Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024, 11:28:56 μμ
Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2011 16:43

Υπέρ δανεισμένοι και οι δυο δήμοι του νομού

kalikratis


Στους πλέον υπέρ δανεισμένους δήμους της χώρας συγκαταλέγονται και οι δυο δήμοι του νομού, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο καλλικρατικός δήμος Κιλκίς μάλιστα κατέχει, σύμφωνα με τον πίνακα σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε η εφημερίδα ΠΟΝΤΙΚΙ, την 53η θέση στο σύνολο των δήμων της χώρας με δάνεια που ανέρχονται σε 7.587.312 ευρώ.
Δέκα θέσεις παρακάτω, στον ίδιο πίνακα με τους υψηλότερα δανειοδοτηθέντες δήμους, βρίσκεται ο Δήμος Παιονίας, στην 63η θέση με συνολικό δανεισμό 6.320.038 ευρώ.
Η καθόλου επίζηλη επίδοση των δυο δήμων μπορεί να εξηγηθεί ενδεχομένως από την ανεπάρκεια των ίδιων πόρων, αλλά είναι βέβαιο ότι στην τελευταία διετία και ενόψει της κατάργησης των παλαιών καποδιστριακών δήμων καταγράφηκε υψηλός δανεισμός για εξυπηρέτηση τοπικών αναγκών στο όνομα του μελλοντικού συμψηφισμού τους στο σύνολο του ενιαίου καλλικρατικού δήμου.
Οι περισσότερες δηλαδή διοικήσεις των καποδιστριακών δήμων με τη λαμπρή εξαίρεση του δήμου Χέρσου, προέβησαν σε δανεισμό με το επιχείρημα πως η αποπληρωμή δεν θα γίνει από τους δημότες τους αποκλειστικά αλλά από το σύνολο των δημοτών του ενιαίου δήμου.
Η συμπεριφορά αυτή προφανώς και επιδείχθηκε και από άλλους δήμους πανελλαδικά, ωστόσο στο ν. Κιλκίς προσέλαβε διαστάσεις επιδημίας και είναι αρακτηριστικό ότι οι δήμοι Κιλκίς και Πιαονίας έχει δανειστεί περισσότερα από τους δήμους Καλαμάτας, Σερρών, Ηρακλείου, Κομοτηνής, Ελευσίνας, Χαλκίδας, Νέ3ας Σμύρνης, Καβάλας, Λαμίας, ενώ δανείστηκαν διπλάσια ποσά από τους δήμους Χανίων, Έδεσσας, Αλεξανδρούπολης, Κορίνθου, Άργους, Ναυπλίου κ.ο.κ.
Ένα ακόμα μέτρο σύγκρισης είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας υπάρχουν 34 δήμοι με δανεισμό κάτω από 1.000.000 ευρώ, και 36 που έχουν δανειστεί με ποσά κάτω από 500.000 ευρώ.
Τέλος υπάρχουν και οι λαμπρές εξαιρέσεις των νοικοκύρηδων. Οι δήμοι δηλαδή που δεν συνήψαν κανένα δάνειο. Τιμής ένεκεν τους αναφέρουμε:
Θέρμου Αιτολοακαρνανίας, Αλέας Αργολίδας, Δράμας, Προσοτσάνης, Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Κάσου, Μεγίστης, Νισύρου, Πάτμου Δωδεκανήσων, Νέστου Καβάλας, Λίμνης Πλαστήρα, Ιθάκης, Αμοργού, Ανάφης, Αντιπάρου, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Μυκόνου, Σερίφου, Σικίνου, Φολέγανδρου, Ελαφονησίου Λακωνίας, Οροπεδιου Λασιθίου, Αγίου Ευστρατίου, Αλοννήσου, Μύκης Ξάνθης, Αγκιστρίου Πειραιώς, Κυθήρων, Σπετσών, Ανωγείων, Αρριανών Ροδόπης, Ικαρίας, Φούρνων, Κορσεών Σάμου, Πρεσπών, Γαύδου, Οινουσσών και Ψαρών.
Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αναφέρονται μόνο σε δάνεια από ελληνικές και ξένες τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και δεν  συμποσούνται σε αυτά οι συνολικές οφειλές των νέων δήμων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο Παιονίας πηγές της νέας διοίκησης εκτιμούν το σύνολο των οφειλών σε περισσότερα από 12 εκατ. Ευρώ εκ των οποίων τα μισά είναι δάνεια, χωρίς να συνυπολογίζονται οι οφειλές των νομικών προσώπων.
Στο Δήμο Κιλκίς πάλι η νέα διοίκηση εκτιμά το ύψος του δανεισμού να υπερβαίνει τα 8 εκατ. Ευρώ, χωρίς ακόμα να είναι σε θέση να γνωρίζει τη συνολική οφειλή καθώς, όπως κατ’ επανάληψη δήλωσε ο Δήμαρχος Ευάγγελος Μπαλάσκας, επίκειται η πλήρης οικονομική καταγραφή του δήμου από σώμα ειδικών εκτιμητών ώστε να γνωρίζει τι ακριβώς παρέλαβε.
Ο υψηλός δανεισμός των καλλικρατικών δήμων προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ιδιαίτερα μάλιστα αν η αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων οδηγήσει σε αιτήματα νέου δανεισμού. Ήδη μάλιστα βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο του υπουργείου ώστε οι υπερχρεωμένοι δήμοι να τεθούν υπό καθεστώς επιτήρησης, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι σε ένα παρόμοιο καθεστώς θα απαιτηθεί δραστική περικοπή των δαπανών με ότι ήθελε σημαίνει αυτό.