Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019, 1:46:30 μμ
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 23:08

Τα παιδιά των ΚΔΑΠ ΑΤΕΡΜΩΝ ονειρεύονται το μέλλον τους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Τμήμα Μάρκετινγκ του Πρότυπου Αθλητικού Κέντρου Ατέρμων και των ΚΔΑΠ ΑΤΕΡΜΩΝ είναι οι εμπνευστές του συγκεκριμένου Project.
Με αφορμή την ανεργία των Νέων οι οποίοι λόγω της κρίσης υιοθετούν πλέον μια πιο παθητική στάση απέναντι στην απασχόληση και το μέλλον τους σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε η διαΝΕΟσις, σκεφτήκαμε να υλοποιήσουμε το συγκεκριμένο Project.
Τα παιδιά όταν καλούνται να επιλέξουν μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων το επάγγελμα που θα επακολουθήσουν στη ζωή τους μεγάλο ποσοστό αυτών δεν είναι έτοιμα και δεν γνωρίζουν πραγματικά ποιο επάγγελμα θέλουν να ακολουθήσουν στη ζωή τους.


Στο συγκεκριμένο project τα παιδιά μελετούν σε βάθος το θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού από μικρή ηλικία αποκτώντας μια πραγματική εικόνα για τα επαγγέλματα που υπάρχουν γενικά αλλά και συγκεκριμένα στο νομό που κατοικούν με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού υλικού που θα συγκεντρωθεί από τις επισκέψεις των εκπαιδευτικών στις επιχειρήσεις του νομού. Το θέμα θα ερευνηθεί, οργανωθεί, διδαχτεί και συζητηθεί μέσα στην τάξη των ΚΔΑΠ από τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι προετοιμάζουν τα παιδιά για τη μετέπειτα ζωή τους όπως και για τις φιλοδοξίες τους για το μέλλον.
Μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας τα παιδιά καλλιεργούν τα ενδιαφέροντα τους και με βάση την επικαιρότητα και τις καταστάσεις προσπαθούν να ονειρευτούν το μέλλον τους επαγγελματικά. Αυξάνουν τις γνώσεις τους αναφορικά με τα επαγγέλματα και κάνουν νέες επαγγελματικές επιλογές.
Επεξεργάζονται τα δεδομένα που θα προκύψουν από την εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα καθορίζουν τις σκέψεις τους, ανταλλάσουν πληροφορίες, υπάρχει συζήτηση ομαδικά, θέτονται στόχοι και συγκεκριμένα πλαίσια, προσπαθούν και σχεδιάζουν το πώς θα εφαρμόσουν στην πράξη τους στόχους που έθεσαν.
Εργάζονται σε ομαδοσυνεργατική διδασκαλία με ομάδες με τη μέθοδο του project σε ομάδες ως προς την ηλικία και την ικανότητα τους.
Η ενημέρωση και η ανατροφοδότηση του οπτικοακουστικού υλικού προέρχεται αποκλειστικά από τους εκπαιδευτικούς, καθώς τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης λειτουργούν απογευματινές ώρες και δεν υπάρχει η δυνατότητα εκπαιδευτικών επισκέψεων σε εταιρίες της περιοχής από τα παιδία που τις πρωινές ώρες βρίσκονται στα σχολεία τους. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω σκεφτήκαμε ότι οι εκπαιδευτικοί μας είναι σκόπιμο να επισκεφθούν τις επιχειρήσεις του Νομού με προγραμματισμένα ραντεβού, προκειμένου να ενημερωθούν για το αντικείμενο τους, τη δραστηριότητα τους, τα επαγγέλματα και τη διαδικασία παραγωγής. Στην επίσκεψη των εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τις επιχειρήσεις στους χώρους και εάν υπάρχει η δυνατότητα θα αντληθεί το οπτικοακουστικό υλικό το οποίο οι εκπαιδευτικοί με τη σειρά τους θα το μεταλαμπαδεύσουν μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας στους μαθητές. Με την παρουσίαση του οπτικοακουστικού υλικού οι εκπαιδευτικοί θα προσπαθήσουν να δώσουν το έναυσμα στα παιδιά ώστε να τους γεννηθεί η επιθυμία να γράψουν τα ίδια πως ονειρεύονται το μέλλον τους.
Εν συνεχεία, τα παιδιά καλούνται εφόσον διδαχθούν από τους εκπαιδευτικούς τους και συζητήσουν εις βάθος για τις έννοιες, ανεργία, επαγγέλματα, επιχειρήσεις της περιοχής να γράψουν μια έκθεση για το πώς ονειρεύονται το μέλλον τους επαγγελματικά. Στην έκθεση τους παρουσιάζουν πως σκέπτονται το μέλλον τους, παρακολουθούν και αναζητούν προβλήματα επίκαιρα στο χώρο εργασίας, σκέπτονται προτάσεις για το δικό τους επαγγελματικό προσανατολισμό. Οργανώνουν σχέδιο δράσης μέσω της βιωματικής μεθόδου και της επικοινωνιακής διδασκαλίας. Εκπαιδεύονται όσο αφορά τον τρόπο έρευνας, να ενεργούν και να εκτελούν αυτά που έχουν στο μυαλό τους μέσω της ομαδικής διδασκαλίας στην όποια συμμετέχουν όλοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές. Τα παιδιά αποκτούν γνώσεις και καλλιεργούν δεξιότητες ενδυναμώνοντας τα, με γερά θεμέλια για το μέλλουν τους.
Εφόσον ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση του project τα γραπτά θα συγκεντρωθούν από τους εκπαιδευτικούς.
Σκοπός μας είναι να πραγματοποιηθεί μια ενημερωτική εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο του Ατέρμονα στην οποία προτείνουμε να παρευρεθούν στελέχη επιχειρήσεων τα οποία θα κάνουν εισήγηση αναφορικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό στα παιδιά. Επιπλέον, θα παρουσιάσει το οπτικοακουστικό υλικό που έχει συλλεχθεί από τις επισκέψεις στις εταιρίες, η μέθοδος της εκπαιδευτικής διαδικασίας του project καθώς και οι εργασίες των παιδιών.
Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημα μας σχετικά με την παραχώρηση της Αιγίδας του Δήμου Κιλκίς προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία το συγκεκριμένο project το οποίο είναι προς όφελος των παιδιών του Νομού μας.
Με εκτίμηση, για το Πρότυπο – Αθλητικό Κέντρο Ατέρμων & ΚΔΑΠ ΑΤΕΡΜΩΝ, Τμήμα Μάρκετινγκ