Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, 2:05:03 μμ
Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2011 18:25

Συναινετικά η πλειοψηφία Ρήγμα στη μειοψηφία

kilkis


Μπορεί η πρόταση του νέου δημάρχου Κιλκίς, Βαγγέλη Μπαλάσκα, για συναίνεση και ομοφωνία στην εκλογή του πρώτου προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς να έγινε εν μέρη αποδεκτή, ωστόσο, στην εκλογή των μελών των Επιτροπών του δήμου αναδείχτηκε η αντιπαράθεση Τερζίδη-Αφεντουλίδη, ενώ ο Γ. Φαχουρίδης επέμενε πως ο τόπος δεν έχει ανάγκη από συναίνεση αλλά από ανυπακοή και ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.
Την πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου κάλεσε και άνοιξε ο δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Τσαντάκης, ο οποίος πέρα από τις ευχές του τόνισε τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες θα λειτουργήσει και θα κριθεί η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», γι’ αυτό και είπε «ναι στην καλοπροαίρετη κριτική, αλλά και στη συναίνεση και στην ενεργή συμμετοχή».
Για την εκλογή προεδρείου ο νόμος προβλέπει πως υποχρεωτικά ο πρόεδρος εκλέγεται από την πλειοψηφία, ο αντιπρόεδρος από τη μείζονα μειοψηφία (παράταξη Τερζίδη) και ο γραμματέας από την ελάσσονα μειοψηφία (παράταξη Αφεντουλίδη).
Ο κ. Μπαλάσκας πρότεινε τα μέλη του προεδρείου να ψηφιστούν με ομοφωνία. Στην πρόταση συμφώνησαν οι επικεφαλείς των δυο συνδυασμών, Δημήτρης Τερζίδης και Νίκος Αφεντουλίδης, αλλά όχι και ο Γιάννης Φαχουρίδης και η παράταξή του απείχε από την ψηφοφορία.
Ετσι, με 39 ψήφους, σε σύνολο 41 δημοτικών συμβούλων, πρόεδρος εκλέχτηκε η Καλλισθένη Πάκα-Κυμπαρίδου, αντιπρόεδρος η Θεοδώρα Παπαδοπούλου και γραμματέας ο Λάζαρος Παζαρτζικλής.
Η κ. Πάκα ευχαρίστησε όλους τους συμβούλους για την εκλογή και τόνισε πως «ελπίζει στην ειλικρινή συνεργασία όλων των συμβούλων και των παρατάξεων».
Οταν έφθασε η ώρα της εκλογής των μελών των Επιτροπών του δήμου, Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής, όπου το αποτέλεσμα δεν προκαθορίζονταν από το νόμο, τότε αναδείχθηκαν οι αντιθέσεις μεταξύ Τερζίδη-Αφεντουλίδη. Στις Επιτροπές εκλέγονται οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδρος είναι είτε ο δήμαρχος είτε κάποιος αντιδήμαρχος που ορίζεται από το νομάρχη. Τα πέντε τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη εκλέγονται από την πλειοψηφία, ενώ τα τρία τακτικά και δυο αναπληρωματικά εκλέγονται από το σύνολο της μειοψηφίας.

Οικονομική
Επιτροπή
Η παράταξη του κ. Μπαλάσκα πρότεινε ως τακτικά μέλη τους: Κώστα Γιαννόπουλο, Αιμίλιο Νικολαΐδη, Αθανασία Μουτεσίδου, Kατερίνα Γιαννακούλα-Ζιούτα και Κώστα Ιντζέλη, ενώ ως αναπληρωματικά: Χριστόφορο Πιπερίδη, Μιχάλη Αναστασιάδη και Γρηγόρη Τσινικόρη.
Η παράταξη του κ. Τερζίδη πρότεινε δυο τακτικά και δυο αναπληρωματικά μέλη. Με τον τρόπο αυτό, κι έχοντας την πλειοψηφία στο σύνολο της μειοψηφίας, άφησε μια κενή θέση για τα τακτικά μέλη. Η πρότασή της αφορούσε για την Οικονομική Επιτροπή ως τακτικά μέλη τους: Βασίλη Καραμπίδη και Σάββα Τσολάκη και αναπληρωματικά τους: Κώστα Πάταρα και Θανάση Τριανταφυλλίδη.
Ο κ. Αφεντουλίδης πρότεινε ως τακτικό τον Κώστα Ζώτο με αναπληρωματικό τον ίδιο, ενώ ο κ. Φαχουρίδης ως τακτικό τον Κώστα Τσαουσίδη με αναπληρωματικό τον ίδιο.
Μπροστά στην προοπτική να γίνει ψηφοφορία από τα μέλη της μειοψηφίας, ο κ. Αφεντουλίδης πρότεινε η παράταξη του κ. Τερζίδη ν’ αποσύρει έναν υποψήφιο και με τον τρόπο αυτό ομόφωνα να εκπροσωπούνται στην Επιτροπή και οι τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας από έναν σύμβουλό τους. Από την πλευρά του κ. Τερζίδη δεν υπήρξε αυτή η πρόθεση κι έτσι τελικά αποσύρθηκε ο κ. Ζώτος, ενώ ο κ. Αφεντουλίδης αναρωτήθηκε «αν υπάρχουν λόγοι που η παράταξη Τερζίδη θέλει ν’ αποκλείσει συγκεκριμένη παράταξη από την Επιτροπή».
Τελικά, οι τέσσερις σύμβουλοι της παράταξης Αφεντουλίδη καταψήφισαν τους υποψηφίους του κ. Τερζίδη και για τις δυο Επιτροπές.

