Στην σύσκεψη που ακολούθησε, παρόντος του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς έθεσε τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν διαχρονικά τις επιχειρήσεις της περιοχής.
Προέταξε ως μείζον πρόβλημα το θέμα του ενεργειακού κόστους για το οποίο ανέφερε ότι απαιτείται ενδυνάμωση του ενεργειακού μίγματος της χώρας, με την αναβάθμιση δικτύων, υποσταθμών και αποθήκευσης ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι απαραίτητο τόνισε να αρθούν οι αγκυλώσεις στην αδειοδότηση και τη διασύνδεση των ΑΠΕ, για να αξιοποιηθούν από όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης και να επιτευχθούν σε μονιμότερη βάση, καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας μας σε αγαθά και υπηρεσίες.
Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα στις επιχειρήσεις η δυνατότητα αδειοδότησης κατά προτεραιότητα στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ με πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού τύπου Net Metering ώστε να αντισταθμίσουν το σύνολό των αναγκών ενεργειακής κατανάλωσης τους με την ιδία παραγωγή τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα υπάρχουν πολλές εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών τους , λόγω του υψηλού και δυσβάστακτου ενεργειακού κόστους, τούτο όμως δεν είναι εφικτό, εξαιτίας της ισχύουσας νομοθεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τις καθιστά εγκλωβισμένες.
Πέραν των ανωτέρω, ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Χατζημλάδης, έθεσε υπόψη και τα κάτωθι:
- Το νέο φορολογικό νόμο που πλήττει σημαντικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τόνισε πως πρόκειται για ένα νόμο που οδηγεί πολλές από αυτές στον αφανισμό, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες φορολογικές απαιτήσεις.
- Επανέλαβε την πρόταση του Επιμελητηρίου Κιλκίς για την εφαρμογή Ειδικής Οικονομικής Ζώνης και εφαρμογή του Μηχανισμού έκπτωσης (ΦΠΑ) στην τιμή των καυσίμων στην Π.Ε. Κιλκίς, επισημαίνοντας πως τα αιτήματα αυτά έχουν κατατεθεί διαχρονικά στα αρμόδια Υπουργεία.
- Την ανάγκη δημιουργίας Επαγγελματικών Σχολών για την επιμόρφωση, κατάρτιση, εξειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, λόγω της μεγάλης έλλειψης ειδικευμένου εργατικού προσωπικού στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις της Π.Ε Κιλκίς.
- Τη στήριξη των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, που δημιουργούν θέσεις εργασίας ή παράγουν σημαντικό πλούτο, για την αντιμετώπιση μεταξύ των άλλων και του κινδύνου ερήμωσης, λόγω του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος.
- Τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας για τις Εταιρείες Πνευματικών Δικαιωμάτων, με σκοπό την προστασία των χρηστών και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και μοναδικού φορέα διαχείρισης όλων των δικαιωμάτων.
Τέλος ζήτησε την έμπρακτη στήριξη της κεντρικής εξουσίας με κάθε τρόπο, μεταξύ των οποίων και την ενεργοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και κατέθεσε υπόμνημα με προτάσεις για τα προβλήματα που αφορούν στις επιχειρήσεις της Π.Ε Κιλκίς , την ενδυνάμωση των Επιμελητηρίων και την ουσιαστική αξιοποίηση του αναπτυξιακού τους ρόλου.
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Χατζημλάδης