πήραμε απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών που ανέφερε ότι το Υπουργείο θα συγκροτούσε επιτροπή η οποία θα μελετούσε το αίτημα των τεσσάρων Νομών όπως και σχετικά αιτήματα φορέων άλλων Νομών. Η απάντηση αυτή κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπως και στον Βουλευτή κ. Κ. Κιλτίδη σε αναφορά που έκανε για το θέμα αυτό στον Υπουργό Εσωτερικών.
Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ ενώ παρακολουθούσε την εξέλιξη της διαδικασίας του αιτήματος με επαφές που είχε με την ΑΔΕΔΥ και τους βουλευτές των τεσσάρων Νομών, ξαφνικά πληροφορείται μια απροσδόκητη εξέλιξη: την Πέμπτη 2 Αυγούστου να συζητείται στο θερινό τμήμα της Βουλής τροπολογία που κατατέθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών με ημερομηνία κατάθεσης 27 Ιουλίου 2007, η οποία αναφέρει πως το επίδομα των 120 ευρώ δίδεται μόνο στο Νομό Πέλλας, αφού προηγουμένως χαρακτηρίστηκε παραμεθόριος Νομός σε ανύποπτο χρόνο.
Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ν. Κιλκίς αντέδρασε άμεσα με διαμαρτυρίες προς τους βουλευτές του Νομού την ημέρα συζήτησης της τροπολογίας. Οι βουλευτές έπειτα από παρεμβάσεις τους στους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας μας απάντησαν πως δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί ο Ν. Κιλκίς στην τροπολογία που συζητιόταν την ημέρα εκείνη στη Βουλή, διότι έπρεπε να προϋπήρχε ο χαρακτηρισμός του Νομού ως παραμεθόριος από το ΥΠΕΣΔΑ, όπως επίσης και έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Την επομένη ημέρα, Παρασκευή 3 Αυγούστου, παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ να κατατίθεται νομοσχέδιο στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών όπου προτείνονται να χαρακτηριστούν ως παραμεθόριοι οι Νομοί Σερρών και Δράμας, το οποίο θα συζητηθεί μετά τις 20 Αυγούστου που θα ανοίξει πάλι η Βουλή.
Μπροστά σε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους βουλευτές του Νομού μας στις οποίες: ο πρώην Υπουργός κ. Σ. Τσιτουρίδης, μας ενημέρωσε για τις ενέργειες που έκανε και τις επαφές που είχε και μας μετέφερε τη ρητή δέσμευση του Υπουργού Οικονομίας ότι ο Ν. Κιλκίς θα πάρει το επίδομα των 120 ευρώ, και πως έδωσε εντολή να ετοιμάσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την έκθεση για το απαιτούμενο κόστος. Ο κ. Κιλτίδης ο οποίος θα είναι στο τμήμα του Αυγούστου της Βουλής, δεσμεύτηκε πως θα πιέσει την επιτροπή ώστε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο ως παραμεθόριος και ο Ν. Κιλκίς στις παραμεθόριες περιοχές.
Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα αναρωτιόμαστε ποιοί είναι οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους μένει ο Νομός Κιλκίς, ως ο μόνος Νομός της Ελλάδας από την παραμεθόρια ζώνη εκτός του χαρακτηρισμού ως παραμεθόρια περιοχή, αν και έχει τις προϋποθέσεις, τα ίδια χαρακτηριστικά, δείκτες ανεργίας, δυσμενείς συνθήκες, γεωγραφική θέση, υποδομές, υπέστη οικονομικό μαρασμό από τον μακροχρόνιο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία με το κλείσιμο των συνόρων, το κλείσιμο δεκάδων βιοτεχνιών με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη ανεργία και τη μεταφορά τους σε άλλες γειτονικές χώρες, συνορεύει με τα Σκόπια -χώρα μη ανήκουσα στην Ε.Ε., όπως και ο Ν. Πέλλας, κ.λπ, με τους άλλους νομούς που έχουν χαρακτηρισθεί ως παραμεθόριες περιοχές.
Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι υπάλληλοι του Ν. Κιλκίς ζητάμε, την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των φορέων του Νομού, και καλούμε όλους τους φορείς του Νομού, τους εργαζόμενους, τον Τοπικό Τύπο, αλλά και όλο το λαό του Ν. Κιλκίς, να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αίτημά μας”.