Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 10:42:11 πμ
Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 20:36

Τα Λογικά και τα Παράλογα: Το φουρνέλο

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Το γνωρίζαμε ως Κήπο. Το αποκαλούν Πάρκο της οδού Βενιζέλου ή απλώς Πάρκο. Αλλά ούτε για κήπο πρόκειται ούτε για πάρκο.

Στην ουσία πρόκειται για  ένα υπαίθριο μνημείο τσιμέντου. Δεν μου προκαλεί χαρά που το βλέπω και ως κάτοικος του Κιλκις ντρέπομαι και προσβάλλομαι που υπάρχει. Με προσβάλει γιατί αυτό το ‘’πράμα’’ είναι η ζωντανή απόδειξη ότι οι υπεύθυνοι μάς εμπαίζουν με τρόπο χυδαίο και εμείς ως Κιλκισιώτες αποδεχόμαστε παθητικά την κοροϊδία.

Τι κερδίσαμε; Τι χάσαμε; Πριν από το 2015, στο κάτω μέρος της περιοχής  υπήρχε ένα  μικρό πάρκο με λίγα δένδρα περιμετρικά,  με χώμα για να κάνεις ποδήλατο γύρω από το σιντριβάνι, λίγα παγκάκια να καθίσεις, ένα μνημείο για τους πεσόντες του 40 και γύρω γύρω προτομές μακεδονομάχων. Στο επάνω μέρος  υπήρχε, μέσα στα ψηλά δένδρα, το δημοτικό εστιατόριο - αναψυκτήριο που διέθετε  μικρή παιδική χαρά και πρόσφερε ευχάριστη δροσιά για το καλοκαίρι. Τους δυο  χώρους, που είχαν διαφορετικές λειτουργίες,  χώριζε η αρχή της οδού Βενιζέλου, η οποία διοχέτευε την κίνηση των τροχοφόρων από το κέντρο  της πόλεως προς τα δυτικά, με κατεύθυνση το Πολύκαστρο. Με νοσταλγία θυμάμαι  την παλιά  επαρχιακή  λιτή ατμόσφαιρα της περιοχής.   

Μετά από την ανάπλαση του 2015, χάσαμε  την δροσιά του αναψυκτηρίου, χάσαμε την σκιά των δένδρων  και  χάσαμε δυο γειτονικούς χώρους πρασίνου. Επίσης χάσαμε (σπαταλήσαμε για την ακρίβεια) 5 εκατομμύρια ευρώ για να αποκόψουμε  το κέντρο της πόλεως από το Πολύκαστρο με κακάσχημες και αμφίβολου χρησιμότητος τσιμεντένιες κατασκευές.  

Τι κερδίσαμε; Αποκτήσαμε τσιμεντοτσουλήθρες. Αποκτήσαμε και υδάτινες δεξαμενές που άλλοτε χρησιμεύουν ως τόπος προσγειώσεως ποδηλάτων και παιδιών και άλλοτε αποτελούν  εστίες βρωμιάς. Αποκτήσαμε ένα θεατράκι (που είναι η μόνη χρήσιμη και συμπαθητική κατασκευή) και ο Ερυθρός Σταυρός απέκτησε γραφεία. Οι προτομές των μακεδονομάχων εξαφανίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από νέες μικρότερες (η μια μάλιστα είναι  γελοιωδώς μικροσκοπική). Οι νεαροί εξασφάλισαν άφθονες επιφάνειες (από πέτρα και τσιμέντο) για να εκφράζουν τις  ζωγραφικές τους δεξιότητες, με άθλια γκράφιτι. Οι παρέες έχουν στην διάθεση τους παγκάκια  που εφαρμόζουν τα πιο σύγχρονα υγειονομικά πρωτόκολλα (απέχουν 2 μέτρα ο ένας καθήμενος από τον διπλανό του). Αποκτήσαμε και γη με αγριόχορτα, τα οποία  αντικατέστησαν το ανύπαρκτο γκαζόν. Ενίοτε εμφανίζονται  και λίγα λουλούδια που  στολίζουν τα άδεια παρτέρια. Πως μπορείς να ονομάζεις Κήπο έναν χώρο που δεν εχει λουλούδια;

Δεν γνωρίζω τι πρέπει να γίνει για να απαλλαγεί η πόλη από αυτήν την ντροπή. Ίσως το φουρνέλο να είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση. Φουρνέλο για να ξανανοίξει ο δρόμος και να ελευθερωθεί ο δυτικός άξονας  προς το Πολύκαστρο. Φουρνέλο για να εξαφανιστεί η παντελώς άχρηστη τσιμεντένια κατασκευή που, σαν ανοιχτό στόμα δράκου,  φοβερίζει  τους πελάτες του ξενοδοχείου του Κόντου. Φουρνέλο για να κατεδαφιστούν τα πέτρινα τείχη  που κρύβουν την βιβλιοθήκη (που ακούστηκε τοίχος χτισμένος στο πουθενά και χωρίς χρησιμότητα;). Φουρνέλο για να κατεδαφιστούν οι ακαλαίσθητες τσιμεντοπυραμίδες. Φουρνέλο για να ισοπεδωθεί η ογκώδης τσιμεντοκατασκευή που βρίσκεται μπροστά στο μαγαζί του Καντίδη. Φουρνέλο και στο κλιματιζόμενο μαγαζί που χάσκει εκεί χαμηλά σαν υπόσκαφο. Αχρησιμοποίητο και άρα άχρηστο και αυτό.

Το θεατράκι; Όχι, αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε. Και το δένδρο που βρίσκεται  μπροστά του και ενοχλεί τις παραστάσεις ούτε αυτό πρέπει να το πειράξουμε. Το δένδρο πρέπει να παραμείνει στην θέση του, ως διαρκής  πρόκληση προς τους κατοίκους και  ως μνημείο υποκρισίας. Συμβολίζει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την υποκρισία αυτών που  χρησιμοποίησαν ένα δένδρο ως άλλοθι, για να καταστρέψουν με τσιμέντα όλο το περιβάλλον (ας είμαστε ευχαριστημένοι που δεν τους πέρασε από το μυαλό να φυτέψουν και τσιμεντένια ομοιώματα δένδρων στο έδαφος). Υπενθυμίζει ότι λίγοι έξυπνοι προκάλεσαν και προκαλούν  την νοημοσύνη εκατοντάδων πολιτών. Επίσης υπενθυμίζει και συμβολίζει τον μεγάλο εμπαιγμό:  η ανάπλαση του χώρου βραβεύτηκε με αρχιτεκτονικό βραβείο, επομένως εχει με αντικειμενικά κριτήρια αναγνωρισμένη καλλιτεχνική αξία, την οποία εμείς οι ταπεινοί Κιλκισιώτες αδυνατούμε να καταλάβουμε και να θαυμάσουμε. Όμως κανένα βραβείο δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα, η οποία είναι προφανής: Το βραβευμένο έργο τέχνης είναι για φουρνέλο.

Έκθεση εικόνων