Επιτροπή
Ποιότητας Ζωής
Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής από την παράταξη Μπαλάσκα συμμετέχουν: Μιχάλης Ηλιάδης, Δημήτρης Κυριακίδης, Παναγιώτα Μαρινίδου, Γιάννης Σισμανίδης και Χρήστος Τερζητάνος. Αναπληρωματικά μέλη οι: Αντώνης Μανουσαρίδης, Κώστας Παπαδάκης και Θεόδωρος Τζώτζος.
Από το συνδυασμό του κ. Τερζίδη: Δημήτρης Τερζίδης και Φαίδων Ρωμανίδης με αναπληρωματικά τη Θεοδώρα Παπαδοπούλου και το Δημήτρη Φωτιάδη.
Τακτικό μέλος από τη μειοψηφία ψηφίστηκε και ο Γιάννης Φαχουρίδης.

Αίθουσα συνεδριάσεων
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε κι ένας άτυπος διάλογος για την αίθουσα συνεδριάσεων του 41μελους δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή την επισήμανση του κ. Αφεντουλίδη, πως η νυν αίθουσα συνεδριάσεων κρίνεται μικρή και ακατάλληλη.
Ο κ. Μπαλάσκας ζήτησε τις προτάσεις των παρατάξεων, τις οποίες θα επεξεργαστεί το προεδρείο, ώστε να επιλεγεί η καλύτερη δυνατή λύση, θέτοντας ως σκέψη και την επιλογή του νέου δημαρχείου Κρουσσών, στην Τέρπυλλο, όπου υπάρχει μια αίθουσα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Με την επιλογή της Τερπύλλου συμφώνησαν οι Βασίλης Καραμπίδης και Μιχάλης Αναστάσιαδης (σύμβουλοι των Κρουσίων).
Την επιλογή της πόλης του Κιλκίς ως τόπο συνεδριάσεων πρόταξαν οι Ν. Αφεντουλίδης, Γιώργος Θεοδωρίδης, Μιχάλης Ηλιάδης, Κώστας Γιαννόπουλος και Αναστάσιος Αμανατίδης. Ο τελευταίος πρότεινε τη διαμόρφωση του «Κήπου», τον οποίο εγκατέλειψε ο μισθωτής ιδιώτης, ως αίθουσα συνεδριάσεων. Η πρόταση αυτή απορρίφτηκε από τον κ. Μπαλάσκα, ο οποίος σημείωσε πως στον «Κήπο» θα μεταφερθεί η Δημόσια Βιβλιοθήκη και τα τμήματα πολιτισμού του δήμου, ώστε στο χώρο που σήμερα στεγάζεται η Βιβλιοθήκη να δημιουργηθεί η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, πολυάριθμη πλέον, μετά τη συγκέντρωση όλων των πολιτικών μηχανικών των καταργηθέντων δήμων στο Κιλκίς.
Ο κ. Τερζίδης επέμενε πως η υπάρχουσα αίθουσα συνεδριάσεων θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατάλληλα και να συνεχίσει να φιλοξενεί το δημοτικό συμβούλιο, άποψη που βρήκε σύμφωνο και τον προεδρεύοντα κ. Τσαντάκη.
Τη διάσταση της ουσίας και όχι του χώρου επιχείρησε να δώσει ο κ. Φαχουρίδης, σημειώνοντας πως το σημαντικό είναι στο δημοτικό συμβούλιο να εκφράζεται η λαϊκή βούληση και να αναζητηθεί το καλύτερο περιεχόμενο για τις συνεδριάσεις.